HiFi Klubben

Gå till innehåll
lokala erbjudanden Gör ett klipp på utställningsmodeller, utgående produkter och restlager från alla våra butiker. Läs mer

FM, internet

Vilken bordsradio ska jag välja?

Hi-Fi Klubbens alternativ finns med både FM, DAB, internetradio och trådlös streaming, och med en batteridriven modell tar du enkelt med radion ut på terrassen.

En modern bordsradio är mycket mer än den klassiska transistorradion som var en fast inventarie på hyllan hemma hos både dina föräldrar, mor- och farföräldrar. Med FM, DAB och internetradio har du fått helt nya och spännande möjligheter som gör din bordsradio till ett multimediecenter i miniformat. Och FM lever än – och lär finnas kvar under många år framöver eftersom regeringen i nuläget stoppat övergången till marksänd DAB-radio.

Det är i hög grad ditt personliga behov och humör som avgör om du ska välja den ena eller andra modellen. Men alla populära modeller från Argon Audio har designats av Hi-Fi Klubben, så du kan alltid vara säker på att både ljudkvalitet och funktioner sitter som en smäck. Här får du en liten översikt över möjligheterna.

FM – den välbekanta analoga radion

FM är gammal hederlig analog radio. Här hittar du de stora rikstäckande kanalerna, men även en brokig skara lokala stationer som kommer och går, med och utan reklam. FM är den radiotyp som sitter i de flesta bilar. 

Det låg på förslag att FM skulle avvecklas till fördel för DAB, men dessa planer har skjutits på framtiden då det finns ett antal oklarheter, bland annat med avseende på täckning och Sveriges totalförsvar. Strax innan sommaren 2015 meddelade kulturministern att man just nu inte går vidare i frågan om en övergång till ett digitalt marksänt radionät. Därmed avvaktar också radiobolagen eftersom frågan om en utbyggnad av digitalradio bör samordnas för hela radiobranschen.

Med en Argon-radio från Hi-Fi Klubben kan du dra nytta av både FM- och DAB-radio om du bor på en plats där detta sänds. Alla modeller med FM har till på köpet antingen DAB eller internetradio – några har till och med bägge delar. Ett bra och ekonomiskt val är grundmodellen DAB1+ v5, som ger dig allt du behöver i bra kvalitet. En mer raffinerad möjlighet är DAB2batt, som med sitt inbyggda batteri alltid kan erbjuda underhållning även när det inte finns något vägguttag i närheten. 

 

DAB – enkel och störningsfri digitalradio

DAB – Digital Audio Broadcasting – är klar och störningsfri radio. DAB sänds för närvarande i Stockholm, Göteborg, Malmö och Luleå, och där kan du lyssna på kanaler relaterade till rikskanalerna P1, P2, P3 och P4 samt barnradio och Sisuradio. Med DAB kan du alltså lyssna på rikskanalerna – dygnet runt!

På DAB-bandet hittar du kanalerna med hjälp av deras namn i stället för frekvenser – något som gör det mycket enklare att hitta rätt kanal. Och när musiken spelas visar displayen information om artist, låt osv.

Argon DAB2+ v6 är en läcker och kompakt DAB/FM-radio med lite bättre ljudkvalitet och finish jämfört med grundmodellen, bland annat har den fått ett kabinett i lack eller äkta träfaner. Du kan också tänka lite större och välja DAB3+ v5, som ger dig extra fylligt ljud med inbyggda stereohögtalare. Här får du dessutom trådlös streaming via Bluetooth.

Hi-Fi Klubbens alla DAB-radior stöder det nya DAB+-formatet.

 

Internetradio – en oändlig värld av underhållning 

På internet finns otroligt många radiostationer – idag finns fler än 20 000 från hela världen. Här hittar du något för varje smak och på praktiskt taget alla språk, om det så är ukrainsk folkpunk, koreansk disco eller någon annan specialgenre du bara inte kan leva utan.

Om du ”bara” vill lyssna på vanliga stationer hittar du även här de rikstäckande stationer som du redan är väl bekant med från DAB och FM. Naturligtvis kan du spara dina favoritstationer som förval, så du behöver bara söka efter dem en enda gång.

Argon iNet2+ är en kompakt och komplett bordsradio med internetradio, DAB, FM och inte minst: Spotify Connect! Via Spotify-appen på din smartphone eller surfplatta (och ett Spotify-abonnemang) kan du spela fler än 30 miljoner låtar på din bordsradio. Så här får du musikunderhållning som räcker en bra bit in i nästa liv. Precis med DAB-modellerna finns det också en Argon-internetradio för dig som vill ha lite större ljud som även är i stereo, iNet3+ v2.

Även om internetradio har mängder av fördelar så är det fortfarande en nätverksprodukt som behöver tillgång till ditt trådlösa nätverk (wi-fi) för att fungera. Det kräver lite konfigurering när du startar upp första gången, och du får också räkna med lite uppstartstid medan radion kopplar upp sig mot ditt nätverk. Med DAB och FM slipper du ifrån det här problemet. Där behöver du bara programmera in dina favoritstationer – t.ex. nyheterna – som vanliga radiostationer och hämta resten från internet. Du har alla möjligheter och bestämmer själv hur snabbt det ska gå. 

Även till anläggningen och mobilen

Värt att veta är också att alla bordsradior från Argon har ljudutgång så att du kan koppla radion till din stationära anläggning och lyssna med stort stereoljud. Om du tycker att den här lösningen är lite klumpigt kan den lilla svarta boxen DAB Adapter2 enkelt och diskret göra samma jobb. 

Å andra sidan får du också minijack-ingång så att du kan använda radion som högtalare till exempelvis din mobiltelefon, även utan Bluetooth eller wi-fi. Det här är en smart bonus, inte minst om du tar med dig radion till sommarstugan eller tar med den i husvagnen.

Hi-Fi Klubbens hela sortiment av bordsradior här 

Vi tror att du kommer gilla mer än bara denna sida

Vi använder småkakor (cookies), så att du kan använda vår webbutik. Vi använder dem också för att få fram hur våra hemsidor används, så vi hela tiden kan göra dem bättre, självklart medan vi lyssnar på vår favoritmusik. Genom att fortsätta godkänner du detta. Läs mer om cookies här