HiFi Klubben

Gå till innehåll
lokala erbjudanden Gör ett klipp på utställningsmodeller, utgående produkter och restlager från alla våra butiker. Läs mer

Osynlig Hi-Fi på tre våningar

Anja och Peder byggde in det mesta av ljudutrustningen i väggarna för att få musik överallt utan att fylla huset med apparater. Resultatet blev ett hem där musiken finns tillgänglig överallt utan att man ser några anläggningar.

I Anja och Peders hem domineras inte inredningen av en stor Hi-Fi-anläggning. Det betyder dock inte att de har kompromissat med något. Överallt har de valt den lösning som gav bäst njutning av musiken, varken mer eller mindre. Men våra värdar går gärna steget längre för att göra resultatet snyggare.

Anja och Peder bor med sina tre barn i en trevåningsvilla. Huset på 180 kvadratmeter köpte de för ett och ett halvt år sedan, och de tidigare ägarna lämnade huset i ett minst sagt bedrövligt skick.

Eftersom huset skulle totalrenoveras kunde de redan från början ta med musik och Hi-Fi i beräkningen när inredningen planerades. Även om man omges av ljud i hög kvalitet överallt så är det inte utrustningen som dominerar. Rummen är ljusa och inbjudande och har inretts med modern dansk konst på väggarna, samt klassiska designmöbler som vittnar om att man funderat länge och väl över inredningen.

Kablarna har dragits i väggarna, musiken överförs trådlöst och de flesta av högtalarna är inbyggda. ”Det är inte svårt att fräsa in högtalarna i väggen. Det gör man enkelt med en vinkelslip. Men det smutsar ner något fruktansvärt, så det är helt klart bäst att göra det innan man inrett huset!” säger Peder.

Snyggt och rent kök i metall

I köket matar en NAD C356BEE-förstärkare ett par LEKTOR-inbyggnadshögtalare från DALI. Tack vare sina vita frontskydd är högtalarna praktiskt taget osynliga på den vita väggen. Vissa hade monterat högtalarna utom synhåll och inte som här, i öronhöjd. Men står man vid vasken eller vid köksbordet så är stereoperspektivet i gengäld perfekt. En kompakt DALI-subbas ger djupbasen en extra skjuts i det förhållandevis stora köket. Ljudkällan är, precis som i resten av huset, en trådlös Sonos CONNECT-spelare.

NAD-förstärkaren tronar i egen metallisk majestät ovanpå ett köksskåp. I estetikens namn kunde man ha dolt den – men varför skulle man?

”NAD:en är en stor grå klump metall men har sin egen skulpturala skönhet”, anser Peder. ”Och vem har sagt att den är fulare än de andra metallföremålen som står ovanpå köksskåpet?”

Anja anser dock att det är stor skillnad på NAD-förstärkarens skulpturala skönhet och den hos de Georg Jensen-designade fruktskålarna i metall. För henne handlar det mer om musiken än tekniken. Det ska låta bra, men anläggningen får inte förstöra inredningen.

Utöver att leverera musik i köket driver NAD:en ännu ett par LEKTOR-högtalare i matrummet.

Det är inte svårt att fräsa in högtalarna i väggen. Det gör man enkelt med en vinkelslip. Men det smutsar ner något fruktansvärt

Elstyrda gardiner, rörförstärkare och jättehögtalare

Att Anja skulle komma att få dela tillvaron med en massa utrustning visste hon dock redan från början. Till vardags arbetar Peder i en av Hi-Fi Klubbens butiker, så det var givet att han var mycket intresserad av tekniken:

”Första gången jag besökte Peder hade han eldrivna mörkläggningsgardiner, och vardagsrummet var fullt med jättehögtalare och rörförstärkare. Peder bodde till och med ovanför butiken”, säger Anja.

Sedan dess har anläggningen krympt betydligt. Men medan måtten på komponenterna har krympt så har de istället blivit fler. Hela sex separata anläggningar står för ljud och bild i de flesta av rummen. Och då har man inte räknat de bärbara spelarna i barnens rum, samt en Argon DAB-radio i badrummet.

Var är din anläggning?

Hela huset genomsyras av musik, men om de ska lyssna på Hi-Fi sker det i vardagsrummet där ett par svarta DALI FAZON F5-högtalare står utdragna en aning från varsitt hörn i rummet. Men var är resten av stereoanläggningen?

”Resten” visar sig vara en liten trådlös Sonos-spelare som är dold bakom den ena högtalaren. Spelaren är kopplad till en digital NAD C390DD-förstärkare som står utom synhåll på en hylla nere i källaren. Den behöver inte stå i vardagsrummet. Sonos-systemet är den enda signalkällan och all navigering sker ändå via familjens iPhones och iPads.

Tidigare har det stått flera andra och större högtalarsystem i hörnen, innan valet slutligen föll på FAZON:

”Vardagsrummet är otroligt bastungt och alla större högtalare har helt enkelt varit för dominerande i botten. Men FAZON-högtalarna som har en väldigt exakt och kontrollerad bas spelar perfekt i det här rummet”, säger Peder.

Anja är tydligen nöjd med resultatet. Hon har lugnt betraktat de olika Hi-Fi-anläggningarna och anser att saker och ting ska få likna det de är. En sak vill hon dock betona:

”Jag gillar verkligen FAZON-högtalarna eftersom de är lackerade. Under många år har det varit alldeles för mycket trä i Hi-Fi-anläggningarna. Och det ser fruktansvärt gammaldags ut!”

Musikhörn i TV-rummet

I TV-rummet är TV:n kung. En 63-tums Samsung plasma-TV ser till att de kan se på TV i stort format. För att ljudet ska kunna matcha bilden går ljudet via en Argon DA1-förstärkare och två platta IKON-högtalare, än en gång från danska DALI. TV-anläggningen är inte kopplad till Sonos-systemet och är bara avsedd för TV-tittande.

Dock har det blivit plats för en myshörna bakom soffan där den som vill fly X-Factor och barnprogram kan lyssna på musik i hörlurar istället. På så sätt kan man vara tillsammans med familjen även om man föredrar en annan typ av underhållning än resten av hushållet. ”Anläggningen” i hörnet utgörs av en Argon HA1-förförstärkare, en trådlös Sonos-spelare och ett par Denon-hörlurar i utmärkt entusiastkvalitet. 

Hemmabio på vindsvåningen

Husets största och dyraste anläggning finns i hemmabion på tredje våningen som inretts under takstolarna på vinden. Sneda väggar och en tjock träbjälke tvärs över golvet (som bär upp taket i rummet under) visar att rummet ursprungligen inte var avsett som bostadsrum. Nu har det dock blivit plats där hela familjen kan samlas för hemmabioupplevelser.

Precis som i de flesta andra rum i huset är alla hemmabiohögtalare från DALI och har byggts in i väggarna. Fronthögtalarna är den exklusiva HELICON-modellen medan bakhögtalarna är de mer ekonomiska IKON. Även de två IKON-subbasarna har byggts in bakom galler i väggen. Bilden levereras av en 64-tums Samsung plasma-TV tillsammans med en Blu-ray-spelare (DBP-2012UD) och receiver (AVR-3312) från Denon.

Hemmabion har ingen centerhögtalare – det fanns inte plats. Fronthögtalare, TV och hyllor till elektroniken tar upp hela kortväggen i det smala rummet. Som tur är så är fronthögtalarna av så hög kvalitet att det inte uppstår något hål i mitten av ljudbilden när anläggningen körs i ”phantom”-läge och centerkanalens ljud fördelas mellan fronthögtalarna på endera sidan av plasmaskärmen.

Även om rummet främst används för att se film och konserter så kan man fortfarande lyssna på musik här uppe – åter igen via en trådlös Sonos-spelare.

Trevligt farväl till CD-samlingen

Det finns varken CD-spelare, skivspelare eller radio i Peders och Anjas hus. All musik levereras av Sonos-systemet, antingen i form av nätradio, Spotify eller familjens CD-skivor som strömmas från en nätverkshårddisk.

”Det tog två veckor att lägga över hela CD-samlingen på datorn. Och jag njöt av varje sekund! Det var riktig trevligt att hålla alla skivorna i handen och se dem en sista gång innan de arkiverades i källaren”, säger Peder.

Samlingen består av ca 800 CD-skivor som rippats till FLAC-format. FLAC-filer tar betydligt mer plats än MP3 men i gengäld får man ingen kvalitetsförlust, så ljudkvaliteten är samma som i originalen. ”Alltsammans tar ca 300 gigabyte på NAS-disken, men med två terabyte i diskutrymme har det ingen betydelse”, säger Peder.

Även om CD-skivorna nu gömts undan så är det mycket enklare än tidigare att hitta musiken. Sonos-systemet kan styras via familjemedlemmarnas iPhones och iPads.

”Det är verkligen enkelt att hitta musiken, och det gillar jag”, säger Anja. Hon erkänner dock att hon har fått göra upp spellistor för att hon ska hitta sin musik eftersom Peder har fyra gånger så många skivor. Och det duger inte att låta Sonos-spelaren spela upp låtar slumpmässigt. För då blandas hennes George Michael-låtar med en uppsjö av märkliga Elvis-bootlegs, flummiga Doors-låtar och exotisk jazz.

Avslappning framför allt

Peder är en rutinerad ljudentusiast och Hi-Fi har varit en stor del av hans liv ända sedan tonåren. Hans nuvarande anläggning är den mest diskreta hittills, och han saknar inte sina stackar av utrustning och jättehögtalare:

”Först och främst älskar jag musik, och när jag kommer hem handlar det mer om att slappa än att lyssna kritiskt”, säger han. Musiken njuter han ofta raklång på soffan i vardagsrummet. Här är stereoperspektivet av underordnad betydelse, men den tonala balansen ska vara i sin ordning.

Pedes produkter

Vi tror att du kommer gilla mer än bara denna sida