HiFi Klubben

Gå till innehåll

TIDAL – en ny syn på streaming

Så får du 30 miljoner låtar i CD-kvalitet, 75 000 musikvideor i HD-kvalitet samt en massa exklusivt innehåll.

Du känner garanterat redan till konceptet. Betala ett månadsbelopp och få tillgång till ett överdådigt smörgåsbord med musik. Musikstreaming är smart, det är enkelt och det har kommit för att stanna. Hi-Fi Klubben har pratat med folket bakom musiktjänsten som gör det hela lite annorlunda.

Vad är TIDAL?

TIDAL finns både här och där och nämns lite varstans nuförtiden. Du har förmodligen hört det viskas om en ny streamingtjänst som är lite annorlunda jämfört med de andra. På Hi-Fi Klubben har vi hört samma rykten, så vi kunde inte göra annat än att stilla vår nyfikenhet genom att undersöka saken närmare. Därför begav vi oss mot huvudkontoret i Oslo för att ta en kopp kaffe och snacka med folket som skapat tjänsten och höra deras åsikt om vad det är som gör just TIDAL så speciellt. 

De två killarna från TIDAL, Pål Bråtelund och Fredrik Lima, har inte bara varit med och skapat TIDAL. De har också varit med om att skapa en annan tjänst som vi på Hi-Fi Klubben är väl bekanta med, nämligen WiMP. WiMP var en streamingtjänst med fokus på förlustfri streaming i hi-fi-kvalitet och en stark musikredaktion som kunde rekommendera ny musik. Den hann få spridning i Norden, Tyskland och Polen. 

Som alltid var målet dock att inta marknaden på andra sidan Atlanten, så WiMP lanserades på nytt i Förenta staterna, men nu under nytt namn – TIDAL. 

I samma veva var superstjärnan Jay Z på utkik efter en streamingtjänst som han kunde ta över och applicera sina egna musikvisioner på. Det fick honom att ta över TIDAL:s moderbolag, Aspiro, och åter igen lansera tjänsten – nu som den enda artistägda streamingtjänsten. Det betyder att artister, som till exempel Prince eller Madonna, släpper eller lanserar innehåll exklusivt hos TIDAL. 

Den redaktionella avdelningen hos TIDAL handplockar både svensk och internationell musik, och placerar den direkt på din startsida.

Vad är det som gör TIDAL så speciellt?

Att TIDAL är en artistägd tjänst är bara en av de schysta aspekterna av tjänsten. De skiljer sig till exempel från konkurrenterna genom att även visa musikvideor i full HD-kvalitet. Den mest intressanta funktionen måste dock sägas vara att TIDAL, precis WiMP gjorde, erbjuder tillgång till hela världens musikkataloger i hi-fi-kvalitet. På audiofilspråk betyder det att TIDAL har tillgång till musiken i komplett, förlustfri CD-kvalitet. TIDAL lagrar musiken i filtypen FLAC, en filtyp som kan komprimera musiken helt utan att ljudkvalitet eller detaljer går förlorat. Det här kan jämföras med den mer populära MP3- eller AAC-fil som skoningslöst komprimerar din musik så att du förlorar både detaljer och känsla i ljudbilden. 

Det märks tydligt att det här är ett viktigt ämne för Pål och Frederik från TIDAL. Och det är här de verkligen ligger steget före konkurrenterna, och de går i detalj in på vad det är som gör TIDAL:s sätt att komprimera musiken på helt unik. 

Även om du inte har vigt ditt liv åt att uppnå ultimat ljudkvalitet och därför har förfinat ditt musiköra till att kunna urskilja huruvida 3:e fiolen är stämd eller ej, så är skillnaden också hörbar för ett otränat musiköra. Ett par bra högtalare eller hörlurar avslöjar snabbt MP3-filernas fruktansvärt hårda komprimering när man jämför med en förlustfri FLAC-fil. 

Det är just av den här anledningen som de som vill mata sin anläggning med bästa möjliga innehåll föredrar att få sin musik strömmad via TIDAL.

Utvecklarna jobbar konstant på att förbättra och förnya TIDAL. Det är här de nya funktionerna tas fram.

Det finns inga fler ursäkter

TIDAL undanröjer många av de argument som man kan ha mot streaming. Om du till exempel fortfarande uppvisar smått aggressiva tendenser när folk ställer sig frågande till varför du envisas med att ha en CD-samling för att du älskar den suveräna ljudkvaliteten, så har TIDAL berövat dig den ursäkten. Nu kan streaming nämligen låta precis lika bra som CD-skivor. 

En annan hake som streaming fått dras med under längre tid är att det varit väldigt enkelt att få tillgång till musik, vilket gjort musik till något som vi tar för givet i våra liv. Det här gör att något av det mest fantastiska vi människor har skapat blir ganska urvattnat. TIDAL sätter stopp för det här. De erbjuder inget gratisabonnemang och erbjuder kvalitetsstreaming i förlustfri hi-fi-kvalitet – något som de andra aktörerna i branschen inte riktigt kan mäta sig med. 

Anläggningen från Hi-Fi Klubben sätter tonen vid de informella och avslappnade mötena.

Originalet låter bäst

Snart går TIDAL dock ännu ett steg längre. De har kontaktat samtliga av stora studiorna för att få tillgång till de ursprungliga mastringarna – alltså de ursprungliga inspelningarna – av olika album. De här masterinspelningarna är i regel gjorda i 24-bitars HD-kvalitet – något som låter mycket bättre än den berömda CD-kvalitet streaming-branschen varit på jakt efter i så många år. 

Streaming är utan tvekan på frammarsch, och efter hand har det dykt upp tillräckligt många tjänster på marknaden för att tillfredsställa alla typer av behov. Det finns inte längre några som helst tvivel om vart musikbranschen är på väg. Det står skrivet i neon och inpräntat i alla de senaste statistiska undersökningarna. Folk vill strömma sin musik, och nu går det också att strömma den i bästa möjliga kvalitet. 

Vi tror att du kommer gilla mer än bara denna sida

Vi använder småkakor (cookies), så att du kan använda vår webbutik. Vi använder dem också för att få fram hur våra hemsidor används, så vi hela tiden kan göra dem bättre, självklart medan vi lyssnar på vår favoritmusik. Genom att fortsätta godkänner du detta. Läs mer om cookies här