HiFi Klubben

Gå till innehåll
lokala erbjudanden Gör ett klipp på utställningsmodeller, utgående produkter och restlager från alla våra butiker. Läs mer

Ursäkta, kan jag få lite bas i soppan?

Hur ofta tänker du på vilken musik du kryddar maten med? Det bör du kanske fundera över, för forskning visar att ljud och musik i hög grad bidrar till att skapa en smakupplevelse.

Slut ögonen och föreställ dig att du tar en bit choklad i munnen. Låt den långsamt smälta på tungan och smaka på den ordentligt. Det smakar choklad, eller hur? Men smakar den mest sött eller mest bittert, och finns det några underliggande smaknyanser av till exempel apelsin?

Det är något vi kan avkoda med vårt smaksinne, och samma chokladbit kommer att smaka precis likadant i morgon när vi åter igen avkodar smaken med våra smaklökar på tungan. Fel!

LS2_nr1_1500x750_suppe.jpg

Sonic Spice – en ljudkrydda

Man har länge varit medveten om att till exempel luktsinnet och synsinnet har betydelse för den totala smakupplevelsen. Men de senaste årens forskning visar att hörselsinnet i hög grad också är en smakfaktor.

En av de ledande forskarna på området, filosofiprofessor Barry C Smith vid Study of Senses, University of London, talar om ljud som en Sonic Spice – en ljudkrydda, och han ger även konkreta exempel.

- Vi serverade en soppa på tomat och apelsin för en testpanel till ljudet av Benjamin Brittens 4 Sea Interludes Opus 33: Dawn, som domineras av många ljusa toner. Här tyckte de allra flesta att soppan smakade apelsin. Därefter bad vi samma personer smaka precis samma soppa till tonerna av Four Sea Interludes: Sunday Morning, som utgörs av mörkare och djupare toner. Nu var det plötsligt smaken av tomat som dominerade soppan.

I framtiden kanske vi kan säga: Om du inte gillar vinet får du byta musik.Barry C Smith

Ett bittert basspår

Han betecknar fenomenet neuro-gastronomi, vilket säger att alla sinnen är med och samspelar i en smakupplevelse. Och det mest överraskande i den här relativt nya forskningen är att hörselsinnet i hög grad bidrar till smakupplevelsen. På så sätt kan du krydda din mat med musik som en ”sonic spice”, förklarar Barry C Smith, och ger ännu ett exempel på resultat från sin forskning.

- Ge folk en bit Lindt 70% mörk choklad. Om de lyssnar på ett lågt basspår har chokladen en väldigt bitter smak. Samma chokladbit kommer däremot att uppfattas som söt till ljudet av lätta och ljusa pianotoner. Vi kan också förändra hur folk uppfattar en Sauvignon Blanc genom att spela Nils Øklands Horisont, som öppnar med en hög fiolton. Det kommer att få vinet att verka väldigt skarpt och surt. Om vi spelar det lugna gitarr-introt från Little Kids af Kings of Convenience, kommer vinet plötsligt att smaka sött.

LS2_nr2_1500x750_tomatjuice.jpg

Därför dricker vi tomatjuice på flyget

Om du tänker på saken är det egentligen inte särskilt överraskande att hörseln är så viktig för smakupplevelsen. Tänk till exempel på en kall cola som öppnas – pfffft – och sedan hälls upp över isbitar – kluck, kluck, kluck. Du vet redan hur det smakar innan du dricker den. Precis som knaperstekt bacon, eller ljudet av den första tuggan i ett saftigt äpple.

Det nya är dock att du kan manipulera en smakupplevelse av mat i den ena eller andra riktningen med den musik du serverar dina gäster till maten.

Kontentan av det forskningen kommit fram till är att högfrekventa ljud förstärker den söta smaken, medan lågfrekventa ljud gör smaken mer bitter. Därutöver visar det sig att väldigt höga ljud undertrycker vår förmåga att smaka. Det är bland annat därför folk ofta dricker tomatjuice på flyget – den är full av fylliga och djupa smaker. Det ger en smak som kan överrösta ljudet av planets rungande motorer.

Kan vi då förvänta oss att musik i framtiden kommer att paras ihop med vin och mat? Barry C Smith har några tankar kring det:

- Redan nu kan vi testa ett stort antal människor och se vilket av två utvalda musikstycken de tycker matchar en maträtt eller ett vin bäst, och ofta är folks preferenser ganska konsekventa. Inom en snar framtid föreställer jag mig att det till exempel kan finnas en QR-kod på vinflaskan som du kan skanna med din telefon. Via koden får du fram rätt musik som matchar vinet perfekt, säger han och tittar ännu djupare i kristallkulan:

- I framtiden kanske vi kan säga: Om du inte gillar vinet får du byta musik.

LS1+2_produkt_1500x750_isdreng.jpg