Hopp til innhold

Så får du ut det bästa av dina hörlurar

TIPS & TRICK
HÖRLURAR

För att få ut det maximala av dina hörlurar är det en god idé att lägga lite extra tid på att välja rätt typ, spela in dem och underhålla dem. Här är några bra tips på vad du kan göra.

Val av hörlurar

Om du ännu inte har investerat i ett par hörlurar kan det vara en god idé att du skaffar dig lite koll på det otal märken, typer och funktioner som finns på marknaden. Dina personliga behov sätter tydliga ramar för vilka hörlurar du bör välja. Vissa är utformade för träning, andra för aktiv lyssning i ett lugnt rum, eventuellt med en extern hörlursförstärkare.

Om du uteslutande ska använda hörlurarna för träning kan det vara en god idé att fundera på en in-ear-modell med Bluetooth. Snäckorna sitter bra i öronen och du slipper använda kablar som fastnar i skivstången eller cykelstyret.

Ska du särskilt använda hörlurarna på flyget, bussen eller tåget bör du leta efter ett par lurar med aktiv brusreducering. De här hörlurarna är utrustade med små mikrofoner som fångar upp sådant som motorljud eller andra ljud som dyker upp emellanåt, och skapar därefter ett ”motljud” så att du upplever tystnad.

Är du passionerad hifi-entusiast och vill ha bästa möjliga lyssningsupplevelse hemma i vardagsrummet, bör du titta på ett par hörlurar som är avsedda för just det. Den här typen av hörlurar är ofta av typen öppna eller halvöppna – de har inte så mycket passiv dämpning av störningar. De är i allmänhet också mindre lämpade för att använda när du tränar eller är ute på resa.

Packa upp och ansluta den medföljande kabeln

I kartongen till de flesta hörlurar medföljer ofta olika typer av extrautrustning. Det kan till exempel vara ett reseetui, en extra kabel, adapter till vanligt jackuttag eller något annat. Kontrollera att du har fått ut allt innan du gör dig av med emballaget.

Vissa modeller använder en extern kabel, dvs. kabeln har inte lötts fast i själva hörlurskåporna. På de här hörlurarna ska du först själv ansluta kontakten till ingången på hörlurarna och sedan till musikspelaren. Om ljudet bara låter i ena örat har du kanske inte fått i kontakten korrekt i hörlurarna eller musikspelaren.

Inspelning och ljudtryck

Precis som vanliga högtalare behöver hörlurar också spelas in. Själva elementet och dess mekaniska egenskaper förbättras gradvis med tiden, och du kommer att uppleva att hörlurarna spelar bättre efter 10–20 timmars användning. Ett tips är att låta dina hörlurar spela över natten på halvhög volym. Leta fram din längsta spellista – gärna en med ett antal bastunga låtar – så kan du se fram emot att njuta av ett par läckra, inspelade hörlurar till morgonkaffet!

Se upp med ljudstyrkan när du lyssnar på musik. Hörlurar skickar ljudet rakt in i örat på dig, vilket gör att du måste vara extra försiktig. Längre tids musiklyssning med hörlurar gör öronen trötta, och då kan du få lust att skruva upp ljudet. Om du märker det är det bättre att låta öronen vila en stund. Alltför hög ljudnivå kan vara direkt skadligt om det pågår under en längre tid.

 

Bluetooth eller kabel?


Dagens smartphones är ofta utrustade med de senaste och bästa standarderna för Bluetooth-avspelning. Har dina hörlurar också Bluetooth rekommenderar vi att du använder den anslutningen istället för kabel. D/A-omvandlaren i din smartphone är normalt sett inte särskilt bra, och du kommer därför oftast att uppleva en bättre ljudkvalitet om du använder hörlurarnas egen D/A-omvandlare.Har du köpt ett par hörlurar med inbyggd Bluetooth ska du se till att din spelare (t.ex. en smartphone) har Bluetooth aktiverat och kan hitta andra enheter. Sedan behöver du bara parkoppla telefonen med dina hörlurar.

"Ta det försiktigt!"

När du kostat på dig ett par bra hörlurar i grymma material förtjänar de självklart att behandlas varsamt. Hörlurar består av ganska tunna ledningar, ömtåliga komponenter och små lödningspunkter som inte tål ovarsam behandling. Var lite försiktig med dina hörlurar och kabeln som medföljer – då kommer du att få glädje av dem i många år. Om kabeln ändå skulle gå sönder kan du som tur är alltid köpa en ny – om inte kabeln har lötts fast i själva hörlurarna så klart.

Du bör inte vira kabeln hårt runt hörlurarna när du transporterar eller förvarar dem. Det här kan i värsta fall förstöra de ömtåliga lödningarna i kontakten eller själva hörlurskåporna. Gör istället en stor, cirkulär ögla, så undviker du att sträcka eller belasta kabeln. Om ett reseetui medföljde hörlurarna är det en god idé att använda det under transport. Det är speciellt utformat för hörlurarna och skyddar dem mot damm och fukt.


T&T_HP_4_800x450.jpg

T&T_HP_5_800x450.jpg

Aktiv brusreducering / Noise cancelling / ANC

Om du reser ofta eller spenderar mycket tid på flyg, tåg eller buss har du troligtvis investerat i ett par hörlurar med aktiv brusreducering. Sådana hörlurar är utrustade med små mikrofoner som fångar upp ljud utifrån och därefter skapar ett ”motljud” så att du upplever tystnad. Det ger dig större utbyte av musiken, särskilt i form av bättre definierad bas och bättre stereobild.

Tekniken drar en del ström, så se till att batteriet alltid har gott om ström. De flesta hörlurar med aktiv brusreducering är faktiskt helt beroende av ström för att fungera optimalt – eller spela över huvud taget

Obs! Var särskilt uppmärksam på trafiken om du väljer att använda hörlurar med aktiv brusreducering när du går eller cyklar omkring. Trafik- och transportljud reduceras märkbart, vilket kan göra det svårt att uppfatta ljudet av trafiken omkring dig.

Hörlursförstärkaren – för extra fina upplevelser

Om du har investerat i ett par bra hörlurar och verkligen vill ha en optimal ljudupplevelse kan vi starkt rekommendera en extern hörlursförstärkare. De inbyggda förstärkarna i din telefon, surfplatta eller PC/Mac låter nämligen inte särskilt bra när det gäller dynamik, definiering och stereobild. I dag finns det otroligt kompakta men riktigt effektiva hörlursförstärkare som kan ta dina musikupplevelser till helt nya höjder!

 

Vi finns här för dig!

Vi sätter en ära i att du ska få de bästa upplevelserna med dina hörlurar. Om du följer tipsen ovan har du bäddat för fina musikupplevelser utan att behöva lägga timmar med huvudbry på att reda ut tekniska begrepp och inställningar. Är du fortfarande osäker eller står inför några tekniska utmaningar får du gärna kontakta oss.

Kom förbi din lokala Hi-Fi Klubben-butik eller kontakta vår kundservice. Vi finns här för att hjälpa dig till stora musikupplevelser!