Hopp til innhold

Skäm bort din LP-samling och få en autentisk ljudupplevelse

FÅ EN BRA START MED
SKIVSPELAREN

Fler och fler återupptäcker eller förälskar sig på nytt i den gamla skivspelaren. Men precis som i ett äktenskap är det lättare att hålla liv i kärleken om man vet lite om sin partner. Här kan du läsa om hur du kommer på god fot med den mest romantiska musikspelaren av dem alla.

Vinylskivan och skivspelaren har med tiden kommit att bli äldre än samtliga människor på vår planet, men fler och fler förälskar sig på nytt i det här gamla formatet. Det är egentligen konstigt, men efter den nästan totala digitaliseringen av musikbranschen – inte minst på grund av MP3-filernas och iPodens intåg – var det uppenbarligen dags för en motreaktion. 

Den  här motreaktionen har blivit så stark att den globala försäljningen av vinylskivor steg med otroliga 54 procent från 2013 till 2014. Om ditt hjärta också klappar lite snabbare när du hör det charmiga knastret av en pickupnål som lägger sig till rätta i skivspåret, kan du här läsa hur du ger skivsamlingen goda möjligheter att frodas.

Skivspelare i alla färger, former och prisklasser

På HiFi Klubben erbjuder vi ett väldigt brett urval av skivspelare i alla prisklasser. Oavsett om du är passionerad entusiast eller bara fascineras av hela vinylfenomenet har vi garanterat något för dig. 

Om du vill ha en skivspelare helt utan krusiduller, men som fortfarande bjuder på riktigt hifi-ljud, kan Argon TT-2 vara en bra kandidat. Här får du en skivspelare som gör precis det den ska och där pengarna lagts på driftsäkerhet och bra ljud istället för på design och hjälpfunktioner. Här tar du ett resolut kliv in i vinylens värld, där du kan ta ännu ett steg genom att skämma bort den med en extra bra pickup, till exempel 2M Blue från danska Ortofon. 

Om du vill ha en lösning som gör det hela så enkelt som möjligt kan du välja en skivspelare som Denon DP-300F med helautomatisk användning, inbyggd RIAA/pickup-förförstärkare (se längre ned) och medföljande pickup. Då kan du koppla in skivspelaren direkt till vilken modern anläggning som helst utan extrautrustning eller merkostnader. 

Bra ljud behöver absolut inte vara en belastning för ögat. Om du har lättare att hitta ett designmässigt fel än en felstämd tredjefiol kan det vara en god idé att ta en titt på designspelaren Pro-Ject RPM 1 Carbon som levererar fantastisk ljudkvalitet samtidigt som den har ett strålande utseende. Då behöver du inte kompromissa med inredningen i vardagsrummet för att måna om din skivsamling. 

RIAA/pickup-förförstärkaren – en nödvändig vinylpartner

Bara förkortningen RIAA kan få nördflaggan att fladdra framför ögonen på vanliga musikanvändare. Men du klarar dig inte utan en RIAA/pickup-förförstärkare om du vill ha något ljud från din skivspelare. RIAA-steget har nämligen tagits fram i det enda syftet att förstärka en extremt svag utgångssignal från din pickup till något som en vanlig förstärkare (eller ett par aktiva högtalare) kan hantera och göra något med. 

På den gamla goda tiden när LP-skivorna dominerade musikindustrin och världen med spänning väntade på att få se Barbra Streisands senaste frisyr, byggde tillverkarna sina förstärkare med körklara skivspelaringångar. Det betydde att RIAA-steget satt på ett kretskort bakom bakpanelen, så allt du behövde göra för att lyssna på vinyl var att koppla in spelaren. 

I dag är det sällsynt att förstärkarena förses med en sån här ingång, och därför måste du vanligtvis skaffa en separat RIAA/pickup-förförstärkare. Det finns som sagt också skivspelare med inbyggt RIAA-steg, som gör att du utan problem kan koppla in dem i vilken förstärkare som helst, precis som en CD-spelare.

Läs mer om RIAA-förförstärkarens betydelse här

En uppsjö av tillbehör

Urvalet av tillbehör till din skivspelare är ungefär lika stort som urvalet av skivspelare – om inte större. Det finns nämligen väldigt många småprylar som kan göra din vinylupplevelse mycket bättre. Ta till exempel den oumbärliga skivborsten som ska bereda vägen för pickupnålen så att den hämtar musik och inte damm från skivspåret. Lilla BR1 från Argon Audio har ultratunna, antistatiska borst i kolfiber som löser uppgiften på finaste manér. 

Ett annat tillbehör som hörbart kan förbättra dina musikupplevelser kan vara en ny skivmatta, till exempel en i kork, som Pro-Ject Cork it. En sådan skivmatta kan hjälpa dig att få ordning på både damm, statisk elektricitet och resonans. 

Om du verkligen månar om din skivsamling kan en ny och bättre pickup göra underverk. På HiFi Klubben har vi pickuper i alla prisklasser, och en väl vald kvalitetspickup kan ofta ge dig en ljudförbättring som uppfyller kraven hos dig som har skyhöga förväntningar på vinylupplevelsen.

Läs mer om Pickupen här!

Kom in till oss på HiFi Klubben.

På HiFi Klubben hittar du alltid en skivspelare som du kan komma ner och lyssna på. Välkommen in i någon av våra butiker och ställ frågor! Sedan garanterar vi att du är väl rustad för att kasta dig huvudstupa in i vinylens underbara värld.