Hopp til innhold

Skäm bort din LP-samling och få en autentisk ljudupplevelse

FÅ EN BRA START MED
SKIVSPELAREN

Fler och fler återupptäcker eller förälskar sig på nytt i den gamla skivspelaren. Men precis som i ett äktenskap är det lättare att hålla liv i kärleken om man vet lite om sin partner. Här kan du läsa om hur du kommer på god fot med den mest romantiska musikspelaren av dem alla.

Under de senaste åren har allt fler fått upp ögonen för skivspelaren och även om det har dykt upp flera smarta format sedan vinylen så har de unika kvaliteter som gör att många anser vinyl vara det enda rätta.

Vad ska du med en
skivspelare?

Hur kommer det sig att man orkar med allt detta strul när man bara kan trycka play på Spotify? En del av förklaringen ligger i närvaron, lugnet och det varma ljudet – det är lite som att tända i öppna spisen. Men är det hela historien? Vi på HiFi Klubben har tittat närmare på detta.

Se när Jakob tar tempen på skivspelaren – den är hetare än någonsin!

Guide: Så väljer du
Rätt
Skivspelare

I videon här visar Jakob dig tre grymma skivspelare till överkomligt pris – en bra start när du vill komma igång med vinyl. Vilken modell ska du välja? Kolla in videon och få svaret.

Utöver att det är härligt att plocka fram en platta och lyssna på den från början till slut, så har skivspelaren också ett sound som man inte hittar någon annanstans. När den spelar går signalen nämligen från pickupen, genom förstärkaren och ut till högtalarna helt utan att passera några digitala kretsar.

Om ditt hjärta också klappar lite snabbare när du hör det charmiga knastret av en pickupnål som lägger sig till rätta i skivspåret, kan du här läsa hur du ger skivsamlingen goda möjligheter att frodas.

Skivspelare i alla färger, former och prisklasser

På HiFi Klubben erbjuder vi ett väldigt brett urval av skivspelare i alla prisklasser. Oavsett om du är passionerad entusiast eller bara fascineras av hela vinylfenomenet har vi garanterat något för dig.

Många tror att skivspelare är svåra att ha att göra med. Det är de som tur är inte och när du väl har lärt dig grunderna kan du tillämpa dina kunskaper på nästan alla modeller.
Läs mer om justering och inställning av skivspelaren

Skivspelare

Pickupen – ett ljudmekaniskt under

Om du verkligen månar om din skivsamling kan en ny och bättre pickup göra underverk. På HiFi Klubben har vi pickuper i alla prisklasser, och en väl vald kvalitetspickup ger dig en ljudförbättring som uppfyller kraven hos dig som har skyhöga förväntningar på vinylupplevelsen.

På HiFi Klubben säljer vi de två vanligaste pickuperna: MM och MC. Den typ som är bäst för dig beror främst på hur bra kvalitet du vill ha och hur stor budget du har.
Läs mer om Pickupen här!

PICKUPs

RIAA/pickup-förförstärkaren – en nödvändig vinylpartner

Bara förkortningen RIAA kan få nördflaggan att fladdra framför ögonen på vanliga musikanvändare. Men du klarar dig inte utan en RIAA/pickup-förförstärkare om du vill ha något ljud från din skivspelare.

RIAA-steget har nämligen tagits fram i det enda syftet att förstärka en extremt svag utgångssignal från din pickup till något som en vanlig förstärkare (eller ett par aktiva högtalare) kan hantera och göra något med.
Läs mer om RIAA-förförstärkarens betydelse här

RIAA-förstärkare

EN UPPSJÖ AV TILLBEHÖR

Urvalet av tillbehör till din skivspelare är ungefär lika stort som urvalet av skivspelare – om inte större. Det finns nämligen väldigt många småprylar som kan göra din vinylupplevelse mycket bättre. Ta till exempel den oumbärliga skivborsten som ska bereda vägen för pickupnålen så att den hämtar musik och inte damm från skivspåret. Lilla BR1 från Argon Audio har ultratunna, antistatiska borst i kolfiber som löser uppgiften på finaste manér. 

Ett annat tillbehör som hörbart kan förbättra dina musikupplevelser kan vara en ny skivmatta, till exempel en i kork, som Argon Audio Cork Mat 1. En sådan skivmatta kan hjälpa dig att få ordning på både damm, statisk elektricitet och resonans. 

KOM IN TILL OSS PÅ HIFI KLUBBEN

På HiFi Klubben hittar du alltid en skivspelare som du kan komma ner och lyssna på. Välkommen in i någon av våra butiker och ställ frågor! Sedan garanterar vi att du är väl rustad för att kasta dig huvudstupa in i vinylens underbara värld.

Tillbehör