Hopp til innhold

Så kommer du i gång

RÖSTSTYRNING
Siri, Google-assistenten och Alexa

Med röststyrning kan du styra musiken i hela ditt hem och använda en mängd tjänster utan att behöva släppa allt du har för händerna. Många nyare högtalare och anläggningar är redan förberedda för röststyrning via inbyggda mikrofoner, din smartphone eller en separat smarthögtalare. Här berättar vi hur du kommer igång.

Under de senaste åren har röststyrning gått från att vara en smart funktion som hjälper dig att Googla på telefonen till att vara ett smidigt hjälpmedel för att att använda all elektronik i ditt hem. Nu kan du till exempel styra din anläggning, ditt multiroom-system och dina streamingtjänster med rösten. Och om du drömmer om det ultimata smarta hemmet kan du till och med lägga till kaffekokare, belysning, radiatorer och robotdammsugare till systemet.

Innan du går ut och köper hela rasket kan det vara en bra idé att fundera på om den digitala assistent som tar emot dina frågor och kommandon ska heta Google Assistant, Amazon Alexa eller Apple Siri. Tänk också på att anläggningar och högtalare som har röststyrning inte fungerar på samma sätt.

Så sätter du ihop ditt system

En produkt kan stödja röststyrning på flera olika sätt. Vi skiljer på fyra kategorier:

Röststyrning (inbyggd)

För att kunna använda all elektronik med röststyrning behöver du minst en enhet som har både röststyrning, mikrofon och högtalare inbyggt. Du kan alltid använda en smartphone, men om ditt system ska vara smidigt att använda rekommenderar vi en högtalare med inbyggd röststyrning (även kallat en smarthögtalare), som alltid står redo där du oftast befinner dig. 

Sonos Roam Trådlös högtalare med batteri
Sonos Roam
Trådlös högtalare med batteri
2 190:- / st.
28

Röststyrning (kräver smarthögtalare)

Många högtalare och anläggningar fungerar inte med röststyrning på egen hand, men kan styras via en smartphone eller smarthögtalare. 

Sonos Era 100 Trådlös högtalare
Trådlös högtalare
3 290:- / st.
51
Sonos Era 300 Trådlös högtalare
Trådlös högtalare
5 895:- / st.
35
Sonos One SL Trådlös högtalare
Sonos One SL
Trådlös högtalare
2 249:- / st.
111
Sonos Five Trådlös högtalare
Sonos Five
Trådlös högtalare
7 490:- / st.
33
Denon Home 150 Trådlös högtalare
Trådlös högtalare
2 273:- / st.
85
Bluesound PULSE 2i Trådlös högtalare
Trådlös högtalare
7 998:- / st.
10
Denon Home 250 Trådlös högtalare
Trådlös högtalare
3 810:- / st.
34
SOWA 1 (x2) Trådlös högtalare - stereo
Trådlös högtalare - stereo
13 998:- / system
Denon Home 350 Trådlös högtalare
Trådlös högtalare
5 899:- / st.
20
DALI OBERON VOKAL C Trådlös högtalare
DALI OBERON VOKAL C
Trådlös högtalare
7 998:- / st.
5

Förberedd för röststyrning (inbyggd)

Vissa produkter är förberedda för röststyrning, men väntar på en programvaruuppdatering som gör det möjligt att använda dem som smarthögtalare. De nyare generationerna av Denons receivrar, Bluesoundmultiroom-systemet HEOS och andra produkter väntar till exempel på en programvaruuppdatering som gör det möjligt att använda dem med både Google-assistenten, Alexa och Siri i Skandinavien. Uppdateringarna kräver att tillverkarna tar fram specialprogram för varje röststyrningssystem och språk. Därför kan det ta tid innan vi ser de här uppdateringarna på svenska. 

Förberedd för röststyrning (kräver smarthögtalare)

Allteftersom röststyrning blir alltmer populärt kommer många tillverkare att göra det möjligt att använda deras produkter via en smartphone eller smarthögtalare. Här kommer du alltså att kunna använda produkten med antingen din smartphone eller en smarthögtalare.

De tre ledande assistenterna

En produkt med röststyrning kan stödja en eller flera assistenter. Siri, Google-assistenten och Alexa är just nu ledande och har var och en sina egna för- och nackdelar.

Google-assistenten är ledande i Skandinavien och kan luta sig mot Googles enorma sökmotor och alla de smarta tekniker som ligger bakom den. Den är suverän på att förstå löst formulerade kommandon och att följa en röd tråd i samtal. Den är helt unik i det att den kan känna igen dig utifrån din röst, så du kan säga ”spela musik från min spellista...” utan att berätta vem du är, även om hela familjen regelbundet använder assistenten. Google-assistenten stödjer svenska.

Amazon var tidligt på banan med smarthögtalare i USA. Därför har Amazon Alexa hunnit samla på sig en enorm katalog av appar (skills) som ger assistenten mer funktionalitet och stöd för produkter från flera märken. Här kan du göra allt från att beställa mat online till att följa yoga-instruktioner, hitta nya recept och peppas innan anställningsintervjun. Amazon Alexa är den enda av assistenterna som fortfarande inte stödjer svenska, men om du är villig att tala engelska så är möjligheterna nästintill oändliga.

Siri är ett givet val om du har en iPhone eller andra Apple-produkter. Den är smidig att använda och passar Apples ekosystem som handen i handsken. Siri stödjer svenska.