Hopp til innhold

HiFi Scenen Talks
Fallulah

Vi har träffat album-aktuella sångerskan Fallulah på VEGA i Köpenhamn för att prata om hennes tredje album Perfect Tense.

Fallulah har med sin okonventionella approach när det gäller låtskrivande redan tidigt karriären utmärkt sig som en av de mest banbrytande sångerskorna på den danska musikscenen, vilket hon demonstrerade redan på sin kritikerrosade debut The Black Cat Neighbourhood. Härifrån kom bland annat singeln Out Of It, som inte bara blev sångerskans genombrott, utan även slog an tonen för Fallulahs säregna approach till popmusik. Därefter gav hon ut albumet Escapism, följt av albumet Perfect Tense, som än en gång kännetecknas av Fallulahs experimentlusta, men som trots detta skiljer sig från sångerskans två föregående album:

”Ljudet är helt annorlunda. Jag gillar inte att upprepa mig själv. Jag gillar att experimentera med olika stilar och uttryck. Jag har experimenterat mer med elektroniska ljud den här gången. Å ena sidan rör jag mig i den elektroniska världen, samtidigt som det finns låtar som är helt organiska. Jag gillar den råa känslan”, säger Fallulah.

Sångerskan lägger mycket av sin tid på att experimentera i studion och hitta nya sätt att uttrycka sig på. Samtidigt försöker Fallulah hålla inspelningsprocessen så enkel som möjligt, så att bara det bästa och mest autentiska återstår. Hennes tekniska inspelningsarsenal är begränsad till några få men bra favoritverktyg, hon undviker att spela in sångspåren mer än några få gånger, just för att bevara den råa och direkta känslan i en låt, och under de månader låtskrivandet och inspelningen pågår, undviker Fallulah helst att lyssna på någon annan musik än den hon jobbar på. Andra gånger gör hon djupdykningar i sin skivsamling, där hon ofta lyssnar på gamla brasilianska plattor, Air, Goldfrapp och Fiona Apple. Sen sitter hennes musikaliska uppväxt också djupt rotad i henne. Särskilt trummor och rytmer ligger henne varmt om hjärtat:

”I mitt barndomshem brukade vi lyssna på balkanmusik – min far var rumän, så jag tror att de eklektiska ljuden haft stort inflytande på mig utan att jag själv varit medveten om det. Men jag hade inte riktigt lärt mig att uppskatta det när jag växte upp. Jag är väldigt intresserad av att leka med rytmer. Jag tror rytmer är en del av min kropp och sättet jag leker med musik på”, berättar hon.

I en av musikhuset VEGAs fina lokaler berättar Fallulah bland annat om vad som karakteriserar det nya albumet, hur hennes musik skapas och vilken sorts ljud hon gillar allra bäst.