Hopp til innhold

HIFI SCENEN TALKS
JACK GARRATT

Vi har träffat den väldigt lovande brittiske singer-songwritern Jack Garratt i Oslo för att snacka om ljud och debutalbumet Phase.

Redan innan Jack Garratt gett ut debutalbumet Phase har han fått ta emot det brittiska kritikerpriset BRITS Critics’ Choice Award 2016 samt BBC Sound of 2016-priset, vilket pekar på att den unge britten blir en av de artister som får sitt stora genombrott under 2016. Jack Garratt har utmärkt sig med sina tre EP-utgivningar Remnix, Remnants och Synesthesiac, där han först som singer-songwriter och sedan som producent utmärkt sig som en av de riktigt lovande talangerna på den internationella musikscenen.

Jag försöker inte fjärma mig från min publik med musik som är galen, men jag försöker fylla den med rolig information. Jag försöker fylla musiken med många olika saker eftersom jag själv gillar att lyssna på musik som fyller mig med många olika typer av känslor. Musik som kan ändra sig från ena ögonblicket till det andra, och där du aldrig vet vad som sker härnäst. Av en eller annan anledning är det den typen av kaos som får mig att slappna av.

Jack Garratt har utmärkt sig med fina låtar som Breathe Life, Worry och Weathered, som alla är ärliga ballader om djupa känslor och som har elektroniska undertoner. Och det var bland annat upplevelsen av att lyssna på sin egen musik i högtalare av hög kvalitet som fick Garratt att ta sin ljudproduktion ett steg längre:

Vi fick in de här fantastiska högtalarna och jag minns att jag blev fullständigt förälskad i dem. Jag minns att jag spelade min musik på dem och tänkte ’Gud! Är det så här min musik låter? Jag måste mixa mina låtar bättre!’ De avslöjade så himla mycket.

Vi träffade en sprudlande Jack Garratt på hans bolags kontor i Oslo, dit den unge singer-songwritern flugit från Storbritannien för att berätta om det efterlängtade debutalbumet Phase, om hur han som barn irriterade sin familj och om vilken musik han själv lyssnar på.