Hopp til innhold

HIFI SCENEN TALKS
JOSÉ GONZÁLEZ

När José González upptäcktes 2001 var han en tjugotreårig student som läste biomedicin i Göteborg och tyckte om att plinka gitarr på fritiden. I dag har han sålt fler än en miljon album, turnerat världen över (solo och med bandet Junip) och är en av Sveriges största musikexporter. 2007 släpptes soloskivan "In Our Nature" och ända sedan dess har han samlat på sig nya låtidéer och riff.

Sju och ett halvt år senare är arbetet färdigställt. Redan i höstas fick vi ett första smakprov i form av singeln "Every Age", en existentiell meditationshymn som berör tankar om humanism och gemenskap. På sitt nya album "Vestiges & Claws" har José González arbetat med en större ljudbild och orkestrering än den avskalade akustiska gitarr vi är vana vid.

Jag försökte länge göra skivan med enbart gitarr, men vissa av låtarna lät inte tillräckligt bra. Så jag adderade fler instrument, och accepterade faktumet att jag inte kommer kunna göra det här på egen hand. Jag kommer helt enkelt vara tvungen att bjuda in fler vänner på scen när jag spelar live.

Hi-fi scenen träffade José González en kall vinterdag i Stockholm för att prata om skivan, hans favoritljud och hur han jobbar för att undvika perfektion i sina produktioner.