Hopp til innhold

HiFi Scenen Talks
Niki & The Dove

Den sprudlande popduon Niki & The Dove har med sin experimentella och framsynta approach till musik gjort sin säregna pop internationellt känd, och de två medlemmarna Malin Dahlström och Gustaf Karlöf är också ett bra exempel på en konstellation som är lite nördigare än de flesta. Malin och Gustaf har lagt nästan all sin tid på musik ända sedan de var små och skapar sin musik i ett nära samarbete där ord är överflödiga och arbetsformen bygger på intuition.
”När vi börjar prata istället för att musicera i själva skrivandeprocessen är det ett tecken på att en låt inte kommer att göras färdig. Antagligen för att den inte är tillräckligt bra”, berättar Malin.

Gustaf håller med: ”Det kan vara väldigt irriterande. När jag har en idé jag älskar och Malin inte gillar den så kan det vara frustrerande, men då blir det helt enkelt ingen låt”, säger han, och kanske är den här kompromisslösa arbetsformen nyckeln till att duons musikaliska uttryck uppmärksammats på den internationella musikscenen. Deras analogfuturistiska ljud är tidlöst och konstant framåtblickande, och låter som resultatet av en tidsresa från historiens stora musikaliska förebilder till framtidens storheter, med en kombination av akustiska kompositioner och diskret användning av moderna tekniker och auto-tune-effekter. Låtarna är dansvänliga oavsett om man gillar fartfylld dans eller någon långsammare variant, men melankolin tränger igenom med låtar om saknad och om att förgäves vänta vid telefonen. Instrumenteringen är luftig och nästan andas genom sina syntmattor, diskreta trummor, varma basgångar och gitarrslingor som virvlar kring Malins distinkta sång.

Dock har duons kompromisslösa stil också lett till en del utmaningar när det nya albumet skapades. De två berättar om hur låten So Much It Hurts – andra singeln från "Everybody's Heart Is Broken Now" – nästan inte kom med på plattan. 

”Vi hade två olika versioner av låten och kunde inte komma överens och få den att funka, så vi var nära att ge upp. Ibland vill en låt helt enkelt inte låta så som du vill ha den”, berättar Malin.

Arbetet med den här låten ägde rum på en vind i Göteborg. Här hade de hyrt en lokal där de jobbade dag och natt på låtarna till det kommande albumet. ”En sen kväll orkade jag inte jobba mer”, säger Malin. ”Jag tog min cykel och sa till Gustaf: ”Jag sticker hem! Stanna du här”, och så cyklade jag hem. Klockan fyra på morgonen ringde Gustaf plötsligt på helt gott humör och sa att han hade hittat det låten saknade, han hade gjort pianoriffet som tydligt går att höra i “so much it hurts”, berättar hon.

Albumet skapades inte bara i Göteborg. Arbetet har också ägt rum i London, Los Angeles, Austin och Toulouse, där Alan Braxe, en av medproducenterna bor. Men låtskrivandet har pågått under de senaste tre åren, parallellt med duons turnéer i svallvågorna efter deras framgångsrika debut Instinct från 2012. För de nya låtarna har inspiration bland annat hämtats från små obskyra vinylutgåvor som du bara hittar i Malins och Gustafs egna vinylsamlingar och på YouTube. Men även om låtarna – och inte minst titeln "Everybody's Heart Is Broken Now" – kan låta som en samling kärlekslåtar så är det inte alls så. Texterna bygger på temat kärlek men har en djupare mening:

"Everybody's Heart Is Broken Now" är ett citat av Allen Ginsberg, från ett brev där han skriver att det kvittar om ditt hjärta brustit, för allas hjärtan har brustit nu, förklarar Malin. Tolkningen av texterna beror på var i världen och var i livet lyssnaren befinner sig. ”Det handlar inte om kärlek utan om likgiltighet”, säger hon. Gustaf fyller i: ”Vi valde titeln för att understryka att vi lever i en tid som brinner. Men världen har alltid brunnit, det kanske inte brinner mer nu än förr, men vilken attityd väljer vi för att möta det?”