Hopp til innhold

Kritikerrosat Umeåband som brinner för hög ljudkvalitet

HIFI SCENEN TALKS
WINHILL/LOSEHILL

Den 21 januari arrangerades en unik release av Winhill/Losehills nya skiva ”Trouble Will Snowball”. Hi-Fi Klubben anordnade i samband med detta sin eventserie Hi-Fi Scenen, denna gång i Ingrid Studio i närheten av Mariatorget i Stockholm. Bland de inbjudna fanns media, medlemmar av Hi-Fi Klubben samt fans till Winhill/Losehill, som alla fick uppleva bandets nya skiva på ett Hi-Fi-system i form av Steinway Lyngdorf s-series.

Plats: INGRID Studio som delar foajé med MELLQVIST KAFFEBAR i Stockholm

Det populära Umeåbandet Winhill/Losehill består av Jonas Svennem, Henrik Nybom, Sofia Högstadius, Kalle Lundin, Carl Åkerlund och Petrus Sjövik. Gruppens väldigt unika namn har sin egen unika historia som bandets sångare Jonas Svennem berättar:

Vårt bandnamn är taget från två berg i Derbyshire i England. Jag var där på ett folkmusikläger i början av 2000-talet och bodde på vägen dit i byn Hope, mellan bergen Winhill och Losehill. I den byn skrev jag folkmusiklåten "Winhill/Losehill", som senare kom att bli vårt bandnamn.

Gruppen spelade ofta tillsammans men tog några års paus fram till dess att Jonas mor insjuknade i cancer. Besöken på sjuhuset i Umeå blev många och efter det att hans mor gått bort blev musiken en viktig ingrediens i sorgearbetet.

- Hela arbetet med vårt debutalbum ”Swing of Sorrow” var både en musikalisk process och en sorgeprocess. För mig och alla andra medverkande blev det ett sätt att bearbeta sorgen, vara tillsammans och ge varandra stöd genom musiken och texten, säger Jonas Svennem.

Debutalbumet ”Swing of Sorrow” släpptes 2012 och gick genast hem hos recensenterna. Dagens Nyheters Niklas Wallhöf gav skivan 5/5 och skrev att ”skivan är fruktansvärt bra. En fantastisk debut” Även Svenska Dagbladet hyllade debutskivan genom Kristin Lundell som gav betyget 5/6, med orden ”Swing of Sorrow är en sällsynt vacker skildring av det som är starkast av allt, men samtidigt så skört att det på en sekund kan vara försvunnet.” Plattan hade 19 spår och gruppen tillägnade den Jonas Svennems mor Karin som hade gått bort i cancer. För bandet har även rötterna till hemstaden Umeå varit viktiga:

Vi är alla uppvuxna i Umeå och har alla haft möjlighet att spela och göra musik under vår uppväxt, så vi känner alla en stor tacksamhet för det, berättar Jonas Svennem.

Under 2014 släppte Winhill/Losehill låtarna ”Aifos” och ”Working on the side” som omgående fick bra kritik. Bandet har även hunnit med unika och spännande samarbeten med såväl Göteborgs symfoniorkester som Norrlandsoperans symfoniorkester. Självfallet gjorde Winhill/Losehill detta för att ta låtarna och deras arrangemang till nya exklusiva nivåer. Utöver detta hann de spela in albumet "Trouble Will Snowball" som släpptes den 4 februari.

Winhill/Losehill spelade denna gång in och mixade sina låtar hos Måns Lundberg i Decibel studios i Stockholm. Måns är Jonas Svennems bror och har bland annat mixat Veronica Maggios album ”Handen i fickan” samt producerat Håkan Hellströms skiva ”Det kommer aldrig vara över för mig”. Kvaliteten på skivproduktionen var hög, och att bra ljud är viktigt för Winhill/Losehill är en självklarhet:

Ljudet har alltid varit otroligt viktigt för mig och min medproducent Henrik Nybom.

- Vi jobbar i flera olika steg med produktionen av vår musik. Det börjar alltid med en låt, som sen blir till en musikalisk och ljudmässig vision. Sen anpassar vi produktion, inspelning och mixning efter varje låts behov, säger Jonas Svennem.

Den 21 januari samarbetade ni med Hi-Fi Klubben som arrangerade en speciell Hi-Fi scenen för er, då ni fick spela upp er musik i Ingrid Studio, som bland annat drivs av Björn Yttling från Peter, Bjorn and John. Hur kändes det?

- Det kändes jätteroligt, framför allt eftersom vi är så ljudintresserade själva, berättar Jonas Svennem.

Avslutningsvis – vad händer för er framöver?

Vårt nya album "Trouble Will Snowball" släpptes den 4 februari, och vi följer såklart upp det med en turné, så vi hoppas att vi får se er på någon konsert framöver, avslutar Jonas Svennem.