Hopp til innhold

För Enslaved är arbetet med ljudet nästan som att färglägga ett gammal svartvitt foto.

HIFI SCENEN TALKS
ENSLAVED

Det är 24 år sedan gitarrist Ivar Bjørnson och basisten och sångaren Grutle Kjellson grundade Enslaved. Det progressiva metalbandet har nyligen färdigställt sitt trettonde album In Times. Utöver Bjørnson och Kjellson består Enslaved av Arve ”Ice Dale” Isdal på gitarr, Cato Bekkevold på trummor och Herbrand Larsen på keyboard och bakgrundssång.
Med «In Times» tar vi det originella ett steg längre och plockar upp andra genrer. Albumet har blivit kompakt, slående och har flera lager, berättar gitarrist Ivar Bjørnson över telefon från Bergen.

-Vi vill att folk ska få en bra musikalisk upplevelse och att publiken får en känsla av att de har fått med sig något som de inte hade innan de började lyssna på plattan.

Enslaved har länge varit kända för att experimentera och integrera andra genrer som proggrock, något som de jobbat vidare med på In Times.

- Vissa tycker att just experimenterandet med nya genrer kan bli lite mycket ibland. Vi leker med alla genrer, men vet vad som är vårt musikaliska arv. Vi står stabilt på en berggrund av metal som vi integrerar med andra genrer, men allt måste smälta samman så att det blir aggressivt och dynamiskt. 

En parlamentarisk process

Ivar berättar att arbetet med albumet påminner lite om en parlamentarisk process. Som låtskrivare sitter han hemma hos sig och jobbar på låtmaterialet och strukturerar upp arbetet. När alla i bandet har en gemensam uppfattning av materialet går bandet in i replokalen.  Själva albuminspelningen sker live i studion.

Vi vill ha spänst i materialet och undviker att köra på rutin, säger Ivar. - Det är något visst med att kunna se varandra i ögonen och känna pulsen stiga innan vi ska spela in nya arrangemang.

Albumet är producerat av bandmedlemmarna Ivar Bjørnson, Grutle Kjellson och Herbrand Larsen, med den välrenommeradee Iver Sandøy som medproducent. Mixningen har gjorts av Jens Bogren vid Fascination Street Studios i Örebro, Sverige.

- Huvudsyftet är att återskapa soundet och få det att låta bättre. Vi jobbar väldigt mycket med ljudet och har självklart redan i förväg en föreställning om hur vi vill att det ska låta och hur vi ska ge ljudet djup. Det är nästan som att vi har ett gammalt svart-vitt foto som vi färglägger, förklarar han.

Optimal förhandslyssning

Den 26. februari spelades Enslavedstrettonde studioalbum, In Times, i sin helhet på hög volym via en Steinway Lyngdorf-anläggning på Garage i Bergen.

Det var väldigt schyst att samarbeta med Hi-Fi Scenen. Medan studiohögtalarna avslöjar allt så plockar Hi-Fi fram det bästa ur produktionen. Det är både spännande och optimalt att hålla förhandslyssningar i det formatet.