Hopp til innhold

26 produkter
M28
Flerkanalig effektförstärkare
74 998:- / St.

Surround-receiver

En surround-receiver, eller hemmabio-receiver, är hjärtat i din hemmabio. Här ansluter du alla dina ljud- och bildkällor, och härifrån får du de watt som driver högtalarna i 5, 7 eller ännu fler kanaler. Många moderna hemmabioreceivrar har inbyggd wifi-streaming, så att du även kan lyssna på all världens musik i trådlös sterero och med väldigt hög ljudkvalitet.

Hjärtat i din hemmabio

Drömmer du om en hemmabio, men skräms av tanken på hur svårt och besvärligt det är, så fortsätt läsa här! Det är nämligen varken svårt eller besvärligt, även om många tror det.

För äkta biostämning hemma i vardagsrummet, ska du först och främst skaffa en bra receiver. Det är här du ansluter alla bild- och ljudkällor, så den är en viktig del i varje surround sound-projekt. Det är viktigt att du placerar den så att den har luft omkring sig. En del surround receivers kan bli varma när de har spelat i längre tid, så det behövs plats till avkylning.

Lite nördinfo

En receiver är traditionellt en låda som innehåller en radio, en förstärkare samt en effektförstärkare. Förförstärkaren tar emot signalen från t.ex. din Bluetooth-enhet eller en DVD-spelare, varifrån den skickas vidare genom effektförstärkaren som sörjer för att signalen blir kraftig nog till att du kan höra den, när den kommer ut ur dina högtalare.

En hemmabioreceiver innehåller dessutom ett antal utgångar till högtalare, t.ex. 5 eller 7, så att du kan bygga en hemmabio med 5.1 eller 7.1 surround sound. 5 och 7 hänvisar till antalet högtalare, och 1 är subwooferen. Du kan också gå all-in och bygga en hemmabio med ännu fler kanaler. T.ex. ett Dolby Atmos-system, som också har högtalare i taket.

Det behöver du till ditt surround-system

Surround receiveren är som sagt en helt central del av din hemmabio. Du kommer alltså ingenstans utan den. En surround receiver är en klassisk låda, ofta svart eller silver, som övriga enheter ansluts till, antingen trådlöst eller via kablar.

När du har koll på din receiver, behöver du skaffa ett par fronthögtalare, en subwoofer, en centerhögtalare samt ett antal bakhögtalare.

Fronthögtalarna är de viktigaste högtalarna i ett surroundsystem, och ska placeras i närheten av din surround receiver och din TV, så att de står framför dig när du tittar på skärmen. Ska du spela i ett stort rum kan du välja ett par coola golvhögtalare, som både bidrar med bra ljud och attityd i rummet. Har du ont om plats kan du istället skaffa ett par kompakta högtalare, som du placerar i en hylla eller hänger upp på väggen. Oavsett vad du väljer bör du alltid prioritera fronthögtalarna i ditt surround-system, för bästa resultat och surroundljud.

Tycker du att projektet med att invstera i full surround med det samma blir för omfattande eller kostsamt, kan du stanna här och nöja dig med en surround receiver samt två fronthögtalare till att börja med. När budgeten tillåter, eller om du snubblar över ett bra erbjudande, kan du bygga ut ditt system i följande turordning. 

En bra subwoofer är ett måste för att få med de djupa bastonerna i ljudbilden. Det gäller hela systemet att du bör välja högtalare från samma märke och, om möjligt, även samma serie så att du är säker på att de spelar perfekt tillsammans och kompletterar varandra på bästa vis.

Med en subwoofer på plats, är nästa punkt på surround-checklistan en centerhögtalare. Den återger röster och säkrar att dialogen i t.ex. film och serier blir klar och tydlig. Centerhögtalaren ska placeras mitt under din TV, så att ljudet från den kommer direkt ut till dig.

Sista punkten på dagordningen är dina bakhögtalare. Vill du ha ett 5.1 surround sound-system, ska du ha ett par bakhögtalare, medan 7.1 surround sound kräver två par, eftersom det även använder sidohögtalare - alltså totalt fyra högtalare. Många använder små kompakthögtalare som bakhögtalare och sidohögtalare, så att de kan placeras diskret i en hylla eller på väggen. På så sätt får du perfekt surroundljud utan stora högtalare i hela rummet.

Enkel anslutning av din surround receiver

Håller du på att mista modet och tycker att listan över delar är lång och oöverskådlig, har vi goda nyheter. Det är nämligen enkelt att installera och montera både surround receiver samt tillhörande högtalare.

Själva receiveren och subwooferen ansluts direkt till en strömkälla och subwooferen förbinds till receiveren via en speciell subwoofer-kabel. Vi rekommenderar att du ansluter dina högtalare via banankontakter, eftersom de är lätta att ha med att göra och säkrar god kontakt mellan kabel och skruvterminal.

Dina enheter såsom Play Station, TV eller projektor, ansluts normalt via HDMI-ingången.

När allt är anslutet och förbundet, är det dags att ställa in ljudnivåer och frekvenser. De flesta surround receivers har en funktion med auto-setup, som gör nästan hela arbetet åt dig. Därefter kan du manuellt göra småjusteringar, om det skulle behövas. Så återstår bara att luta dig tillbaka i soffan och njuta av din nya surround sound-anläggning, antingen med en bra film, en konsert eller din favorit-spellista.

Fråga, känn och testa i butiken innan du handlar

När du handlar på HiFi Klubben är du alltid välkommen in i våra butiker, där du kan se våra olika surround receivers och höra mer om dina möjligheter för surround sound-system. Vi hjälper dig gärna med att sammansätta bästa möjliga system och svarar på dina frågor, så att du är helt trygg när du lämnar butiken. 

Du kan även se våra olika serier av högtalare - det är viktigt att få helt rätt kombination, både av olika högtalare men också av högtalare och receiver. Det är inte alla högtalare och receivers som passar ihop, så om du är osäker kan vi också hjälpa dig med att hitta helt rätt kombination.