Hopp til innhold

65 produkter
QN900C 75"
Samsung QN900C 75"
Neo QLED-TV
59 990:- / St.
QN900C 65"
Samsung QN900C 65"
Neo QLED-TV
44 990:- / St.

TV

På Hi-Fi Klubben hittar du ett handplockat urval av marknadens bästa TV och Smart TV i alla prisklasser. Alla typer har fördelar och begränsningar, och vi ger dig tydlig och ärlig vägledning oavsett om du går efter pris, design eller bildkvalitet. Och alltid med 2 års garanti!

Det ska du överväga när du köper ny TV

Med teknologins snabba utveckling kan det efterhand var svårt att följa med och hålla reda på vad alla de olika sakerna är. Har du också gått vilse i djungeln av LED, OLED, QLED och andra smarta förkortningar, kan du som tur är få hjälp. En av HiFi Klubbens främsta uppgifter är att göra teknologin begriplig för alla, så här ska vi försöka beskriva några av de viktigaste övervägelserna när du väljer ny TV.

Storlekar

Även om det finns många andra viktiga faktorer, är det oftast storleken på TV:n som först kommer på tal. Som du säkert vet mäts storleken på en TV i tum, diagonalt från ena hörnet till motsatt hörn. 1 tum motsvarar 2,54 centimeter, så om du ska mäta om en specifik TV får plats kan du gör en snabb uträkning genom att multiplicera tummen med 2,54, så får du storleken i cm. I specifikationerna kan du även se måtten för bredd och höjd, de kan vara enklare att arbeta med när du ska mäta.

Har du redan utsett en plats på väggen där din nya TV ska hänga, är det en god idé att börja med att mäta så du inte slösar tid på att titta på TV-apparater som inte får plats. Om du däremot har en stor, tom vägg, finns det rik möjlighet att gå all-in och välja en av de helt stora skärmarna och skapa äkta biokänsla där hemma. 

Saknar du en TV till barnrummet, kan en mindre storlek på t.ex. 32, 40 eller 42 tum vara en bra lösning. Det är en fin storlek på skärmen som du absolut kan se film och spela på utan att den fyller upp hela rummet.

Ska tonåringen uppgradera sin TV, kan ni överväga att gå upp ett nummer i storlek till exempelvis 49, 50 eller kanske 55 tum.

Överväger du en hemmabio bör du inte gå längre ner i skärmstorlek än 65-70 tum. Om du har gott om plats ger det en häftig upplevelse att välja en av de stora modellerna på 75 eller 85 tum, som verkligen kan ge dig känslan av att vara en del av händelsen på skärmen. Det kräver givetvis att du har ett rum som är tillräckligt stort.

Tumregeln säger att du bör sitta 3-4 meter från skärmen om den är 65-75 tum, medan en mindre skärm kräver kortare avstånd, och en större skärm kräver längre avstånd.

Du kan också välja utifrån vad du primärt använder din TV till. Ser du mest nyheter och vanlig underhållning kan en mellanstor skärm klara uppgiften. Sportfanatiker bör däremot välja 60 tum eller större - sport upplevs bäst på en stor skärm.

Om TV:n framför allt ska användas till gaming, är en mindre skärm att föredra eftersom du ofta sitter nära den. Väljer du en för stor skärm, kan det vara svårt att se hela bilden på en gång vilket både kan gå ut över ditt spel och dig själv.

Find den størrelse TV du skal bruge

32-tums TV – 43-tums TV – 49-tums TV – 50-tums TV – 55-tums TV – 65-tums TV – 75-tums TV – Stora TV (77, 82, 85 tums)

LED, OLED och QLED – vad ska du välja?

Du kanske redan har koll på vad du ska gå efter, eller är du en av dem som nästan ger upp innan du ens har börjat när du stöter på de första märkliga förkortningarna och tekniska begreppen?

Det behöver varken vara besvärligt eller tekniskt komplicerat att köpa ny TV. Nedan kan du i korthet läsa om de olika typerna, men du är också alltid välkommen in i butiken om du hellre vill se de olika möjligheterna med dina egna ögon - det är oftast mer handgripligt än besvärliga förklaringar.

LED

LED TV har efterhand funnits på marknaden i en del år, så om du inte redan själv har en LED TV, har du säkert hört talas om dem. En LED TV är en bra lösning i vardagen eftersom det fungerar bra i de flesta ljusförhållanden och ger dig en riktigt bra bildkvalitet. Bildpanelen består av miljontals LCD-kristaller som släcker och tänder för ljuset som kommer från LED lysdioder.

Prismässigt ligger LED TV på en nivå där alla kan följa med, både när det kommer till Smart TV och storskärm. En liten nackdel med LED TV, är att de inte kan visa helt kolsvart och speciellt i kanten av skärmen kan du uppleva att bakgrundsbelysningen skiner igenom mörka områden. Det är dock sällan något som distraherar i vardagen, men om du är lite nördig kan det vara ett minus.

OLED

OLED står för Organic LED och är ett starkt bud på en bra TV. I motsättning till traditionella LED ger OLED en perfekt svärta. Det är enskilda pixels (bildpunkter) i skärmen som utsänder ljus vilket ger åtskilliga fördelar såsom helt platt skärm och låg energiförbrukning. Perfekt svärta uppnås p.g.a. enskilda pixels eftersom du kan släcka för vissa av dem och uppnå den djupa, svarta färgen.

QLED

QLED har utvecklats av det välkända varumärket Samsung. I korthet innebär det en förfinad utgåva av teknologin från LED TV - både i förhållande till LED bakgrundsbelysning samt LCD-kristallerna. QLED fungerar med en Quantum Dot bakgrundsbelysning, som består av ett lager av ultrasmå nano-kristaller placerade precis bakom LCD-panelen. Varje kristall utsänder antingen blått, grönt eller rött ljus när den träffas av bakgrundsbelysningen. Det beyder att de pixels du kan se på skärmen, kommer fram i dess riktiga färg istället för i det vanliga, vita ljuset, vilket gör en stor skillnad för bilden.

Pixels

Antalet pixels - bildpunkter - säger något om skärmens upplösning. Tillhör du dem som varken har tid eller lust att sätta dig in i allt för mycket tekniskt när du ska köpa ny TV, har vi samlat ett par överordnade punkter om pixels och deras betydelse. Nedan kan du se hur många pixels de olika typerna har:

  • Full HD = 1920 x 1080 pixels
  • 4K/UHD (Ultra HD) = 4 x full HD = 3840 x 2160 pixels
  • 8K = 4 x 4K/UHD = 7680 x 4320 pixels

De mycket populära modellerna med 4K resolution och 8K resolution kan alltså sägas ha fyra respektive åtta gånger så bra upplösning jämfört med full HD. Ett högt antal pixels garanterar dock inte bra bild eftersom det även hänger ihop med skärmens storlek. En liten skärm med 4K kan därför vara bättre än en storm skärm med 4K eftersom pixels här sitter tätare och därmed ger bättre skärpa.

Om du tycker att ovanstående resonemang är förvirrande, är du alltid välkommen att kontakta oss - antingen via telefon eller besök oss i en av våra butiker. Vi står redo att svara på frågor och guida dig i rätt riktning så att du till sist välja den bästa upplösningen, den bästa storleken och generellt den bästa lösningen till ditt behov.

Ljudkvalitet

Även om teknologin och utvecklingen stormar fram i rekordfart just nu, kan vi inte undgå att platta skärmar ger platt ljud. En del modeller ger ett förnuftigt ljud som fint kan leva upp till dina dagliga behov, men om du prioriterar bra ljud och vill ha en fulländad upplevelse rekommenderar vi att du skaffar några externa högtalare som kan spela upp bildkvaliteten.

Det kan t.ex. vara en soundbar-högtalare med inbyggd förstärkare som placeras under din TV, antingen på väggen eller på en hifi-möbel. En elegant lösning som ger dig långt bättre ljud än TV:n's inbyggda högtalare. Du kan også overveje en soundbar med Dolby Atmos – en banebrydende lydteknologi, der har udfordret de nuværende standarder. (husk link)

Vill du upp en nivå i kvalitet bör du överväga ett par aktiva högtalare. De är enklare att installera, kräver inte en separat anläggning och ger dig riktigt bra ljud till spel, musik m.m. En annan lösning är att koppla TV:n till en stereoanläggning med två vanliga högtalare. Det kan ge superljud om du väljer bra kvalitet. 

För äkta biografljud ska du skaffa ett surround-system, så kan du få en perfekt och fulländad hemmabio. Till detta behöver du en surround receiver och ett antal surround högtalare som placeras runt omkring i rummet, så du får känslan av att vara en del av det som pågår på skärmen.

Vi på HiFi Klubben tycker det är trist när folk spenderar en massa pengar på en suverän TV, men inte får den totala upplevelsen eftersom de inbyggda högtalarna inte kan hänga med. Om du har investerat i en bra TV är det synd att mista en del av den p.g.a. dåligt ljud. Därför rekommenderar vi alltid att du kompletterar din nya TV med externa högtalare i en eller annan form.

Mycket mer än bara TV

Det är efterhand svårt att komma undan de populära Smart TV - och det finns heller ingen anledning, för de ger dig en mängd möjligheter för streaming.

I vissa modeller kan du tillgå olika app'ar direkt via den inbyggda wifi-funktionen, så du t.ex. kan få en Smart TV md Netflix, HBO eller YouTube. Med inbyggd wifi och Bluetooth har du också massor av möjligheter för att koppla din smartphone eller surfplatta direkt till din TV via en trådlös anslutning.

Skulle du hitta en TV utan dessa möjligheter kan du alltid själv skapa dem med en extern enhet såsom en Chromecast. Den kopplas till TV:n och därefter ansluts din telefon via wifi så du kan streama från telefonen app'ar till din TV.

Besök HiFi Klubben och upplev alla dina möjligheter

Några av de mest populära varumärkena just nu är Samsung och Philips. Bägge varumärken arbetar hårt för att ge dig de bästa möjligheterna för en fantastisk skarphet, bra färger och generellt en positiv upplevelse med din TV. Samsung TV och Philips TV har var och en sina styrkor, och om du vill höra mer om möjligheterna hos de olika varumärkena är du alltid välkommen till att fråga. Deras produkter är dessutom ofta på rea, så du kan uppgradera din hemmabio med en billig TV.

Man kan läsa sig till mycket men det är aldrig helt samma sak som att uppleva de olika typer av TV-apparater i verkligheten. Vi rekommenderar därför alltid att du besöker en av våra butiker, så att du får den totala upplevelsen innan du beslutar dig för vilken TV som ska följa med dig hem.

Samtidigt kan du se de olika möjligheterna med externa högtalare, så att du kan få ut ännu mer av din nya TV.

Andre relevante kategorier

Hörlurar till TVDenon soundbarSonos soundbarProjektorerGolvhögtalareCenterhögtalareKompakthögtalareHögtalarsystemVägghögtalare