Hopp til innhold

Kom med in i maskinrummet hos Argon Audios utvecklingavdelning

Argon
Audio

Behind the scenes

I en teknikspäckad källare i danska Holstebro sitter Michael och testar för glatta livet. Michael är ingenjör, och när Henrik – VD och designer – vill testa en idé till en ny produkt så går det snabbt från tanke til handling: 3D-printern startas och mätmikrofonen placeras på ett stativ. Vi fick komma ända in i maskinrummet på Argon Audios utvecklingskontor, där det snabbt står klart att det här är äkta entusiaster som har något att säga.

Pris, användarvänlighet
och design
i skön harmoni

Danska Argon Audio skapar seriös hifi där pris, användarvänlighet och design harmonierar. Deras mission är att sprida högkvalitativa produkter till ett bra pris, och de har kommit en bra bit på vägen.

Den aktiva högtalarserien FORTE och den superkompakta förstärkaren SA1 rosas i pressen och tillhör HiFi Klubbens bästsäljare. Förklaringen är enkel: De låter mycket mer än de kostar!

Populära produkter
Argon Audio

True Factory Direct – ett vinnande koncept

”I Argon Audio kan vi gå från idé till färdigt koncept på en och samma dag.”

Argon Audio startades för över 20 år sedan som ett ”paraply-varumärke” på HiFi Klubben. På den tiden gjordes allt i Fjärran Östern för att hålla priserna nere. I dag är Argon Audio ett självständigt företag där all design och produktutveckling sker i Danmark. Henrik är VD men också designer. När han får en idé så är det ingenjören Michael som förverkligar den. De två herrarna står med fötterna djupt i den jyska myllan, eller med andra ord: De förstår hur man driver ett företag på rätt sätt.

På många större företag måste en idé tröskas igenom en lång kedja av instanser innan den blir en färdig produkt. Först får utvecklarna en idé som ska säljas in hos ”ledningen”. Sedan ska man hitta en byrå som kan ta fram en prototyp. Därefter måste det finnas en extern leverantör som kan ta fram kabinettprover. Slutligen måste produkten testas och färdigställas. Oftast behövs justeringar, och så börjar processen igen, vilket ofta är dyrt och enormt tidskrävande.

På Argon Audio använder man sig av utvecklingsstrategin ”True Factory Direct”, med syftet att hoppa över så många externa led som möjligt. Det handlar om att lyssna intensivt till vad kunderna efterfrågar och utifrån det låta teamet ta fram en produktionsfärdig produkt. Det rör allt från att designa och skriva ut 3D-prototyper till att ljudtesta den färdiga produkten utan några kompromisser.

Själva produktionen sker på fabriker i Kina, Taiwan och Vietnam som man samarbetat med under lång tid för att säkerställa kvalitet och hållbarhet – och ett konkurrenskraftigt pris.

Argon Audio FORTE A5: Från Michaels prototyp till färdig produkt.

Argon Audio FORTE A5: Från Michaels prototyp till färdig produkt.

Argon Audio FORTE A5: Från Michaels prototyp till färdig produkt.

Slagkraftiga nyheter på väg

Argon Audio har kommit långt i utvecklingen av en välspelande, passiv stereohögtalare för inomhusbruk. Det handlar om en monitor som kan få bastrumman från en livekonsert att kännas som om du var på plats. Du kan använda den i en festlokal såväl som i ditt vardagsrum. Du kan såklart ställa den tonåringens rum – men där kommer den nog att spela ännu mer bas.

Ny banbrytande diskant på väg

Bowers & Wilkins är kända för sin diamant-diskant och DALI är kända för sin band/dome-hybriddiskant. Men vad är Argon Audios signaturdiskant? Vid den här frågan tittar Michael och Henrik lite nervöst på varandra. Det är tydligt att de inte vill säga för mycket, men lite vill de gärna avslöja. De har gett sig i kast med att utveckla en High End-diskant där de vänder upp och ned på allt. I sin ultimata form kommer den att bestå av hela tre dome-enheter tillverkade av ett speciellt material och med en speciell geometri som bl.a. kommer att resultera i att membranen bryter upp mycket senare än traditionella dome-diskantenheter gör. Utöver att gynna ljudkvaliteten så kommer designen att ta hänsyn till ett återkommande bekymmer:

”Vi går de som månar om sin inredning till mötes. Med den nya diskanttekniken behöver man nämligen inte placera högtalaren enligt efter hifi-mässiga principer för att få ett perfekt ljud.”

Ny diskant-teknik från Argon Audio

Ny diskant-teknik från Argon Audio

Ny diskant-teknik från Argon Audio

Prisvänlig High End-högtalare runt hörnet

Den nya diskanten från Argon Audio får sin debut i en helt ny High End-högtalare. Det blir en aktiv högtalaren som kommeratt leverera en ljudbild med suverän precision och upplösning. Normalt sett är High End-högtalare och ”value-for-money” kontrastfyllda motsättningar, men det kommer Argon Audio att ändra på – en gång för alla. Deras High End-högtalare ska nämligen kosta en bråkdel av vad andra högtalare med liknande prestanda kostar på marknaden.

Det är ingen lätt uppgift de två jyllänningarna gett sig i kast med, och därför sitter Michael och Henrik i ett avskilt utvecklingsrum och testar för glatta livet. Mätmikrofoner får ny placering, högtalare byter plats och ljudvågor analyseras noggrant på olika skärmar tills örat slutligen får avgöra om det låter ”bra nog”.

De två herrarna har minst sagt många järn i elden och om allt går enligt planen kan du uppleva nya spännande produkter från Argon Audio innan 2021 är över.

Håll ett öga på inkorgen – vi skickar ett nyhetsbrev när Argon Audio lanserar sina nya produkter!*

* Om du är medlem i HiFi Klubbens kundklubb får du information när produkterna lanseras. Är du inte medlem ännu kan du gå med här.