Hopp til innhold

FM, DAB ELLER INTERNET
VILKEN RADIO SKA JAG VÄLJA?

Bordsradion är ett smidigt sätt att få tillgång till musik, nyheter och annat spännande via radio. HiFi Klubbens bordsradioapparater finns med allt från FM- till internetradio, streaming och Bluetooth så att du kan använda radion som trådlös högtalare till din telefon.

En modern bordsradio är mycket mer än den klassiska transistorradion, som var ett fast inventarium hos både dina föräldrar och dina mor- och farföräldrar. Med internetradio och Bluetooth har du fått helt nya och spännande möjligheter. Och FM lever och frodas, medan DAB bara är tillgängligt på ett fåtal platser i Sverige.

Bluetooth-funktionen är faktiskt en otroligt smart finess som i många fall gör bordsradion till ett givet alternativ till en vanlig Bluetooth-högtalare. Med den kan du nämligen spela musik trådlöst direkt från din telefon, samtidigt som du får en komplett radio på köpet!

FM – analog radio som du är väl bekant med

FM är gammal hederlig analog radio. Här hittar du både de stora rikstäckande kanalerna, men även en brokig skara lokala stationer som kommer och går, både med och utan reklam. FM är också den radiotyp som du fortfarande hittar i de flesta bilar. Alla Argon-radior med FM har dessutom antingen internetradio eller DAB – vissa har både och, men tänk på att DAB bara är tillgängligt i ett fåtal större städer. Ett bra och ekonomiskt val är grundmodellen RADIO1 som ger dig allt som behövs i bra kvalitet.

DAB – störningsfri men sällsynt digital radio

DAB – Digital Audio Broadcasting – är digitalradio utan störningar och brus. Om du bor i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Luleå kan lyssna till allt från klassisk musik, pop, rock och ljudmagasin via DAB. Kanalerna är också tillgängliga via internet. På DAB-bandet hittar du kanalerna med hjälp av deras namn i stället för frekvenser – något som gör det mycket enklare att hitta rätt kanal. När musiken spelar visar displayen information om artist, låt m.m.

RADIO2 är en snygg, kompakt DAB/FM-radio, som du till skillnad från grundmodellen även kan välja med vitlackerad finish. Du kan även tänka lite större och välja RADIO3, som ger dig extra fylligt ljud tack vare inbyggda. Bluetooth får du på köpet i bägge modeller.

OBS: Samtliga av HiFi Klubbens DAB-radior stödjer formatet DAB+.

Internetradio – ett ymnighetshorn av underhållning 

Internet är fullt med radiostationer – det finns fler än 20 000, fördelade över hela världen. Här finns något för varje smak, och på nästintill alla tänkbara språk, om det så är österrikisk julmusik, folkpunk från Ukraina, koreansk danspop eller någon annan specialitet som du helt enkelt inte kan leva utan.

Argon RADIO2i är en kompakt och komplett bordsradio med internetradio, FM, Spotify Connect, samt DAB. Via Spotify-appen på din smartphone eller surfplatta har du tillgång till mer än 40 miljoner låtar på din radio. Så du lär inte få slut på underhållning i varken det här livet eller nästa. Precis som på FM-modellerna så finns det även en Argon internetradio för dig som vill ha lite större ljudbild i stereo, RADIO3i.

Även om internetradio har mängder av fördelar så är det fortfarande en nätverksprodukt som behöver tillgång till ditt trådlösa nätverk (wifi) för att fungera. Det kräver inledningsvis lite konfiguration, och du får vara beredd på att det tar en liten stund innan radion har kopplat upp sig mot ditt nätverk. Med FM går det å andra sidan på ett ögonblick. Du kan programmera in dina favoritstationer, oavsett om de ligger på nätet, FM-bandet eller något annat. Med en Argon-radio har du alla möjligheter och bestämmer själv hur snabbt det ska gå.

Även till anläggningen och din mobil

Väl värt att nämna är att alla Argon bordsradioapparater har ljudutgång så att du kan koppla radion till din stationära anläggning och lyssna på radio i full stereo. Om du tycker att den här lösningen är lite klumpig så finns det en liten diskret box som klarar samma sak. Stream3 ger dig både FM, internetradio, Spotify Connect och Bluetooth. Boxen fungerar precis som en komplett bordsradio, men i superkompakt format till anläggningen. I Stockholm, Göteborg, Malmö eller Luleå kan du även lyssna på DAB. Om du bor i dessa städer och bara vill ha en prisvänlig DAB-lösning så hittar du denna i DAB Adapter3.

Men om du vänder på det så får du med bordsradion en minijack-ingång som gör att du kan använda radion som högtalare till exempelvis din smartphone eller mobil, även utan Bluetooth eller wifi. Det här är en smart bonus, inte minst om du tar med dig radion till sommarstugan eller ställer den i husvagnen.