Hopp til innhold
Streaming ger fantastiska möjligheter att spela musik i flera rum, och styra avspelningen via trådlösa enheter. Det ställer högre krav på din router än vanlig internetanvändning – särskilt om enheterna kopplas upp trådlöst.

I miljöer med många trådlösa nätverk kan du uppleva störningar och interferens som stör ditt eget nätverk. Det kan vara en god idé att analysera sändningsförhållandena och ställa in din router så att den sänder på en trådlös kanal som inte är så trafikerad. Vi hjälper gärna till med råd och vägledning.

För att få en snabb och stabil streaminglösning rekommenderar vi att du kopplar en kvalitetsrouter till den kombinerade router/modem-enhet du har fått från din internetleverantör. Det ger ofta högre hastighet, större räckvidd och bättre kommunikation mellan de olika enheterna i nätverket.
På så sätt får du en streaminglösning som spelar ordentligt.
Du är alltid välkommen att fråga oss om råd och vägledning när du ska välja router och installera större system.

Hi-Fi Klubbens fem router-råd

Köp en egen router

Den kombinerade modem/router-enhet som du fått av din internetleverantör lämpar sig för vanlig internetanvändning med få trådlösa enheter. Men den är inte nödvändigtvis särskilt väl lämpad för ett streamingsystem. Att installera en ny router är inte svårt. Du ska bara tänka på att du måste stänga router-funktionen och därmed också det trådlösa nätet i den gamla modem/router-enheten, så att den bara fungerar som modem när du har installerat den nya routern. På så sätt får du bara ett nätverk där hemma.

Placera routern högt

Routern fungerar som en antenn, och den skickar och tar emot den trådlösa signalen bäst om den placeras en bit upp från golvet. Andra fysiska hinder kan också begränsa räckvidden och stabiliteten hos den trådlösa signalen. Exempelvis rekommenderar vi att du ser till att routern inte står nära några stora metalliska ytor (som till exempel kylskåp) eftersom de kan avskärma signalen.

Dra kabel till dina åtkomstpunkter

Om den trådlösa signalen ska räcka långt kan det vara en bra idé att lägga till en åtkomstpunkt i systemet. Har du streamingenheter på andra våningar än den routern står på rekommenderar vi i regel att du lägger till en åtkomstpunkt på varje våningsplan. För att signalen ska nå fram till åtkomstpunkten ordentligt rekommenderar vi att du drar en kabel mellan routern och åtkomstpunkten.

2,4 eller 5 GHz?

De flesta nya routrar kan sända på två frekvenser: 2,4 GHz och 5 GHz. Vanligtvis har 2,4 GHz-bandet bäst räckvidd, men i gengäld är 5 GHz-bandet snabbare, samtidigt som det inte är lika utsatt för interferens. På korta avstånd är 5 GHz bäst, men över längre avstånd kan 2,4 GHz vara bättre.

Starta om eller återställa?

Streamingprodukter glömmer inte inloggningsinformationen till ditt hemnätverk – så länge du inte återställer dem. Om en enhet tappar uppkopplingen till routern är den bästa lösningen att stänga av enheten och sätta på den igen. Om inte det löser problemet kan du starta om både router, kontrollenhet (telefon/surfplatta) och streamingenhet.