Hopp til innhold

Vilken TV ska du välja?

LED - QLED - OLED

TV-teknikerna utvecklas konstant. Nya lösningar som QLED och OLED har tillkommit, medan andra – till exempel plasma- och de ursprungliga LCD-panelerna – har blivit föråldrade och fasats ut. 3D och välvda skärmar har kommit och gått igen, Smart TV och HD-streamingtjänster har blivit vardag – listan kan göras lång.

Här får du en översikt över de olika grundläggande teknikerna, och du är alltid välkommen att fråga oss på HiFi Klubben om råd så att du hittar en TV som passar för ditt behov.

LED – tunn design och låg energiförbrukning

LED-TV är den teknik som innebar starten för dagens supertunna TV-apparater. Bildpanelen på en LED-TV fungerar via miljontals flytande LCD-kristaller som tänder och släcker ljuset med hjälp av ett invecklat system av mikroskopiska färgfilter. Själva ljuset kommer från lysdioder (LED), vilket ger dig möjlighet att få en ytterst tunn design och en imponerande låg energiförbrukning. Ljusdioderna sitter antingen längs kanten (Edge-LED) eller fördelade över hela baksidan av panelen (Full Backlight).

En nackdel med LED är att de inte kan återge helt kolsvart, och du kan också uppleva att belysningen på baksidan skiner ojämnt i mörka partier partier, särskilt i närheten av skärmens ytterkanter (”bleeding”). Normalt sett är det här dock inte något du tänker på.

LCD-TV-apparater är okomplicerade att använda och fungerar fint under nästan alla ljusförhållanden och med alla bildkällor. De är också den mest prisvänliga kategorin och har gjort både storbildsskärmar och Smart TV tillgängligt för vanliga konsumenter. De har dock kommit att avlösas av de nyare och mer avancerade QLED-modellerna.

LED-TV

QLED – nästa nivå av LED

QLED-tekniken utvecklades ursprungligen av Samsung, men andra tillverkare arbetar idag med samma principer. I en QLED-TV har både LED-bakgrundsbelysningen och LCD-kristallernas funktion fintrimmats nästintill perfektion, vilket gör att du kan uppnå en helt fantastisk bildkvalitet.

En QLED-TV bygger på den så kallade Quantum Dot-bakgrundsbelysningen som har ett skikt av ultrasmå nanokristaller (quantum dots) direkt bakom LCD-panelen. Varje enskild kristall är gjord för att skicka antingen rött, grönt eller blått ljus när de träffas av bakgrundsbelysningen. Den här ljuset styrs vidare till respektive röda, gröna och blå bildpunkter (pixlar) på själva skärmen. Varje enskild pixel har med andra ord sin egen ”rätta” färg istället för vitt, och det gör stor skillnad.

En QLED-TV kan återge hela färgrymden helt korrekt, helt linjärt och med full ljustäthet oavsett ljusstyrka. Det betyder imponerande mättade och naturliga färger under alla förhållanden. Samtidigt får du både svärta och betraktningsvinkel på en nivå som ligger väldigt nära OLED.

QLED-TV

OLED – framtidens TV?

Efter att ha varit på gång under några år har så kallade OLED-TV (Organic LED) kommit att bli ett seriöst alternativ på marknaden. I en OLED-skärm är det de enskilda pixlarna som sänder ut ljus, och därmed kan du kombinera flera av fördelarna hos LED och de nu utdöda plasma-TV-apparaterna: supertunn design, låg energiförbrukning, perfekt svärta och ultrasnabb svarstid.

Det är lite lustigt, men OLED och QLED är var för sig suveräna på det den andra tekniken är sämst på. OLED har alltså perfekt svärta, eftersom du här bara behöver släcka de rätta pixlarna för att få kolsvart. Å andra sidan är ljusstyrkan ganska begränsad jämfört med QLED.

QLED får å sin sida verkligen jobba hårt för att släcka det kraftfulla ljus som strålar bakom panelen, och det går (ännu) inte att göra till 100 procent. I gengäld är QLED-paneler suveräna på att ge bra ljusstyrka när det behövs, även lokalt i bilden. Det ger dem en fördel jämfört med OLED, inte minst i upplysta rum.

Sett till helheten verkar OLED på pappret kunna bli framtidens TV, men även om tekniken är spännande står det fortfarande och väger om OLED eller QLED blir framtidens dominerande TV-teknik.

OLED-TV

Sony KD-77AG9 OLED-TV
Sony KD-77AG9
OLED-TV
39 990:- / 54 990:- / st.

Vad ska jag då välja?

Om du ska välja LED, QLED eller OLED är mycket en fråga om vad du behöver och hur stor budget du har – och självklart din personliga smak. På HiFi Klubben hjälper vi dig gärna med att ta reda på om du ska lägga dina pengar på rejäl storlek, snyggare design eller bättre bildkvalitet.

Det är inte lätt att beskriva skillnaderna med ord, så vi rekommenderar att du kommer in och upplever de olika modellerna i praktiken. Då kan vi samtidigt hjälpa dig att hitta en ordentlig ljudlösning till din TV. Det är nämligen fortfarande halva upplevelsen!

Kom ihåg att du på HiFi Klubben får 3 års garanti och alltid har fri frakt till närmaster HiFi Klubben-butik. På de flesta TV-apparater under 65 tum har vi normalt sett också fri frakt till närmaste postombud.

Stora TV-apparater på 65 tum och högre (samt vissa på 55 tum) levereras via ombud till din adress (till trottoar) från 299 kr.