Hopp til innhold

SÅ VÄLJER DU
RÄTT TV

Låt dig inte luras av oväsentliga tekniska data och säljare med välsmort munläder när du ska välja en ny TV. HiFi Klubben ger dig klara besked så att du kan välja rätt.

Satsa på det viktigaste – strunta i resten

När du väljer TV är det egentligen bara en handfull saker som verkligen räknas:

  • Storlek och design
  • Bra bild
  • Bra ljud
  • Alla funktioner och anslutningar som behövs
  • Tillgång till alla TV-kanaler du vill ha

Om de här sakerna är i sin ordning kan det aldrig bli helt fel. Därefter kan du gräva ner dig i andra detaljer om du vill. Du är alltid välkommen att fråga oss på HiFi Klubben om du vill ha en ärlig och kompetent förklaring på olika tekniska termer och förkortningar. En del är viktiga medan andra är tomt säljsnack och även för fackfolk kan det vara en utmaning att sovra bort vad som är struntprat.

Storlek och form – vad har du plats och lust till?

En stor TV ger i alla fall en större bildupplevelse än en liten, och med dagens ultra-högupplösta bildkvalitet (8K/4K/UHD) kan du strunta i alla tumregler och satsa på den största TV du har plats och råd till. Designen har också betydelse – du ska ju också gilla att se TV:n när den är avstängd. Här är det din personliga smak (och din börs) som får bestämma.

UHD, LED, QLED och OLED – vad betyder det?

UltraHD, även kallat UHD eller 4K, är gängse standard för bildupplösningen på en bättre TV. 4K ger 4x upplösning jämfört med Full-HD-skärmar och ger fantastisk skärpa och detaljrikedom på bildmaterial i 4K, till exempel från streamingtjänster som streamar i 4K (Netflix m.fl.) och UHD-Blu-ray.

Nyare TV-apparater på 8K ger ytterligare fyra gånger så hög upplösning jämfört med 4K, men här får du fortfarande vänta på att matchande bildmaterial ska bli allmänt tillgängligt. Men under alla omständigheter håller kvaliteten toppklass tack vare de exklusiva 8K-bildpanelerna.

LED-skärmarna fungerar via så kallade flytande kristaller som belyses bakifrån av lysdioder (LED). Det här gör det möjligt att ta fram väldigt tunna modeller och en imponerande låg energiförbrukning. QLED är en mer avancerad version af LED som utvecklats av Samsung och används deras mest exklusiva serier.

I OLED-TV-apparaterna är det varje enskild pixel som sänder ut ljus, precis som plasma-TV-apparaterna gjorde förr. Det ger ett flertal fördelar – till exempel perfekt svärta – men OLED fungerar samtidigt bäst i rum där inte för mycket ljus läcker in utifrån.

Läs mer om LED, QLED och OLED här

Antenn, kabel, satellit eller bredband?

Din TV-signal ska självklart komma någonstans ifrån. I dagens digitala TV-värld har du i praktiken fyra möjligheter:

  • Antenn (DVB-T2)
  • Kabel-TV (DVB-C)
  • Satellit/parabol (DVB-S2)
  • Bredband/fibernät

Med TV via antenn och kabel – och i många fall även satellit/parabol – har du möjlighet att få TV-mottagaren och eventuellt tillhörande kortläsare inbyggd i TV:n så att du slipper ha en separat digitalbox med tillhörande fjärrkontroll.

Använd ögon och sunt förnuft

I dag har även den billigaste och allra sämsta panelen strålande specifikationer, och tillverkarna mäter dessutom saker och ting på helt olika sätt, så du kan ändå inte jämföra produkterna rakt av.

Be istället att få se samma film eller samma TV-sändning på flera olika modeller och jämför bildens rörelser, ljusa och mörka områden, färgmättnad, hudtoner osv. Det säger dig mycket mer om kvaliteten.

Smart TV – en oändlig värld av underhållning för hela familjen

Smart TV är den vanliga benämningen för alla de funktioner som du kan använda på din TV via internet, wifi eller USB. Du kan t.ex. streama din foto/video-samling från datorn eller telefonen, eller så kan du roa dig med inbyggda appar i TV:n (YouTube och många andra).

Netflix och andra populära streamingtjänster håller på att bli en självklarhet på dagens alla Smart TV-apparater, men det kan vara stor skillnad på de olika tillverkarnas Smart TV-funktioner. Fråga oss på HiFi Klubben – vi hjälper dig att hitta rätt.

Läs också: Streama världens bästa filmer och serier på TV:n.

Glöm inte ljudet!

Dagens supertunna platt-TV-apparater lämnar bara plats för pyttesmå inbyggda högtalare som har ett tunt och burkigt ljud. Som tur är finns det gott om möjligheter att få ett TV-ljud som kan leva upp till den läckra bilden. Detta kan du läsa mer om här, och du är alltid välkommen in på HiFi Klubben – hos oss kan du uppleva skillnaden.