Hopp til innhold

 

Mobile Fidelity – MoFi i dagligt tal – är ett amerikanskt företag som sedan 1950-talet specialiserat sig på högkvalitativ vinylmastring och utrustning för att spela av vinyl. Om du är garvad entusiast så har du säkert stött på uttrycken Half Speed Mastering, Original Master Recording och Mobile Fidelity Sound Lab på extra läckra och audiofila LP-utgåvor med flera av världens största artister, Däribland The Beatles, Pink Floyd, Bob Dylan och Miles Davis för att nämna ett fåtal.

21 produkter

Mobile Fidelity – ljudet från masterbandet i ditt eget vardagsrum

Med all den kompetens som fanns i mastringsstudion var det givet att försöka ta fram avspelningsutrustning som låg på samma skyhöga kvalitetsnivå. Resultatet lät inte vänta på sig, och MoFi kan i dag erbjuda ett utbud av skivspelare, pickuper, RIAA-förstärkare och tillbehör i absolut världsklass. Och det utan att du måste sälja vitala organ eller ta nya lån på huset för att ta del av upplevelsen. MoFi siktar nämligen på de bästa lösningarna – inte bara de dyraste.

MoFi fokuserar till 100 % på ljudkvaliteten ända in i minsta detalj, och även om deras produkter inte ser lika pråliga ut som en del alternativ så behöver du inte lyssna många sekunder innan du lägger märke till skillnaden. Här får du nämligen en renodlad, glädjefylld musikupplevelse för varenda krona!

Perfekt ljud börjar med ett bra original

Kort sagt går Mobile Fidelity-filosofien ut på att få tag på bästa möjliga originalinspelning – allra helst det ursprungliga masterbandet – och utifrån detta skapa en perfekt vinylmaster som kan överföra ljudet från originalet till vinyl. Det här är en process som har kostat blod, svett, tårar och inte minst pengar.

För att kunna kontrollera kvaliteten på deras arbete behövde ingenjörerna i mastringsstudion skivspelare och pickuper som exakt och utan färgning återgav ljudet från provpressningarna på vinyl, och därigenom uppstod MoFi Electronics. Eftersom MoFi har en direktlinje till masterstudion har de en unik referens och teknisk expertis till hands när de utvecklar sina produkter. Samtidigt har de ingått avtal med flera av branschens ledande specialister på att utveckla komponenter som exakt matchar de uppsatta kraven på en ren och ofärgad ljudåtergivning.

Skivspelare och pickuper är utvecklade i samarbete med Allen Perkins från Spiral Groove Turntables. Allen har mer än 20 års erfarenhet av att utveckla ljudutrustning i High End-klass, och är bland annat känd för en produktionsteknik han kallar för Balanced Force Design som tar höjd för både ljudkvalitet, materialval, utseende och tillförlitlighet.

Skivspelare och RIAA-förstärkare från MoFi byggs i Michigan i USA, medan andra komponenter byggs där MoFi hittar den bästa kompetensen. Det gäller till exempel den exklusiva UltraTracker-pickupen, där ett solitt och resonansdämpat hus har frästs ut ur ett massivt aluminiumblock i USA och sedan har skickats till Japan där själva pickupen handbyggs efter de specifikationer MoFi tagit fram.

På UltraDeck-skivspelaren utgörs alla kablar mellan pickupen och RCA-terminalerna av extremt flexibla High End-kablar i ultraren koppar från det välrenommerade specialistföretaget Cardas Audio. De speciella vibrationsdämpande fötterna har MoFi hämtat från HRS (Harmonic Resolution Systems), och för att skapa sina RIAA-förstärkare har MoFi kallat in kompetens från Tim De Paravicini från EAR Yoshino. På så sätt förfinas de allra minsta detaljerna till perfektion.

Resultatet är en rad fina recensioner från kända hifi-magasin världen över, samt en rad priser, Däribland Europas eftertraktade och prestigefyllda EISA Award 2019-2020 som gick till Ultra Deck i klassen bästa skivspelare.

MoFi gör din skivspelare ännu bättre

Utöver läckra skivspelare och pickuper kan du också få läckra MoFi-tillbehör i suverän kvalitet för vinylavspelning. Det här tillbehöret kan du använda för att förbättra prestanda från vilken skivspelare som helst, även om det inte står MoFi på den. Du kan till exempel välja mellan hela två avancerade RIAA-förstärkare, där den mest exklusiva – UltraPhono – är bestyckad med en inbyggd klass A-hörlursförstärkare som sätter pricken över i.

De massiva skivklämmorna och dämpningsfötterna från MoFi har också utvecklats i samarbete med specialisterna från HRS. Till skivklämmorna har HRS utvecklat en ultratung polymer som har en helt unik förmåga att ta upp och eliminera alla vibrationer, samtidigt som skivklämmans vikt säkerställer optimal kontakt med underlaget. Dämpningsfötterna designades ursprungligen för skivspelarna UltraDeck och StudioDeck, men de har visat sig så effektiva att det uppstått en stor efterfrågan på dem även för andra hifi-komponenter.