HiFi Klubben

Gå till innehåll
lokala erbjudanden Gör ett klipp på utställningsmodeller, utgående produkter och restlager från alla våra butiker. Läs mer

LED - QLED - OLED

Vilken TV ska du välja?

TV-teknikerna utvecklas konstant. Nya lösningar som QLED och OLED har tillkommit, medan andra – till exempel plasma-TV – har blivit föråldrade och fasats ut. 3D har kommit och gått, välvda skärmar har inte längre nyhetens behag, Smart TV blir allt mer raffinerat ... ja, du kan säkert själv räkna upp mer.

Just nu funderar du kanske på om du ska satsa på en traditionell LED-TV eller om du ska chansa på att investera i något av de nya alternativen. Den frågan vill vi gärna hjälpa dig att besvara här.

LED – tunn design och låg energiförbrukning

LED-TV är den teknik du hittar i de allra flesta av dagens platt-TV-apparater. Bildpanelen på en LED-TV fungerar via miljontals flytande kristaller (LCD) som tänder och släcker ljuset med hjälp av ett invecklat system av mikroskopiska färgfilter. Själva ljuset kommer från lysdioder (LED), vilket ger dig möjlighet att få en ytterst tunn design och en imponerande låg energiförbrukning. Ljusdioderna sitter antingen längs kanten (Edge-LED) eller fördelade över hela baksidan av panelen (Full Backlight).

LED-TV-apparater är okomplicerade att använda, kan ge enastående bildkvalitet och fungerar fint under nästan alla ljusförhållanden och med alla bildkällor. De är också den mest prisvänliga kategorin, och har gjort både storbildsskärmar och Smart TV tillgängligt för vanliga konsumenter.

En nackdel med LED är att de inte kan återge helt kolsvart, och du kan också uppleva att belysningen på baksidan skiner ojämnt i mörka partier partier, särskilt i närheten av skärmens ytterkanter (”bleeding”). Normalt sett är det här dock inte något du tänker på i vanliga fall.

QLED – Samsungs version av världens bästa TV-teknik

QLED är en ny TV-kategori som utvecklats av Samsung. Namnet markerar en ny nivå inom LED-TV-tekniken, där både LED-belysningen på baksidan och LCD-kristallernas funktion har förfinats och blivit nästintill perfekt. Enormt stora Samsung tror faktiskt så mycket på QLED-tekniken att de har valt att satsa fullt ut på den istället för att välja OLED-vägen som vissa av konkurrenterna.

En QLED-TV bygger på den så kallade Quantum Dot-bakgrundsbelysningen som har ett skikt av ultrasmå nanokristaller (quantum dots) direkt bakom LCD-panelen. Varje enskild kristall är gjord för att skicka antingen rött, grönt eller blått ljus när de träffas av bakgrundsbelysningen. Den här ljuset styrs vidare till respektive röda, gröna och blå bildpunkter (pixlar) på själva skärmen. Varje enskild pixel har med andra ord sin egen ”rätta” färg istället för vitt, och det gör stor skillnad.

QLED är en avsevärd förbättring jämfört med LED. En QLED-TV kan återge hela färgrymden helt korrekt, helt linjärt och med full ljustäthet oavsett ljusstyrka. Det betyder imponerande mättade och naturliga färger under alla förhållanden. När du samtidigt får både svärta och betraktningsvinkel på en nivå som ligger väldigt nära OLED kan man förstå varför Samsung inte helt utan vidare ser OLED som framtidens TV-teknik.

Samsung har till och med gått så långt att de släpper både QLED-namnet och själva tekniken fri så att andra tillverkare kan ta fram TV-modeller byggda efter samma princip. Det här är verkligen en kamp mellan de allra största i branschen!

OLED – framtidens TV?

Efter att ha varit på gång under några år har så kallade OLED-TV (Organic LED) kommit att bli ett seriöst alternativ på marknaden, och än så länge ligger LG i täten. I en OLED-skärm är det de enskilda pixlarna som sänder ut ljus, och därmed kan du kombinera flera av fördelarna hos LED och de nu utdöda plasma-TV-apparaterna: supertunn design, låg energiförbrukning, perfekt svärta och ultrasnabb svarstid.

Det är lite lustigt, men OLED och QLED är var för sig suveräna på det den andra tekniken är sämst på. OLED har alltså perfekt svärta, eftersom du här bara behöver släcka de rätta pixlarna för att få kolsvart. Å andra sidan är ljusstyrkan ganska begränsad jämfört med QLED.

QLED får å sin sida verkligen jobba hårt för att släcka det kraftfulla ljus som strålar bakom panelen, och det går (ännu) inte att göra till 100 procent. I gengäld är QLED-paneler suveräna på att ge bra ljusstyrka när det behövs, även lokalt i bilden. Det ger dem en fördel jämfört med OLED, inte minst i upplysta rum.

På papperet har OLED i mångt och mycket spännande möjligheter att bli framtidens TV-teknik, och priserna har så smått börjat dala mot en nivå där vanliga dödliga kan ge sig in i leken. Urvalet är dock fortfarande väldigt begränsat och det finns en rad obesvarade frågor, t.ex. gällande panelernas livslängd och inbränning. Det står fortfarande och väger mellan om OLED eller QLED blir den TV-teknik som kommer att dominera i framtiden.

Vad ska jag då välja?

Om du ska välja LED, QLED eller OLED är mycket en fråga om vad du behöver och hur stor budget du har – och självklart din personliga smak. På Hi-Fi Klubben har vi valt att ta in alla tre kategorier, och vi hjälper dig gärna med att ta reda på om du ska lägga dina pengar på rejäl storlek, snyggare design eller bättre bildkvalitet. Det valet måste du oundvikligen göra om du inte har en obegränsad budget.

Längre ned hittar du en detaljerad översikt som visar hur de olika för- och nackdelarna är fördelade över de tre kategorierna. Som du kan se är det väldigt svårt att peka ut en klar vinnare. I skrivande stund (våren 2017) framstår det dock tydligt att LED är den ”vanliga” kategorin, medan QLED och OLED är två exklusiva alternativ för dig som gärna betalar extra för att få det allra bästa.

Det är inte lätt att beskriva skillnaderna med ord, så vi rekommenderar att du kommer in och upplever de olika modellerna i praktiken. Då kan vi samtidigt hjälpa dig att hitta en ordentlig ljudlösning till din TV. Det är nämligen fortfarande halva upplevelsen!

 

 

  LED QLED OLED Vinnare
Status

Väl beprövad teknik

Ny kategori, men baserad på väl beprövad LED-teknik

Ny och fortfarande ganska obeprövad kategori

LED

Skärmstorlekar

Alla storlekar

Endast 49 tum och däröver

För närvarande begränsad – bara 55 tum och där över

LED

Svärta

Sämre än QLED

Bättre än LED, men inte lika bra som OLED

0,0 nits – svart är HELT svart

OLED

Ljusstyrka

>1 000 nits på de bästa panelerna

Upp till 2 000 nits på de bästa panelerna

Cirka 800 nits

QLED

Tjocklek

Edge-LED vanligtvis under 5 cm

Vanligtvis under 5 cm

Ännu tunnare. Själva panelen kan i princip göras papperstunn.

OLED

Betraktningsvinkel

Kan variera beroende på paneltyp

Bättre än LED, men inte lika bra som OLED

På papperet perfekt

OLED

Kontrastförhållande

Väldigt bra i dag, men inte perfekt

Bättre än LED, men inte lika bra som OLED

I teorin ”oändligt”

OLED

Strömförbrukning

Ungefär som OLED

Upp till 25 % högre än LED och OLED p.g.a. att högsta ljusstyrka är mycket högre.

Ungefär som LED

Inbränning

Inte en faktor. Du ska visa samma bild statiskt i dagar innan något kan hända.

Inte en faktor. Du ska visa samma bild statiskt i dagar innan något kan hända.

Kan förekomma. Du bör inte visa samma bild statiskt under längre tid.

LED/QLED

Livstid

60 000–100 000 timmar på panelen

60 000–100 000 timmar på panelen

Fortfarande inte känt. LG säger 100 000 timmar, men det saknas testdata för längre tidsperioder.

Pixelfel

Låg risk

Låg risk

Låg risk, och om de uppstår kan de vara svåra att se.

Färgåtergivning

Cirka 97 % av DCIP3 (det spektrum man använder i dag för t.ex. HDR-material). – Potential att nå ”REC2020” som ser ut att bli framtidens standard.

100 % av DCI-P3 color volume

Cirka 97 % av DCIP3 (det spektrum man använder i dag för t.ex. HDR-material). – Potential att nå ”REC2020” som ser ut att bli framtidens standard.

QLED

Pris

Alla prislägen och kvaliteter.

Högre pris per tum än LED, men lägre än OLED.

Högre pris per tum än de flesta LED-modeller.

LED

 

 

 

Få en bättre TV-bild – helt gratis

Fem minuter och ett par enkla inställningar är allt som krävs för att du ska få en mycket bättre TV-upplevelse.
Se här

 

Så ordnar du stort ljud till din TV

De inbyggda högtalarna i TV:n låter inte särskilt bra. Vi visar dig hur du kan få mycket bättre ljud.
Se här

 

Placera TV:n som du vill

TV-möbel, vägg, hylla eller golv? Vi har smarta lösningar oavsett hur du vill placera din TV.
Se här

 

LED – QLED – OLED

Tre olika TV-typer – vad är bäst? Vi hjälper dig att hitta en perfekt TV för just dina behov.
Se här

 

Se alla våra TV-apparater