Hopp til innhold
Hörseln fungerar optimalt när vi föds, men därefter går det långsamt utför. Nedsatt hörsel kan leda till isolering och depression, så var mån om din hörsel och njut av den medan du har den.

För 10 år sedan var Tine Thiesgaard i mitten av de trettio. Hon bodde i huvudstaden, hade en stor umgängeskrets och blev ofta bjuden på fester, middagar och andra sociala arrangemang där hon ofta stod i centrum. Hon var den typen man ofta gillar att prata och festa med och hon var av naturen en utåtriktad person.

I dag har hon flyttat från storstan och bor i ett hus i skogen tillsammans med sin man. Fester, middagar och en stor bekantskapskrets har bytts ut mot en lugn tillvaro och en handfull goda vänner. Den stora omställningen beror uteslutande på hennes dåliga hörsel och hon minns tydligt läkarens dom för 10 år sedan:

”Jag drabbades plötsligt av kraftig migrän och blev otroligt trött, så jag gick till läkaren för att genomgå en ordentlig hälsokontroll som även kom att innefatta hörseln. Jag blev verkligen chockad när han sa att jag hade en hörselnedsättning på 30 %. Tidigare hade jag klagat över att jag tyckte folk mumlade och jag ville alltid skruva upp TV:n. Men jag hade aldrig tänkt på att det kanske var så att jag hade fått nedsatt hörsel”, berättar hon.

Kinesisk vattentortyr

Läkaren berättade för Tine att hon lider av ärftlig hörselnedsättning som bara skulle komma att fortsätta i fel riktning. I dag har hon en hörselnedsättning på omkring 50 procent, och till råga på allt har fått tinnitus till följd av en bilolycka. Tinnitus har förändrat hennes liv och styr i hög grad hennes vardag.

Vissa dagar måste Tine stanna till sängs för att hennes tinnitus blir så påfrestande att hon inte kan göra något annat. Jag hör ett konstant ringande, oregelbundna klickljud, surrande ljud och ett starkt tjut. ”Det är helt fruktansvärt. Som kinesisk vattentortyr”, säger hon själv.

När min tinnitus är som värst hjälper det att lyssna på Queen och bara skråla med

Bebisar med superhörsel

Ture Andersen är överläkare på en av landets hörselkliniker och klinisk lektor i audiologi. Han berättar att vi föds med optimal hörsel och att man som bebis har en hörsel utöver det vanliga:

”Ett vanligt samtal ligger på 100 hertz, och som nyfödd kan du höra ljud på ända ner till 20 hertz. Sedan försämras hörseln långsamt allteftersom åren går och vid 25–30 års ålder börjar det gå allt snabbare utför”, säger han. Han uppskattar att varannan dansk i 70-årsåldern borde använda hörapparat.

Han råder alla att ta hand om hörseln så länge man har den, och säger att man ska se upp så att hörseln inte förstörs för tidigt. Råden lyder bl.a: Använd öronproppar på konserter och om du arbetar i en bullrig miljö, och skruva inte upp för högt när du lyssnar på din iPod. Konsekvenserna är nämligen större än man kan ana, något Tine Thiesgaard tyvärr fått erfara.

En ny identitet

I sitt yrke som hörselläkare har Ture Andersen sett flera exempel på hur nedsatt hörsel kan göra att folk isolerar sig och rentav drabbas av depressioner:  

”Man upplever att man inte hör vad folk säger när man är flera i ett rum. Det gör att man känner sig isolerad. Hörseln är det viktigaste sinnet i kommunikationen människor emellan.”

Isolering var precis det som drabbade Tine. Hon gick från att vara den roliga tjejen som snackade med alla kring bordet till att plötsligt känna sig utanför:

”Att vara social var min identitet, men jag blev tvungen att hitta en helt ny identitet och andra glädjeämnen och värderingar i livet, sådant som jag tidigare tyckte var lite trist, som promenader i skogen – och så har jag börjat måla.”

Musik spelar också en viktig roll i Tines liv. Det kan tyckas märkligt när det är hörseln det är fel på, men nu använder hon musiken på ett helt nytt sätt.

Saknar ABBA

”Först när man väl börjar förlora hörseln upplever man hur viktig den är. Tidigare gick jag ofta på konsert, men det har jag mer eller mindre slutat med. Det är inte på grund av att ljudet är dåligt, för de flesta ställena har teleslinga, men det är för att de andra i publiken för ett sånt oväsen att jag inte får något annat ut av besöket än en ännu värre tinnitus dagen efter.”

En annan stor musikglädje som Tine har förlorat är ABBA, som hon alltid gillat väldigt mycket. Men i alla ABBA-låtar ligger det alltid något syntljud som inte harmonierar med hennes hörapparat. Så även om Tine och hennes man lät en ljudkille installera en avancerad anläggning i deras hus – en anläggning som samarbetar med hennes hörapparat via Bluetooth – så går det fortfarande inte att lyssna på ABBA.

”Det är verkligen tråkigt att jag inte kan lyssna på dem, men i gengäld kan jag använda annan musik på ett positivt sätt. När min tinnitus är som värst hjälper det att lyssna på Queen och bara skråla med. Och så har jag blivit riktigt förtjust i akustisk musik. Jack Johnson ger till exempel en riktigt bra lyssningsupplevelse.”

Tine berättar vidare att de har plockat fram sina gamla vinylplattor, för hon har blivit extra uppmärksam på ljudet, och det digitala ljudet på CD-skivor blir för vasst.

Musik ger ett inre lugn

Ture Andersen berättar vidare att musik ofta kan motverka den mentala nedstämdhet som följer med en hörselskada eftersom man här kan få fram det renodlade ljud som utlöser känslor som man annars går miste om i vardagen: 

”Det är klart att musikupplevelsen inte blir lika optimal som om man kunde höra. Men med rätt utrustning kan musiken hjälpa till att skapa ett inre lugn i och med att det är en renodlad lyssningsupplevelse som man inte måste koncentrera sig på, utan bara kan njuta av”, förklarar han.

Tine Thiesgaard kan nicka igenkännande när det gäller musikens lugnande inverkan – något hon blivit helt beroende av – och hon lyssnar särskilt ofta på klassisk musik. Men hon saknar fortfarande ABBA:

”Folk säger ofta att de hellre skulle mista hörseln än synen, men det är för att de inte har upplevt hur det faktiskt är.  Det är helt förfärligt att inte kunna prata med folk och vara social som vanligt. Man går miste om så otroligt mycket när hörseln långsamt börjar försvinna”, säger hon.