Hopp til innhold

PROJEKTOR
VÄGEN TILL RIKTIGT STORA FILMUPPLEVELSER

Med en filmprojektor får du en bild som mäts i meter i stället för tum. Där får du fullt utbyte av Blu-ray och andra HD-medier, och på samma gång får du en biografkänsla som överträffar även de största plattskärmarna.

Om du vill ha riktigt maffiga filmupplevelser hemma så klarar du dig nästan inte utan en projektor. Även om du satsar på en stor platt-TV på 50 eller 60 tum så har den inte en chans mot en 90-, 100- eller 110-tums projektorbild. Blu-ray, sportprogram från digital TV-box, högupplösta spelkonsoler eller dina egna mästerverk från digitalkameran – storleken spelar visst roll! 

En riktigt stor platt-TV med den allra senaste tekniken på insidan kan lätt ha en prislapp som springer iväg till 15 000 eller 20 000 kronor. Har du tänkt på att samma pengar kan ge dig upplevelser som får vilken TV som helst att blekna? När du väl har sett en optimal bild i projektorhemmabion finns det nästan ingen återvändo.

Ta med en bra duk i budgeten.

Projektor och TV är två sidor av samma mynt

Projektor och platt-TV är två olika sätt att uppleva bild och film på, och båda har sina för- och nackdelar. Om du inte kan mörklägga rummet – till exempel gillestugan – faller projektorns kvaliteter platt, hur bra den än är. I så fall kan en storskärms-TV vara den bästa lösningen. 

Projektorn har inte heller vare sig TV-mottagare eller högtalare, så du behöver mottagarbox, anläggning och mörkläggningsgardiner bara för att titta på nyheterna. Och du sliter samtidigt på den kostsamma projektorlampan. Många investerar därför i en TV för vardagliga ändamål och använder bara projektorn för det den är helt suverän till, nämligen film, spel och konserter. 

Om du har projektorn i samma rum som hemmabioanläggningen och TV:n kan det vara en fördel att välja en hemmabioförstärkare eller Blu-ray-spelare med två HDMI-utgångar. Då kan du nämligen koppla in hela systemet en gång för alla och titta på film på projektorn eller TV:n precis hur du vill. Du kan också skaffa en så kallad HDMI-splitter som delar upp signalen till två kablar. 

Om du tillhör de lyckliga som kan skräddarsy ett helt rum uteslutande åt hemmabion kan du fortfarande njuta av Champions League och andra TV-höjdpunkter i storformat. Allt som behövs är en separat TV-box som du kopplar in till projektorn, eventuellt via hemmabioförstärkaren. Ett annat alternativ är att köpa en Blu-ray-spelare med inbyggd hårddiskinspelare, och därmed även en TV-mottagare.

Satsa alltid på en riktig filmprojektor. Dataprojektorer är gjorda för kontorsbruk och passar inte för filmvisning, hur fina specifikationer de än har.

Mörkläggning är A och O

Du behöver inte ha ett särskilt stort rum för att få en välfungerande projektorhemmabio, men du måste kunna mörklägga helt, annars får du aldrig en ordentlig bild. Om du inte kan täcka för eventuella fönster permanent så finns det flera olika typer av mörkläggningsrullgardiner att välja mellan, både med och utan motor/fjärrstyrning. 

Det är också viktigt att ställa projektorn rätt, alltså mitt framför duken och i rätt höjd, så att den vilar helt vågrätt. Ibland kan placeringen innebära svårigheter och många projektorer har olika hjälpfunktioner. Ett exempel är ”Lens Shift” som innebär att projektorlinsen kan förskjutas vågrätt och lodrätt utan att bildkvaliteten påverkas. 

Men låt dig inte lockas att hänga projektorn snett och sedan rätta till bilden med den digitala ”Keystone-korrektionen” – den är rena giftet för bildkvaliteten!

Projektorn är ett komplement till TV:n, inte en ersättning.

Glöm inte duken

Filmduken är en viktig detalj som tyvärr glöms av alldeles för ofta. Många lägger allt krut på att få en projektor och köper sedan en billig filmduk – eller kanske till och med bara visar filmen på en vit vägg. Men det är ju duken som reflekterar hela bilden från projektorn mot dina ögon – precis som samma sätt som högtalaren i stereon är sista länken och ska återge det fina ljudet från förstärkaren. 

Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk, och du har stora möjligheter att få en optimal filmduk till hemmabion, oavsett om den ska vara motorstyrd, manuell, ramspänd, akustiskt transparent, skräddarsydd och så vidare. 

Mycket nöje i din nya hemmabiograf! 

Du måste kunna mörklägga hemmabion. Annars bör du fundera på en stor platt-TV i stället.

Vad betyder orden?