- DVD2910BK
Att kalla DVD-2910 för en efterföljare till DVD-2900 är inte rätt, för den har faktiskt mer gemensamt med Denons prestigemodell DVD-3910. Rent storleksmässigt är den mer kompakt än sin storebror, men det är fortfarande lätt att se det nära släktskapet. Båda har Denons nya design, med ett städat och prydligt yttre och en front som bara har de viktigaste knapparna som används mest. Men även om Denons nya DVD-design är stilig och förtjänar uppmärksamhet så är det på insidan som du hittar de riktigt stora nyheterna!
Ta ut bilden digitalt
Precis som storebror har DVD-2910 alla möjligheter för bildsignalen. Den har både DVI- och HDMI-utgång, så att du kan överföra bildsignalen digitalt till flatskärmen eller projektorn. Om du har en möjlighet att använda någon av dessa så får du en exceptionellt hög bildkvalitet eftersom spelaren slipper omvandla signalerna till analogt format. Flatskärmar och projektorer med motsvarande ingångar behandlar ändå signalerna till digitalt format innan bilden visas, så du undgår alltså att bildsignalen omvandlas fram och tillbaka.
DVI och HDMI är egentligen samma sak när det gäller bildöverföring. Skillnaden är bara att de använder lite olika kontakter, och att HDMI dessutom kan överföra ljudsignaler. Med DVD-2910 kan du välja själv vilket av de olika formaten du vill använda.
Bra analog bilddel
Om du inte vill eller kan använda någon av de digitala bildutgångarna så kan du vara lugn. DVD-2910 har nämligen en suverän bildkvalitet även med de analoga utgångarna. På spelarens baksida hittar du alla vanliga utgångar, som till exempel komponent (med Progressive Scan), scart (med RGB), S-video och vanlig kompositvideo. För att omvandla bildsignalen används en diskret krets med två stycken 12-bits/216 MHz-omvandlare. En så hög precision gör att bilden konverteras på ett mycket exakt sätt, vilket i praktiken innebär en naturlig färgåtergivning, massor av detaljer och en bild som inte har några eftersläpningar. Bilddelen har dessutom en bildprocessor från Faroudja (FLI2310) som ser till att Progressive Scan och skaleringen av bilden sker på ett korrekt sätt.
Ljuddelen
DVD-2910 har en ljuddel som nästan är helt identisk med storebror DVD-3910. Den största skillnaden är att DVD-2910 inte har utgångar för DenonLink eller FireWire. Spelaren har däremot HDMI-utgång som kan överföra digitala ljudsignaler, och till skillnad från de flesta andra spelare med HDMI som säljs idag så kan DVD-2910 överföra multikanalsljud via denna. Det enda som krävs är att program- och maskinvarubranschen enas om en gemensam standard och ett protokoll för detta. Så snart detta sker behövs bara en enkel programvaruuppgradering av spelaren, så är allt klart för HDMI-multikanalsljud.
I DVD-2910 används det hela fyra stycken stereo-D/A-omvandlare från respekterade Burr-Brown (PCM1791). Tre av dessa används till den analoga 5.1-utgången. På baksidan finns även en uppsättning stereoutgångar med en egen D/A-omvandlare. Till denna utgång används ännu bättre komponenter än multikanalsutgången, vilket gör att DVD-2910 är en mycket kompetent stereospelare – oavsett om det är musik på CD, SACD eller DVD-Audio som spelas.
Äkta multispelare
DVD-2910 är en äkta multispelare. Förutom alla vanliga format (VCD, MP3, WMA, etc) spelar den även SACD och DVD-Audio. De två senare är High End-ljudformat som ger en högre ljudkvalitet med musik än CD, och som dessutom kan återge musik i fem kanaler plus subbas. Spelaren har inbyggd dekoder för alla dessa format och för hemmabioformaten Dolby Digital och DTS.
DVD-2910 klarar också att spela skivor som du gör själv. Den klarar CD-R/RW och både DVD-R/RW och DVD+R/RW.
Konstruktion
Inte ens den bästa elektroniken i världen fungerar optimalt om man inte tar hänsyn till hur de olika delarna är placerade i förhållande till varandra, och hur stabila arbetsvillkor de har. Detta vet naturligtvis Denons ingenjörer. DVD-2910 har därför utrustats med ett chassi som har trippel botten, så att drivverket och all elektronik kan monteras stabilt. Det gör att vibrationer och annat som kan påverka prestanda i princip elimineras. Kabinettet är utformat så att de mest känsliga kretsarna sitter långt bort från strömförsörjningar och annat som kan orsaka störningar.