Hopp til innhold
Sony
OLED-TV

Sony XR-83A90J

59 990:-st.

Produkten är inte längre tillgänglig i vald färg eller variant

83-tums 4K OLED-TV i High End-klass med suverän bild, ultratunn design och en ljusstyrka du aldrig sett från en OLED.

Läs mer:

Beskrivning

Sony XR-83A90J – 83-tums 4K OLED-TV i High End-klass med exklusiv metalldesign, enastående bildkvalitet och otroligt kraftfull XR-processor

 • Ultratunn 4K Triluminos Pro OLED-panel
 • Bravia Cognitive XR processor / OLED XR Contrast Pro
 • Ljudsystemet Acoustic Surface Audio+ integrerat
 • Exklusiv metallfinish, även på den bakgrundsbelysta fjärrkontrollen
 • Inbyggd mikrofon för röststyrning (Google-assistenten)

Sony XR-83A90J är en 4K OLED-TV i High End-klass som ger dig det absolut bästa dagens TV-teknik kan leverera. Här har Sony tagit en förstklassig OLED-bildpanel från marknadens ledande OLED-tillverkare LG och kombinerat den med sin egen fantastiska och nyutvecklade 4K Cognitive XR-processor. I kombination med OLED-panelens perfekta återgivning av svärta resulterar det i en bildkvalitet som är bättre än någonsin tidigare.

I XR-83A90J har Sony dessutom lagt till ett speciellt kontrastfilter och optimerat kylningen till panelen (XR Contrast Pro). Det betyder att ljusstyrkan kan nå upp till nivåer som normalt sett är förbehållet QLED-TV-apparater i den bättre änden av kvalitetsskalan. Med den här råstyrkan i ryggen kan du utan problem njuta av äkta OLED-bildkvalitet i ett väl upplyst vardagsrum.

Härutöver får du Sonys unika Acoustic Surface Audio-ljudsystem, där två Actuator-enheter sitter monterade i en smal panel på skärmens baksida och får hela skärmen att fungera som en högtalare – i stereo! Separata inbyggda bashögtalare ombesörjer de djupare tonerna. Det inbyggda högtalarsystemet kan till och med fungera som centerhögtalare i surround om det matas direkt från din hemmabioreceiver. Det ger dig extra möjligheter att skapa en enkel och möbleringsvänlig surround-setup, dock inte med riktigt samma ljudkvalitet som en dedikerad centerhögtalare.

Du kan styra TV:n med rösten via Google-assistenten och inbyggd mikrofon i både skärmen och den läckra bakgrundsbelysta fjärrkontrollen.

Massor av underhållning med Google TV

Sony XR-83A90J har inbyggd Google TV som ger dig en uppsjö av spännande Smart TV-funktioner som ger dig mängder av förslag till underhållning anpassad efter din personliga smak. Här har du allting inom räckhåll och får en betydligt smidigare och mer komplett Smart TV-upplevelse jämfört med den tidigare Android TV-plattformen. Med dubbla TV-mottagare och inspelningsfunktion via USB bestämmer du också helt själv när du vill se dina favoritprogram från traditionella TV-kanaler.

Med Sonys bästa TV får du Bravia Core som under en begränsad tid ger dig fri streaming av ett flertal filmtitlar (inkl. en handfull premiärer) i oöverträffad teknisk kvalitet. Du får också en rad andra finesser, behind-the-scenes-material m.m. Du kan läsa mer om Bravia Core på Sonys egen hemsida.

Sony XR-83A90J finns med svart metallfinish (Titanium Black). Premium-fjärrkontroll i metallutförande med knappar belysta underifrån medföljer.

Obs: HiFi Klubben rekommenderar alltid att du kopplar in en soundbar, ett par aktiva högtalare eller en separat stereo- eller hemmabioanläggning till din TV. Då kan ljudet leva upp till den snygga bildkvaliteten när du till exempel ser på film.

OLED – det spännande TV-alternativet

I en OLED-skärm finns ingen bakgrundsbelysning bakom panelen som på de konkurrerande LED/QLED-skärmarna. I OLED är det varje enskild bildpunkt (pixel) som sänder ut ljus, vilket ger möjlighet till både supertunn design, låg energiförbrukning, perfekt svärta och ultrasnabb svarstid.

Till skillnad från en QLED-TV kan OLED återge ren svärta eftersom du här bara ska släcka rätt pixlar för att få kolsvart. OLED har å andra sidan inte riktigt lika hög ljusstyrka som de bästa QLED-skärmarna och gör sig därför bäst i rum där ljuset kan kontrolleras någorlunda. Det bör du ta med i beräkningen om du har ett väldigt ljust vardagsrum. Du är alltid välkommen att be HiFi Klubben om råd om du inte är säker på om den ena eller andra TV-typen passar bäst för ditt behov.

Google TV med Chromecast built-in – ett oändligt universum av streaming

Chromecast är en genial funktion som följer med Google Smart TV-plattformen (Android TV). Med Chromecast inbyggd i TV:n kan du via din smartphone eller surfplatta streama ljud och bild från det otal online-tjänster som redan stödjer funktionen. Det här inkluderar bl.a. Netflix, HBO, YouTube och många, många fler. Du väljer bara din TV som mediaspelare från din mobila app – så visas det på TV-skärmen medan du styr allt från t.ex. din surfplatta (både Android och iOS).

Med Chromecast fungerar din smartphone/surfplatta som fjärrkontroll istället för som mediaspelare, precis som t.ex. Spotify Connect. Själva uppspelningen av mediematerialet sker direkt från TV:n via ditt nätverk. Det ger dig mycket bättre batteritid, och om du t.ex. har sett en halv film på Netflix på väg hem på tåget, kan du pausa den och sedan fortsätta titta på TV:n så snart du kommer innanför dörren där hemma.

Auto Game Mode – gaming på storskärm som måste upplevas

Har du en spelkonsol eller PC kopplad direkt till TV:n via HDMI optimerar Auto Game Mode din spelupplevelse. Då skickas bildsignalen förbi flera av TV:ns inbyggda processorer och du får en blixtsnabb och mjuk respons precis som på en datorskärm.

På XR-83A90J får du flera av de senaste HDMI 2.1-funktionerna för gaming, däribland VRR (Variable Refresh Rate), ALLM (Automatic Low Latency Mode) och HFR (High Frame Rate, 4K/120). På så sätt kan du få fullt utbyte av de senaste spelkonsolerna, som till exempel Xbox Series X och PlayStation 5.*

Se världens bästa filmer och serier med streaming

Som ägare av XR-83A90J har du smidig tillgång till video-streamingtjänster som t.ex. Netflix. Med ett abonnemang får du tillgång till nästan obegränsade mängder filmer och TV-serier över nätet, och både ljud och bild är i toppkvalitet samtidigt som utbudet av filmer och serier i äkta 4K/UHD/HDR-kvalitet snabbt blir allt större.

Inspelning via USB – titta på TV när det passar dig

Med XR-83A90J kan du spela in direktsända TV-program om du vill se dem senare. Allt som krävs är att du lägger några hundralappar på en mobil USB-hårddisk som du enkelt kan dölja utom synhåll. När du väl har anslutit den kan du praktiskt taget glömma att den finns. Inspelningsfunktionen ger dig en otrolig frihet i vardagen eftersom du inte tvunget måste sitta redo i TV-soffan när programmet börjar. Du kan till och med programmera veckans program på ett ögonblick via den elektroniska programguiden (EPG).

En exklusiv detalj på XR-83A90J är att den är bestyckad med dubbla TV-mottagare så att du kan spela in ett program samtidigt som du tittar på ett annat. Tänk på att TV:n bara har en enda CI-plats för kortläsare, så minst ett av programmen måste vara okrypterat (Free-to-Air). Men du kan fortfarande spela in ett krypterat TV-program samtidigt som du tittar på en Blu-ray- eller DVD-film via HDMI. Tänk också på att du bara kan spela in från de inbyggda digitala TV-mottagarna. Du kan alltså inte spela in från videostreamingtjänster (som t.ex. Netflix) eller från Blu-ray.

Knivskarp digital bildkvalitet via antenn, kabel-TV och satellit

XR-83A90J har inbyggda DVB-T2-, DVB-C- och DVB-S2-mottagare för knivskarp och störningsfri digital-TV (inkl. HDTV) via både antenn, kabel-TV och parabol/satellit (Canal Digital). Det här gör att du inte behöver någon separat digitalbox och en extra fjärrkontroll när du ska njuta av suverän digital bildkvalitet. 

Vår
Expertbedömning

Fördelar

 • Ultratunn 4K Triluminos Pro OLED-panel
 • Bravia Cognitive XR processor / OLED XR Contrast Pro
 • Perfekt nivå av svärta
 • Ljudsystemet Acoustic Surface Audio+ integrerat
 • Exklusiv metallfinish, även på den bakgrundsbelysta fjärrkontrollen
 • Flera avancerade gaming-funktioner
 • Inbyggd mikrofon för röststyrning (Google-assistenten)
 • Stödjer Dolby Vision

Begränsningar

 • Inte lika ljusstark som en del alternativ
 • Endast HDMI 2.1 på ingång 3 (eARC) och 4
 • En del alternativ kan monteras närmare väggen
 • Ingen timeshift/pausfunktion

Reviews

Tillbehör till Sony XR-83A90J

Tekniska specifikationer

Upplösning4K Ultra HD
HDR-Format HDR10, HDR10+, HLG
Bildprocessor 4K Cognitive Processor XR
Game modeJa

Rekommenderade produkter