Hopp til innhold
AudioQuest
Strömfilter

AudioQuest Niagara 7000

118 698:-st.
Leveranstid 3-4 veckor
Ren ström = rent ljud! Det här kompromisslösa strömfiltret kan ge en märkbar förbättring även till de mest exklusiva High End-anläggningarna.

Läs mer:

Beskrivning

AudioQuest Niagara 7000 – världens bästa strömfilter?

Niagara 7000 är det bästa strömfiltret från AudioQuest och kanske världens bästa strömfilter någonsin. För att ge alla dina apparater en fullständigt stabil och störningsfri strömförsörjning har de inte snålat in på något över huvud taget här. Resultatet är att hela din anläggning kommer att prestera till sitt absolut yttersta, och du får en helt perfekt "svart" bakgrund, där inga detaljer i ljudet går förlorade på grund av instrålande störningar.


Till skillnad från Niagara 5000 – som redan den är state-of-the-art – är Niagara 7000 dessutom försedd med två 10-kilos transformatorer på fyra av low-current-utgångarna. De här transformatorerna är extremt effektivt avskärmade mot in- och utgående strålning av högfrekventa störningar, bland annat med hjälp av AudioQuests patenterade Dielectric-Bias-teknik, som även används på ett flertal av deras allra finaste kablar. Det här gör att du kan krama ur de sista procenten kvalitet ur dina allra känsligaste källkomponenter.


Ren ström = ren njutning

Niagara 7000 innehåller ett överflöd av tekniska lösningar som tillsammans rensar din strömförsörjning från både högfrekventa (RF) och lågfrekventa störningar (brummande och andra variationer i elnätet). Genom att kombinera lösningarna – och via ett otal lyssningstester gentemot ledande konkurrenter – har AudioQuest uppnått en jämn och effektiv rensning över svindlande 21 oktaver utan att samtidigt förhindra det fria strömflödet till de ljud- och videokomponenter du köpt för dyra pengar.


4 utgångar är dedikerade till strömkrävande komponenter – vanligtvis förstärkare och liknande – och här ser en massiv intern strömreservoar till att ända upp till 90 A ström kan levereras på ett ögonblick i de snabbaste och kraftigaste transienterna, vilket sannolikt är mycket högre än den inbyggda strömreserven i din förstärkare. Här eliminerar vi alltså en av de vanligaste invändningarna mot strömfiltrering. Resten av utgångarna är optimerade för att tillhandahålla en perfekt filtrering till dina källkomponenter där de mest omfattande strömreserverna inte behövs.


Niagara 7000 är den ultimata lösningen för kompromisslösa musik- och hemmabioentusiaster. Och med tanke på hur mycket som ofta läggs på att plocka fram de allra finaste detaljerna i High End-system så är det här kanske en av de mest givande investeringar du kan göra. Med Niagara 7000 optimerar du nämligen hela din anläggning på en och samma gång!


Niagara 7000 finns med svart finish. Strömkabel (20 A) köps separat.


Den långa vägen till helt ren ström – utan nackdelar som bieffekt
Strömfilter har i decennier tillhört de fasta inventarierna i professionella ljudstudior och liknande miljöer där många komponenter ska fungera optimalt tillsammans. Här går det helt enkelt inte att få ner surr och andra elektriska störningar till en acceptabel nivå utan att använda strömfilter.

Störningarna kommer bland annat utifrån i form av allt fler störningar i elnätet (industri, hushållsapparater, digitalt brus osv.), men även i form de störningar som anslutna apparater utstrålar inbördes, samt instrålande radioburna högfrekventa störningar (t.ex. från mobiltelefoner, wifi, babylarm och Bluetooth).

Företaget Furman är en av världens ledande tillverkare av professionella strömfilter, och det var härifrån AudioQuest 2012 hämtade huvudingenjör Garth Powell för att utveckla ultimata strömfilter för hifi-bruk. Garth hade 20 års erfarenhet på området och fick helt fria händer i projektet. Efter tre års intensivt arbete kunde resultatet – Niagara 7000 – presenteras. De mindre modellerna Niagara 5000 och 1000 tillkom ett år senare.

Niagara-filtren har testats av världens mest kräsna hifi-recensenter, och de har rosats och fått ett erkännande för sin unika förmåga att ta bort alla elektriska störningar utan att tillföra några begränsningar eller förvrängningar i andra änden. Det här är en uppgift som är mycket mer komplicerad än den kan verka.

De finaste detaljerna mot en bakgrund av fullständig tystnad
I hifi-sammanhang är strömfiltrets primära uppgift att säkerställa "en svart bakgrund", vilken är en förutsättning för att de allra finaste detaljerna i musiksignalen ska kunna utvecklas. Undersökningar har visat att elektrisk ström kan överrösta upp till en tredjedel av de här mikrodetaljerna, och det är vanligtvis här du upplever de största skillnaderna mellan en vanlig och en sublim ljudanläggning.

Det är också här du skördar de största vinsterna om du går från normalupplöst till högupplöst ljud. Och det är här hifi-entusiaster och musikälskare världen över betalar svindlande belopp för att uppnå ett helt perfekt resultat. Det finns alltså all anledning att skydda mikrodetaljerna.

På marknaden finns en mängd filter i olika prisklasser, men många av dem tillför problem samtidigt som de filtrerar bort störningarna. Det här kommer du inte att uppleva med Niagara, eftersom de fungerar över ett brett frekvensband utan att ge upphov till lokal obalans mellan ström, spänning eller impedans. Det här är något som bidrar till att göra dessa exklusiva filter helt unika.

Unika lösningar i perfekt samspel
Niagara-filtren rymmer så många avancerade tekniska lösningar att vi skulle bli väldigt långrandiga om vi skulle beskriva dem alla. Men det gemensamma målet är att uppnå en så bred och effektiv filtrering som möjligt, samtidigt som man säkerställer obegränsad och blixtsnabb försörjning av ström när det behövs.

De stora modellerna Niagara 7000 och 5000 är bestyckade med en strömreservoar som kan leverera upp till 90 A i korta transienter. Sen är effekten till förstärkare och andra strömkrävande komponenter ordnad. Niagara-filtren tar effektivt bort störningar över hela 21 oktaver, från brummande till radiofrekvenser (RF), inklusive eliminering av störningar på jordnivå, och balanserad teknik för filtrering av differentialbrus. Toppmodellen Niagara 7000 rymmer ytterligare två 10-kilos Dielectric-Biased-transformatorer för att ta bort de sista resterna av RF-störningar från utgångarna till källkomponenterna.

En sista, men absolut inte oväsentlig fördel, är att Niagara-filtren även isolerar och skyddar all ansluten utrustning mot svängningar och överspänning i elnätet, inklusive blixtnedslag.

Jordanslutning – en väg till färre störningar
Om du läser diskussioner om strömfilter kommer du väldigt snabbt att stöta på entusiaster som rekommenderar att du ansluter dina prylar till jord. Och om du har möjlighet att göra det så är det bara att rekommendera. En korrekt jordanslutning kan eliminera nätstörningar och även minska andra elektriska störningar rent allmänt. Och det gäller även om du kanske måste använda någon adapterkontakt eller liknande i strömvägen.

Om du väljer den här vägen bör du ansluta alla komponenter i din anläggning till jord. Hur du gör det på bästa sätt beror på var du bor och hur dina elektriska installationer har utförts. Vissa gånger handlar det bara om att använda de rätta kontakterna, men det kan också kräva lite mer professionell kunskap, och kanske extra installationer. Om du är det minsta tveksam rekommenderar vi under alla omständigheter att du ber en fackman om råd. Då kan du vara säker på att allt blir korrekt utfört.

Kontakta din butik om du vill ha mer information
Om du har blivit intresserad av seriös strömfiltrering rekommenderar vi att du kontaktar din Hi-Fi Klubben-butik. De kan berätta mer och även demonstrera ett Niagara-filter. Eventuellt kan du avtala med personalen om att utan köptvång prova filtret hemma till din egen anläggning. Då kan du höra förbättringen innan du bestämmer dig för att slå till och investera.

Tekniska specifikationer

FärgSvart
FärgSvart
Vikt (kg)37
Bredd (cm)44,4
Höjd (cm)13,3
Djup (cm)43,6
Höjd emballage (cm)31
Längd emballage (cm)60
Vikt emballage (kg)38
Bredd emballage (cm)58