Hopp til innhold

AudioQuest är världens ledande leverantör av högkvalitativa kablar för Hi-Fi och hemmabio. Det finns en läcker AudioQuest-lösning för praktiskt taget alla ändamål, oavsett om ambitionerna ligger på budgetnivå eller extrem High End-nivå!

  • Kabelteknik i världsklass för Hi-Fi och hemmabio
  • Enormt urval
  • Elegant och solid design
  • Både kablar och Hi-Fi-tillbehör (inkl. DAC:ar och hörlurar)
  • Lösningar för både budgetklass och extrem High End. 

140 produkter

AudioQuest – Hi-Fi-kablar i världsklass

AudioQuest grundades i Kalifornien 1980 av William (Bill) E. Low. I dag har företaget blivit en av världens ledande leverantörer av högkvalitativa kablar och tillbehör till Hi-Fi-branschen. En imponerande utveckling som varit möjlig tack vare att de hållit fast vid en sak: kvalitet!

Alla AudioQuest-produkter har utformats för att ge optimalt ljud för specifika ändamål. Man använder alltid bästa möjliga material som går att uppbåda inom prisklassens ramar, och de forskar hela tiden på nya sätt att höja nivån ytterligare. Samtidigt är deras produktsortiment så brett att du kan hitta en läcker AudioQuest-lösning, nästan oavsett vilken kabellösning du behöver – från budgetklass till extrem High End!

Hos AudioQuest har man sedan länge insett att inte ens de bästa kablarna kan förbättra några ljud- eller videosignaler – de kan på sin höjd undvika att försämra dem. Det är det här som ligger till grund för AudioQuest-mottot Do No Harm! Man strävar konsekvent efter en konstruktion som ger minsta möjliga påverkan eller förvrängning av signalen.

Nedan ger vi dig en kort översikt över AudioQuest-världen, som de själva beskriver den. Om du vill veta mer hittar du massor av spännande läsning på tillverkarens egen hemsida.

De fyra elementen – grundpelarna i den perfekta kabeln

I jakten på den perfekta kabeln har AudioQuest definierat fyra huvudprinciper – ”element” – som utgör ryggraden i hela deras filosofi:

Massiva ledare

I kablar med många individuella ledare kommer dessa att påverka varandra inbördes. Signalen söker alltid minsta motståndets väg – som ligger närmast ytan – och ”hoppar” därför från ledare till ledare. Alla dessa kontaktpunkter ger myriader av komplexa elektriska problemställningar som ytterligare förstärks av elektromagnetisk påverkan ledarna emellan. Genom att använda massiva ledare undviker AudioQuest denna påverkan (= försämring) av signalen.

Metaller

AudioQuest använder koppar och silver av extremt hög kvalitet i alla sina kablar. Deras LGC-koppar (Long-Grain Copper) är en exklusiv och extra ren utgåva av den OFC-koppar (Oxygen Free Copper) som många konkurrenter använder. Härutöver är antalet kopparkristaller i LGC-koppar bara omkring en femtedel av de alternativ som annars är vanliga. Det här ger färre kontaktpunkter mellan kristallerna, vilket ger mindre påverkan på signalen.

I sina exklusiva serier använder AudioQuest ännu mer raffinerade metaller, som PSC/PSC+ (Perfect-Surface Copper) som har en helt fantastiskt ren och jämn yta. Det här har enormt stor betydelse eftersom signalen helst förflyttar sig längs ytan på ledaren. Ännu högre upp på kvalitetsstegen hittar du PSS (Perfect-Surface Silver), där ledaren konstruerats efter samma principer, men i rent silver!

Geometri

Kabelns geometriska konstruktion – till exempel parallella eller spiralflätade ledare – har avgörande betydelse för de elektriska egenskaperna och slutresultatet. AudioQuest har utvecklat Counter Spiral-geometrin, där de positiva och negativa ledarna  har flätats kring varandra i motsatt riktade spiraler. På så sätt minimeras inbördes elektromagnetisk påverkan av ledarna, och därmed störningar och förvrängning. 

Dielektrisk/Isolering

Isoleringen kring ledarna absorberar elektrisk energi och returnerar den igen med större eller mindre tidsfördröjning. Resultatet är en försvagning av både analoga och digitala signaler, en försvagning som stjäl de mikrodetaljer som är så viktiga för din lyssningsupplevelse. AudioQuest är ytterst medvetna om det här fenomenet och använder därför en bred palett av isoleringsmaterial som var för sig är optimala för en viss signal- och kabeltyp.

En mängd exklusiva detaljer

Utöver De Fyra Elementen använder AudioQuest en lång rad tekniker som alla hjälper till att placera deras produkter i den absoluta världsklassen. Finesserna varierar från kategori till kategori, men till de mer genomgående godsakerna hör:

Dielectric-Bias System – en elektriskt mättad isolering

Det är ytterst svårt att hantera en fullregistersignal utan att kabelisoleringen påverkar signalen i tidsdomänen – en påverkan som skiljer sig åt mellan olika tonhöjder. Det här gäller också digitala kablar där dataströmmen utsätts för det fruktade jitter som försämrar signalen i tidsdomänen.

DBS-systemet är en liten svart batteridriven box som sitter monterad på utvalda kablar och tillför isoleringen ett elektrostatiskt fält på 72 volt. På detta sätt ”mättas” isoleringen så att den inte absorberar energi från själva signalen. Det betyder att signalen inte försvagas eller drabbas av tidsförvrängning, samtidigt som du slipper ”spela in” kabeln (break-in). Resultatet är en mer detaljerad och dynamisk återgivning mot en mer ”svart” bakgrund.

DBS skapar ett elektrostatiskt fält, men utför inte något egentligt arbete. Det här gör att det lilla batteripaketet håller i flera år.

Noise-Dissipation System – tar bort RF-bruset

Instrålande högfrekvent RF-brus (Radio Frequency) är en av bra ljuds värsta fiender. Traditionellt sett skärmas kablar mod RF-brus med hjälp av en skärm av folie eller metallväv som leder bruset till jord. Men på jordnivå skapar det här en oönskad modulation som ändå påverkar signalen. Det är som ett litet jordskalv som skakar om alla saker som har kontakt med jorden.

AudioQuest använder en avancerad kombination av metall och kolhaltiga syntetiska material kring ledarna för att fånga upp RF-störningarna och göra om dem till oskadlig värme, innan de når jorden. De sista RF-resterna leds fram till jorden, men på vägen dit har de blivit kraftigt försvagade och har inte längre samma skadliga inflytande på signalen.

Skicka signalen i rätt riktning – varje gång

När metall dras ut till långa ledare, skapas kristallstrukturer som påverkar prestanda. Det samma gäller den första tid kabeln används (då den ”spelas in”). Det här går inte riktigt att mäta, men kan höras. Varje rulle AudioQuest-kabel har därför provlyssnats och markerats med den optimala signalvägen. Isolering och kontakter blir också märkta med optimal signalväg, så att du får bästa möjliga resultat både från början och senare när du eventuellt byter plats på komponenterna i anläggningen.

Kontakter och termineringar designade från grunden

AudioQuest köper inte in några kontakter ”utifrån” som många konkurrenter. Varje kontakt har designats från grunden för att man ska vara säker på att få optimal funktionalitet för varje ändamål. AudioQuest framställer de allra flesta av sina kontakter i ultraren koppar. Det här är mjukare och svårare att arbeta med än de legeringar som annars är normen, men de ljudmässiga resultaten är väl värda ansträngningarna.

Den skinande guldpläteringen som du hittar på de flesta av dagens kabellösningar används främst av kosmetiska skäl. För att få fram det blanka utseendet lägger man ett lager nickel mellan kopparen och guldpläteringen. Det ser bra ut, men försämrar ljudet. AudioQuest lägger däremot guld- eller silverbeläggningen direkt ovanpå kopparen för optimal kontakt. Det här ger bästa möjliga ljud – och resten saknar egentligen betydelse.

Cold-Weld System – sammansvetsning utan värme

När man ska montera kontakter på kablar sker det i regel genom någon form av lödning eller sammansvetsning. Det här tillför värme och ändrar metallens sammansättning i kontaktpunkten, vilket kan påverka signalen.

AudioQuest uppnår en suverän sammankoppling via sitt Cold-Weld System (kallsvetsning), där kabelleder och kontakter samlas ihop med hjälp av ett tryck på åtskilliga ton, helt utan värme. Denna exklusiva process används på nästan alla kablar från AudioQuest – så här handlar det om kabelteknik i världsklass!

Obs! Hi-Fi Klubben kan leverera hela sortimentet från AudioQuest. Kontakta din butik om du är intresserad av någon specialprodukt som inte finns med på vår hemsida, så ser vi till att ta hem den åt dig.