Hopp til innhold

Cerwin-VegaXLS-6Kompakt högtalare (par)

 Kan upplevas i
En högtalare som inte tar mycket plats i rummet. Även den här kompakta modellen i XLS-serien levererar ljudtryck och basåtergivning av potenta mått.

Läs mer:

Beskrivning

Cerwin-Vega XLS-6 – stativhögtalare med muskler
XLS-6 är något så ovanligt som en liten Cerwin-Vega-högtalare – en kompakt liten tvåvägsmodell med 6,5-tums bas/mellanregister. Även om den inte ser mycket ut för världen så kan den verkligen få fart på ett mindre rum så att det räcker och blir över. Den är också ett passande val som sido-/bakhögtalare i en hemmabio med Cerwin-Vega-högtalare.

De ringa måtten innebär naturligtvis vissa begränsningar för djupbasen, men du kan vara säker på att XLS-6 fortsätter att spela på hög volym långt efter andra småhögtalare har givit upp. Det här lilla krutpaketet är dessutom mycket lättdrivet. Därför behöver du inte någon särskilt kraftfull förstärkare får att få liv i anläggningen. Om du däremot ger XLS-6 en stor förstärkare kan du vrida upp volymen tills trumhinnorna fladdrar och det börjar lukta rök i lokalen – XLS-6 klarar skivan!

I en hemmabio är det viktigt att ljuden från alla kanaler har samma karaktär, annars blir inte panorerande surroundeffekter naturtrogna eller övertygande. Eftersom diskantelementet i XLS-6 matchar de större modellernas är detta inte någon risk. Högtalaren är dessutom magnetiskt avskärmad, så den kan ställas nära en bildrörs-TV utan att bilden påverkas.

Cerwin-Vega XLS-6 finns i svart utförande.

Cerwin-Vega XLS-6 – speciella fördelar
+  Fin dynamik och mycket höga ljudtryck med tanke på storleken
+  enkel att driva med en vanlig förstärkare
+  säkringskrets

Cerwin-Vega XLS-6 – speciella begränsningar
–  kan inte hantera lika stora rum som golvmodellerna
–  andra alternativ har finare detaljering i ljudet

Allmänt om Cerwin-Vega XLS-serien
Bokstäverna XLS i Cerwin-Vegas nya högtalare är en förkortning för eXtremely Large Sound och det är precis vad det handlar om. Precis som föregångarna i CLS-serien är de nya högtalarna fullproppade med alla de egenskaper som gjort denna legendariska amerikanska tillverkare så världsberömd: de spelar kolossalt högt och trycker till med stenhård bas.

De förbättrade elementen och de nya mellanregister- och diskanthornen rycker fram dina favoritband till scenkanten, och med extra styva kabinett (XLS-6) och nyutvecklade basportar är ljudet renare och mer välupplöst än någonsin, även på låg volym (om det mot förmodan skulle bli aktuellt). Nu har du alla möjligheter att göra musiklyssningen till en fest, oavsett om du vill njuta av hela härligheten själv eller vara generös och dela med dig till grannarna.

Seriösa och stabila element
Elementen i XLS-serien är byggda med kraftiga magneter och helgjutna korgar av aluminium. En stabil korg är mycket viktigt eftersom elementet utsätts för extrema krafter vid höga ljudtryck. Om inte korgen är tillräckligt styv så kan ljudet förvrängas och basåtergivningen bli mindre exakt. Men det är ingen risk när det är Cerwin-Vega som ligger bakom – om det är någon som kan bas, så är det dessa halvgalna amerikaner!

Mellanregistret återges av ett högeffektivt och kraftigt 6,5-tumselement. För att det ska kunna hänga med de stora baselementen på höga volymer så sitter det monterat i en hornkonstruktion. Det ökar elementets känslighet och gör att det spelar högre utan att det behöver tillföras extra energi. Även diskanten sitter i ett horn. Precis som för mellanregistret ökar det känsligheten, och ger dessutom en bättre spridning av ljudet. Cerwin-Vega kallar hornkonstruktionen för Optimized Waveguide och den innebär att ljudvågorna från diskant- och mellanregistret integreras på ett optimalt sätt, vilket ger en perfekt sammanhållning av de höga frekvenserna

XLS-golvmodellerna kan drivas med bi-wiring och bi-amping. Bi-amping kan vara en riktigt god idé om du vill ha en helt ren återgivning av mellanregister/diskant, eftersom den extra förstärkaren inte behöver bekymra sig om de effektslukande baselementen.

XLS eller VE?
Hi-Fi Klubben har två kompletta högtalarserier från Cerwin-Vega i sortimentet: XLS- och VE-serien. XLS-högtalarna har en något mer balanserad frekvensgång, som inte fokuserar mest på bas och diskant. De kan spela minst lika högt som sina kusiner i VE-serien, men har en mer linjär frekvensrespons så att diskanten inte riskerar att bli för vass – inte ens vid öronbedövande volymer. Även basregistret tjänar på den jämnare återgivningen eftersom det blir mer utsträckt i djupbasen.

Det är nog ingen som skulle vilja gå så långt som att hävda att XLS-serien tillhör ”High End-klassen” – högtalarna är helt enkelt alldeles för roliga. Men de har musikaliska kvaliteter som passar till annat än stenhård rock och techno. Och när det gäller förmågan att sluka effekt och förvandla energin till ljud, kan man nog tryggt säga att de tillhör ”High-klassen”!

Massiv underhållning för hela kvarteret
Cerwin-Vega handlar om fest och underhållning på högsta nivå. Tillsammans med en kompetent förstärkare får du en anläggning som gör att kan du se fram emot många års massiva upplevelser, för att inte tala om lystna blickar från avundsjuka vänner. Men de kolossala krafterna bör användas med ett visst mått av försiktighet – och tänk på att skydda öronen! Högtalarnas extrema egenskaper i kombination med alltför roliga fester och filmkvällar kan orsaka hörselskador – och skrämma barn, vuxna och sällskapsdjur i hela grannskapet!


Tillbehör till Cerwin-Vega XLS-6

Tekniska specifikationer

 • Kategori : Stativhögtalare
 • Vikt : 7,2 kg
 • Impedans : 6 ohm
 • Väggfäste ingår : Nej
 • Färg :
 • Mått : 385 mm x 200 mm x 290 mm
 • Bas/Mellanregister : 6,5 tum
 • Bi-wire : Nej
 • Diskant : 1-tums horn, softdome
 • Frekvensområde (-3dB) : 50–20 000 Hz
 • Känslighet : 85 dB
 • 2-vägs basreflex Optimized Waveguide-hornkonstruktion Delningsfrekvens: 2000 Hz Maxeffekt: 125 watt (peak) Säkringskrets (för hela systemet)
 • Frekvensomfång (-3 dB): 50-20.000 hz
 • : 85 decibel
 • : 6 ohm
 • Storlek diskant: 1
 • Storlek bashögtalare: 65 inches
 • Kabinettkonstruktion: Bassrflx
 • Integrerat väggfäste: False
 • Bi-wire: False
 • Golvstativ: False
 • : False

Rekommenderade produkter

Integrerad förstärkare
9 998:- / st.
Stereoförstärkare med streaming
6 998:- / st.