Hopp til innhold

Glöm förvirrande reklam – vi ger dig raka besked!

SÅ HITTAR DU RÄTT I
TV-DJUNGELN

Flimrar det för ögonen när du ska läsa tekniska specifikationer? Blir du svimfärdig när du stöter på säljare och reklam som bombarderar dig med tekniska termer? Får du huvudvärk av din TV-bild? Hi-Fi Klubben hjälper dig!

Dagens TV-apparater är större, snyggare, bättre och billigare än någonsin. Samtidigt går utvecklingen så fort att till och med fackfolk får småspringa för att hänga med i svängarna. I den här artikeln kommer vi att hjälpa dig att skilja agnarna från vetet och slå hål på några av de myter som kan göra TV-tillvaron besvärligare än nödvändigt.

Satsa på det viktigaste och glöm resten

Om du vill ha en TV som du trivs bra med är det fyra grundläggande saker som har särskilt stor betydelse:

  • Bra bild
  • Bra ljud
  • Alla funktioner och anslutningar som behövs
  • Tillgång till alla TV-kanaler du vill ha

Det här är dessvärre alldeles för enkelt för TV-tillverkarna när de ska marknadsföra sina senaste vidunder. Därför byter det ut det mot uppblåsta data och hemsnickrade kvalitetskriterier som har väldigt lite med verkligheten att göra och sällan har någon betydelse för dig. På pappret låter det som ren skär magi, men i praktiken är det bara snack. Gå på det väsentliga – så är du på rätt väg!

Jo, storleken har betydelse

Med dagens väldigt höga digitala bildkvalitet behöver du inte längre vara bekymrad över att du kanske sitter för nära TV:n. Huvudregeln är: Ju större desto bättre! Bildkvaliteten klarar av det, och under samma förutsättningar ger en stor TV en större bildupplevelse än en liten. 55 tum är ganska vanligt idag, och 65 tum och däröver är på god väg att ta över i svenska hem.

Använd ögon och sunt förnuft istället för specifikationer när du väljer TV. Då kan det aldrig bli helt fel.

LED – tunn design och låg energiförbrukning

De allra flesta av dagens TV-apparater bygger på den så kallade LED-tekniken. LED-paneler har så kallade flytande kristaller som tänder och släcker ljuset med hjälp av ett invecklat system av mikroskopiska färgfilter. Själva ljuset kommer från lysdioder (LED), vilket ger dig möjlighet att få en ytterst tunn design och en imponerande låg energiförbrukning.

LED-TV-apparater är okomplicerade att ha med att göra, de kan ge enastående bildkvalitet och fungerar fint under nästan alla ljusförhållanden och med alla bildkällor. Ett minus är att de inte kan återge äkta svärta, och du kan också uppleva att bakgrundsbelysningen skiner ojämnt i mörka partier partier, särskilt i närheten av skärmens ytterkanter (”bleeding”).

Ultra HD – ultra-högupplösta bildupplevelser 

UltraHD, även kallat UHD eller 4K, är den senaste landvinningen i HD-kapplöpningen. Med UHD får du 4 gånger högre upplösning  jämfört med Full-HD-skärmar. Omsatt i megapixlar, som brukar användas i kamerasammanhang, så är UHD 8 megapixlar där Full-HD ligger på 2 megapixlar. Och bara för att nämna det, så har dagens HDTV-kanaler en upplösning på 1 megapixel. Med andra ord är UHD en avsevärd förbättring.

Efter en blygsam start börjar äkta UHD-material nu bli tillgängligt. Film och spelare för UHD-Blu-ray har funnits länge på marknaden, och du kan också se ett flertal populära 4K-titlar i enastående kvalitet på Netflix (om du har en bra bredbandsuppkoppling). Runt hörnet väntar 4K-spelkonsoler och TV-sändningar i 4K via kabel- och fibernät. Så nu kan du äntligen uppleva hur bra din UHD-TV egentligen är!

En annan fördel med UHD är den ultrahöga pixeltätheten och den fina uppskalningsfunktion som ofta finns i de här TV-apparaterna. Nu kan du glömma allt om alla gamla tumregler om hur nära du kan sitta skärmen innan du får ögonen fulla av pixelgröt. Med UHD kan du lugnt köpa den största TV du har plats och råd till!

Men kapplöpningen slutar inte vid UHD/4K. Redan nu tävlar TV-tillverkarna om att bli först med ytterligare förbättringar, och exempelvis Samsung lanserar nu QLED-modeller som ska konkurrera med OLED om att ge dig den ultimata bildupplevelsen.

OLED – framtidens TV?

De så kallade OLED-panelerna har varit på väg i många år och har nu slutligen nått ut på marknaden, och för närvarande ligger LG i täten. I en OLED-skärm är det varje enskild pixel som sänder ut ljus, precis som med tidigare plasmapaneler. På så sätt kan du på en och samma gång få en rad fördelar från både LED och (tidigare) plasma: supertunn design, låg energiförbrukning, perfekt nivå av svärta och ultrasnabb responstid.

På papperet ser OLED ut att kunna bli framtidens TV-teknik, och priserna har så smått börjat dala mot en nivå där vanliga dödliga kan ge sig in i leken. Urvalet är dock fortfarande väldigt begränsat och det finns en rad obesvarade frågor, t.ex. gällande panelernas livslängd och inbränning. På det hela taget är OLED en lovande teknik men det kommer att dröja ett tag innan den blir särskilt vanlig i folks hem – om den någonsin blir det.

 

Antenn, kabel, satellit eller bredband?

Din TV-signal ska självklart komma någonstans ifrån. I dagens digitala TV-värld har du i praktiken fyra möjligheter:

  • Antenn (DVB-T)
  • Kabel-TV (DVB-C)
  • Satellit/parabol (DVB-S)
  • Bredband/fibernät

Med TV via antenn och kabel – och i vissa fall även satellit/parabol – har du möjlighet att få TV-mottagaren och eventuellt tillhörande kortläsare inbyggd i TV:n så att du slipper ha en separat digitalbox med tillhörande fjärrkontroll. Det här är väldigt bekvämt för den dagliga användningen. Bredband/fibernät kräver alltid en separat mottagarbox.

Kom förbi Hi-Fi Klubben om du har några frågor eller letar efter ett visst tillbehör till din TV. Vi har lösningar för alla behov.

En extra TV kan bli dyrt

Om du har fler än en TV hemma ska du vara uppmärksam när det gäller val av TV-leverantör. Med DVB-T och DVB-C kan du utan problem fördela signalen till flera TV-apparater, men beroende på din TV-leverantör och ditt programpaket kan extrakostnader tillkomma. Du kan t.ex. behöva extra programkort och kortläsare.

Med satellit- och bredbands-TV behöver du i regel en separat mottagarbox för varje enskild TV. En del leverantörer delar idag ut extra programkort med abonnemang, medan andra i större eller mindre utsträckning tar ut extra avgifter. Har du tre eller fyra TV-apparater i huset – vilket inte är ovanligt i dag – kan detta i en del fall leda till helt absurda belopp. Kom därför ihåg att ALLTID fråga!

 

Nej – din TV är inte framtidssäkrad

Låt oss säga det en gång för alla: Det där med ”framtidssäkrad” är en illusion! I dag går utvecklingen så snabbt att det alltid ligger en ny välsignad TV-teknik eller sändningsstandard och lurar runt hörnet. Utvecklingen kommer garanterat att gång på gång springa om även den mest ”framtidssäkra” TV-apparat.

 

Som tur är betyder inte det här att du måste skrota din nya fina TV om ett halvår. Men du får vara beredd på att du förr eller senare kan behöva en separat mottagarbox eller liknande om du vill vara först med det allra senaste. Så är det helt enkelt idag, och det är lika bra att vi alla vänjer oss vid det.

Det där med ”framtidssäkrad” är en illusion. Oavsett vilken TV du väljer kan du förr eller senare komma att behöva en separat mottagarbox eller liknande.

Pappersspecifikationer och tomt skryt

För vanliga TV-köpare är det lätt att låta sig bländas av tillverkarnas snack om responstid, kontrast, 100/200/600/800 Hz och allt annat de hittar på. Men i praktiken kan du inte använda de här siffrorna till något över huvud taget. I dag har även den billigaste och allra sämsta panelen strålande specifikationer, och tillverkarna mäter dessutom saker och ting på helt olika sätt, så du kan ändå inte jämföra produkterna rakt av.

Ett helt absurt exempel är det så kallade PQI-talet. Här tittar TV-tillverkaren på sin TV och ger poäng för diverse egenskaper utifrån en skala de själv tagit fram. Det är lite som att testa en sportbild och lägga poängen för topphastighet och acceleration i samma vågskål som terrängegenskaper och dragkrok. Tvivelaktiga mätningar har nu alltså ersatts av en ännu mer tvivelaktig siffra för ”total kvalitet”. Den säger ingenting. På Hi-Fi Klubben bortser vi helt från sådana här siffror och det tycker vi att du också ska göra.

 

Använd ögon och sunt förnuft

Istället för specifikationer ska du först och främst använda ögonen när du väljer TV. Be om att få se samma film eller samma TV-program på flera olika modeller och jämför bildens rörelser, ljusa och mörka partier, färgmättnad, hudtoner osv. Det säger dig mycket mer om kvaliteten än allehanda tekniska data – särskilt om du också ser till att du får se bilden med vanlig TV-signal.

De högupplösta demofilmer eller animerade filmer som påfallande ofta körs i butikerna har en förbluffande förmåga att se bra ut även på de sämsta TV-apparaterna och är därför väldigt populära säljverktyg.

När du har hittat en TV med bra bild ska du se till att den har de rätta anslutningarna, och att den kan ta emot den TV-signal du har där hemma. Det är här t.ex. de inbyggda digitala TV-mottagarna kommer in i bilden (se tidigare i artikeln). Du ska också gärna kunna ansluta all din befintliga och framtida bildutrustning (Blu-ray, spelkonsoler m.m.). Och glöm inte att kontrollera att Smart TV-funktionerna matchar dina behov.

Om du väljer en kvalitets-TV med en riktigt bra bild och de rätta anslutningarna kan det aldrig gå helt fel. Då finns det viktigaste nämligen på plats och du kan njuta av ditt nyförvärv i åratal även om du kanske behöver en extern box eller liknande så småningom.

Kalibrering – en billig biljett till enastående TV-bild

Fabriksinställningarna på nästan alla platt-TV-apparater har tagits fram för att imponera på kunderna i butiken – inte för att ge en korrekt och behaglig bild hemma i ditt vardagsrum. Därför bör du absolut lägga lite tid på att ställa in TV:n ordentligt.

En 100 % korrekt kalibrering är ett jobb för proffs, men som tur är finns det många inställningar som du kan göra själv på ett ögonblick via TV:ns vanliga menyer. Du kan faktiskt få en nästintill korrekt TV-bild bara genom att gå in i bildmenyn och välja ”Film” istället för standardinställningen som vanligtvis kallas ”Dynamisk”.

Det finns också flera andra grundinställningar som du enkelt kan göra själv, men det ska vi inte gå in på här. Fråga på Hi-Fi Klubben – så ger vi dig några bra tips på hur du får TV:n i topptrim. 

Smart TV – en oändlig värld av underhållning för hela familjen

Smart TV är den vanliga benämningen för alla de funktioner som du kan använda på din TV via internet, wifi eller USB. Du kan t.ex. strömma din foto/video-samling från datorn eller roa dig med inbyggda appar i TV:n (t.ex. YouTube). Många modeller kan kommunicera direkt med din smartphone eller surfplatta och på så sätt ge dig ännu fler funktioner.

Den tveklöst största revolutionen som följt Smart TV är dock Netflix och andra video-streamingtjänster som HBO, Amazon, TV 2 Play, Viaplay osv. De här tjänsterna ger dig med en månatlig prenumeration tillgång till en outtömlig värld av film, serier och annat videomaterial i väldigt hög kvalitet. Du behöver i princip aldrig mer köpa en DVD- eller Blu-ray-film – du strömmar istället allt via internet precis när det passar dig. Det blir en helt ny TV-upplevelse för hela familjen!

Netflix håller på att bli en självklarhet på dagens alla Smart TV-apparater, men utöver det här kan det vara stor skillnad på användargränssnitten, samt vilka appar och funktioner de olika tillverkarna erbjuder. Om du absolut vill ha en viss Smart TV-funktion så ska du därför kolla runt ordentligt i utbudet innan du slår till. Fråga oss på Hi-Fi Klubben – vi hjälper dig att hitta rätt.

USB-inspelning och timeshift – titta på TV när du vill

Många platt-TV-apparater har försetts med en otroligt praktisk funktion som dessvärre oftast glöms bort, nämligen ”timeshift” och inspelning. Med hjälp av en vanlig USB-hårddisk som du kan hitta för en billig peng och dölja bakom TV:n, kan du spela in – och inte minst pausa – TV-program och spola fram och tillbaka.

Den här funktionen öppnar för en helt ny och friare TV-tillvaro där du aldrig mer behöver missa ett mål i matchen eller turbo-natta ungarna för att hinna se början på kvällens film. En del modeller har dubbla TV-mottagare så att du kan du spela in ett program samtidigt som du tittar på ett annat. Det gör världens skillnad när favoritlaget och en bra film spelar samtidigt på två olika kanaler.

Glöm inte ljudet!

Dagens supertunna platt-TV-apparater lämnar bara plats för pyttesmå inbyggda högtalare som har ett tunt och burkigt ljud. Inte ens de snyggaste klistermärkena med ”Super Surround” eller annat skojeri kan ändra detta faktum. Du lurar bara dig själv på halva upplevelsen om du nöjer dig med TV:ns inbyggda högtalare.

Som tur är finns det gott om möjligheter att få ett TV-ljud som kan leva upp till den läckra bilden. Detta kan du läsa mycket mer om här, och du är alltid välkommen in på Hi-Fi Klubben – hos oss kan du uppleva skillnaden. Det finns både enkla, billiga och snygga alternativ!