HiFi Klubben

Gå till innehåll
lokala erbjudanden Gör ett klipp på utställningsmodeller, utgående produkter och restlager från alla våra butiker. Läs mer

Så väljer du rätt TV

Låt dig inte luras av oväsentliga tekniska data och säljare med välsmort munläder när du ska välja en ny TV. Hi-Fi Klubben ger dig klara besked så att du gör rätt val!

Satsa på det viktigaste – strunta i resten

När du väljer TV är det egentligen bara fyra saker som verkligen räknas:

  • Bra bild
  • Bra ljud
  • Alla funktioner och anslutningar som behövs
  • Tillgång till alla TV-kanaler du vill ha 

Om de här sakerna är i sin ordning kan det aldrig bli helt fel. Därefter kan du gräva ner dig i andra detaljer om du vill. Till exempel i vår artikel Så hittar du rätt i TV-djungeln.

 

Storlek och form – vad har du plats och lust till?

Om andra förutsättningar är desamma ger en stor TV en större bildupplevelse än en liten, och med dagens HD-standarder behöver du inte längre bekymra dig om att du ska hamna för nära TV:n. Huvudregeln är: Ju större desto bättre! 

Designen har också betydelse – du ska ju också gilla att se TV:n när den är avstängd. Om du ska välja en platt TV eller någon av de senaste välvda modellerna är helt och hållet en fråga som design och personlig smak.

 

LED, UHD och OLED – vad betyder det?

LED-skärmarna fungerar via så kallade flytande kristaller som belyses bakifrån av lysdioder (LED). Det här gör det möjligt att ta fram väldigt tunna modeller och en imponerande låg energiförbrukning. 

UltraHD, även kallat UHD eller 4K, är den senaste landvinningen i HD-kapplöpningen. Med UHD får du fyra gånger så hög upplösning jämfört med Full-HD-skärmar, och det ger en helt fantastisk detaljrikedom på bra bildmaterial. 

I de senaste OLED-TV-apparaterna är det varje enskild pixel som sänder ut ljus, precis som i tidigare plasma-TV-apparater. Det ger en mängd fördelar, men urvalet är fortfarande väldigt begränsat och det finns en rad obesvarade frågor, t.ex. gällande panelernas livslängd.

 

 

Antenn, kabel, satellit eller bredband?

Din TV-signal ska självklart komma någonstans ifrån. I dagens digitala TV-värld har du i praktiken fyra möjligheter:

  • Antenn (DVB-T2)
  • Kabel-TV (DVB-C)
  • Satellit/parabol (DVB-S2)
  • Bredband/fibernät 

Med TV via antenn och kabel – och i vissa fall även satellit/parabol – har du möjlighet att få TV-mottagaren och eventuellt tillhörande kortläsare inbyggd i TV:n så att du slipper ha en separat digitalbox med tillhörande fjärrkontroll.

 

 

Använd ögon och sunt förnuft

I dag har även den billigaste och allra sämsta panelen strålande specifikationer, och tillverkarna mäter dessutom saker och ting på helt olika sätt, så du kan ändå inte jämföra produkterna rakt av. 

Be istället att få se samma film eller samma TV-sändning på flera olika modeller och jämför bildens rörelser, ljusa och mörka områden, färgmättnad, hudtoner osv. Det säger mycket mer om kvaliteten.

Smart TV – en oändlig värld av underhållning för hela familjen

Smart TV är den vanliga benämningen för alla de funktioner som du kan använda på din TV via internet, Wi-Fi eller USB. Du kan t.ex. strömma din foto/video-samling från datorn eller roa dig med inbyggda appar i TV:n (YouTube, Skype och många andra). 

Netflix håller på att bli en självklarhet på dagens alla Smart TV-apparater, men utöver det här kan det vara stor skillnad på de olika tillverkarnas Smart TV-lösningar. Fråga oss på Hi-Fi Klubben – vi hjälper dig att hitta rätt. 

Läs också: Streama världens bästa filmer och serier på TV:n

 

Glöm inte ljudet!

Dagens supertunna platt-TV-apparater lämnar bara plats för pyttesmå inbyggda högtalare som har ett tunt och burkigt ljud. Som tur är finns det gott om möjligheter att få ett TV-ljud som kan leva upp till den läckra bilden. Detta kan du läsa mer om här, och du är alltid välkommen in på Hi-Fi Klubben – hos oss kan du uppleva skillnaden. 

Läs mycket mer om hur du väljer rätt TV här: Så hittar du rätt i TV-djungeln  

Vi tror att du kommer gilla mer än bara denna sida