HiFi Klubben

Gå till innehåll
lokala erbjudanden Gör ett klipp på utställningsmodeller, utgående produkter och restlager från alla våra butiker. Läs mer

Trådlösa eller kabelanslutna hörlurar

Vad ska du välja?

När du ska du ska välja hörlurar finns det två vägar att gå: anslutning med kabel eller trådlös anslutning. Vad som är bäst beror helt på vad du ska använda hörlurarna till och vad du själv tycker är bäst. Det ena är inte nödvändigtvis bättre än det andra.

Kabelanslutna hörlurar enkla och mångsidiga

Ett par hörlurar med kabel ger dig i regel bäst ljudkvalitet för pengarna. De är lätta att koppla till en telefon, surfplatta, dator eller musikanläggning. Du behöver heller inte bekymra dig över när batteriet i dina hörlurar ska ta slut.

Många kabelanslutna hörlurar har inbyggd volymkontroll och mikrofon på kabeln. På så sätt är det enkelt att styra musiken eller svara i telefon när du är på språng. Du kan också uppgradera ljudet om du investerar i en bra hörlursförstärkare som du kopplar till din smartphone eller anläggningen. 

Kabelkategorin rymmer allt. Här hittar du billiga och enkla hörlurar, men även toppmodeller där du får ljudkvalitet i världsklass. 

Tänk dock på att de senaste smartphone-modellerna från Apple inte har någon minijack-kontakt i telefonen. Om du vill koppla dina hörlurar till en sådan Apple-telefon via kabel måste du därför antingen välja ett par hörlurar med Apples Lightning-kontakt, eller använda den Lightning-till-minijack-adapter som medföljer telefonen.

 

Trådlösa hörlurar rör dig obehindrat

De trådlösa hörlurarna är en smart lösning om du vill slippa ha en kabel mellan dina hörlurar och din telefon/musikspelare. De trådlösa modellerna har vanligtvis en inbyggd Bluetooth-mottagare som kan ta emot musiksignalen från din telefon, surfplatta eller dator. På så sätt kan du överföra musik trådlöst direkt till hörlurarna. 

På många av de trådlösa hörlurarna kan du styra ljudstyrka, nästa/föregående/paus och samtal på lurarna. Det gör det ännu lättare för dig att röra dig helt fritt när du lyssnar på musik. 

Du kan få trådlösa hörlurar i alla kvaliteter, men en gemensam nämnare är att de har inbyggd elektronik, vilket gör att priset blir lite högre än för de kabelanslutna modellerna. I gengäld är elektroniken i din telefon ofta riktigt dålig på att skapa ljud. Så du kan faktiskt få bättre ljudkvalitet trådlöst än om du kopplar in ett par kabelanslutna lurar till din telefon. 

En del trådlösa hörlurar har aktiv elektronisk brusreducering som dämpar störningarna från omgivningen så att du kan koncentrera dig på musiken. Det här är underbart, särskilt när du reser med tåg, buss eller flyg. 

Tänk på att vissa trådlösa modeller spelar sämre – eller inte alls – om strömmen tar slut i det inbyggda batteriet. Då är det en stor fördel om du har möjlighet att plugga i en kabel och fortsätta lyssna som vanligt. 

Tänk också på att batteritiden hos olika trådlösa hörlurar varierar avsevärt. Särskilt in-ear-hörlurar har en begränsad batteritid på grund av att de är så små, men det finns också stora skillnader mellan de större omslutande over-ear-modellerna. Det är naturligtvis stor skillnad om du kan spela till exempel 3 eller 30 timmar på en laddning. 

Du kan alltid hitta ett par bra trådlösa hörlurar, oavsett om du är på jakt efter det perfekta ljudet eller om du bara vill ha bästa möjliga rörelsefrihet när du är på väg någonstans eller motionerar. 

Kom in på Hi-Fi Klubben och se vad vi har på hyllorna just nu!