Hopp til innhold

Allround eller special – hitta din modell

SÅ VÄLJER DU RÄTT
HÖRLURAR

Ett par bra hörlurar fyller ditt liv och dina öron med stort ljud både där hemma, när du är på språng och när du spelar. Vi visar dig hur du hittar precis rätt modell för ditt behov.

Har du en smartphone? Då har du garanterat också ett par hörlurar. Men om du nöjer dig med de propplurar som följde med telefonen så är det väldigt mycket du går miste om. De har nämligen alla det gemensamt att de främst är framtagna för att vara billiga – och du förtjänar något bättre!

Det finns ett otal typer, märken och modeller att välja bland, så det kan absolut kännas som att det är svårt att få en god överblick. Och om du bara väljer samma lurar som dina vänner får du kanske inte de grymma upplevelser som du annars kunde ha fått.

När du kommit fram till vilken typ av hörlurar och vilka funktioner du behöver blir det mycket lättare att göra rätt val. Och här kommer såklart stil, design och pris också in i bilden.

Allround – hörlurar till det mesta

Först och främst ska du välja om du vill ha ett par hörlurar som täcker in så många behov som möjligt eller om du vill gå all-in på ett visst område, som sport, audiofil hifi, gaming, eller något annat. De här specialmodellerna kan du läsa mer om längre ner.

Om du satsar på ett par allround-lurar kan du börja med att välja mellan två saker:

Bägge typer kan ge dig strålande ljudkvalitet, och bägge typer finns trådlösa eller med kabel. När du ska välja är det en bra idé att först och främst fundera över hur du tänker använda dina hörlurar. Både komfort, funktion och batteritid (hos trådlösa modeller) ska matcha ditt behov när du väljer ett par allround-hörlurar:

Over-Ear
Hörlurar

DALI IO-6 Trådlöst headset
DALI IO-6
Trådlöst headset
3 998:- / st.

Alla typer av hörlurar har sina för- och nackdelar som inte nödvändigtvis har något med kvaliteten att göra. Det gör det ännu viktigare att fokusera på det som betyder något för just ditt behov.

Läs mer om True Wireless här

In-Ear
Hörlurar

Trådlöst eller kabel – fortfarande ett nödvändigt val

Trådlösa hörlurar ger fri rörlighet överallt, och ljudet kan vara av mycket hög klass. Ett minus är att de drar batteri, både i sig själva och från telefonen via Bluetooth-sändaren. Därför ska du vara beredd på att ladda dina hörlurar nästan lika ofta som du laddar din mobiltelefon om du inte vill riskera att det blir tyst i öronen. Många trådlösa hörlurar (on-ear/over-ear) har dock även kabelanslutning så att du kan ha en reservplan till hands.

Argument för att välja hörlurar med kabel kan vara:

  • Du glömmer konstant att ladda dina trådlösa hörlurar så att de dör i tid och otid.
  • Du vill ha en lösning som är så enkel, stabil och ekonomisk som möjligt.
  • Du vill spara ström på telefonen, t.ex. om du ska vara på stan länge.
  • Du satsar på kompromisslös audiofil ljudkvalitet, eventuellt i kombination med en separat hörlursförstärkare.

 

Noise Cancelling/ANC – stänger ute ljud från omgivningen

Flera trådlösa hörlurar – särskilt over-ear-modeller – har aktiv elektronisk brusreducering (Noise Cancelling/ANC) som dämpar störningarna från omgivningen så att du kan koncentrera dig på musiken. Det är underbart, särskilt när du reser med tåg, buss eller flyg, och där du annars badar i motorljud och barnskrik.

ANC har inga nämnvärda biverkningar utöver att de drar lite ström, och de är en ytterst användbar landvinning som kan förbättra både din musikupplevelse, din koncentration eller känslan av lugn.

På HiFi Klubben kan du välja bland många snygga och testvinnande ANC-lurar, till exempel Denon AH-GC30, B&W PX, Sony WH-1000XM3 och Beoplay H9i.. Här får du något av det bästa på marknaden, både när det gäller teknik, design och finish.

Batteri och speltid – hur länge kan jag spela musik?

Alla trådlösa hörlurar behöver laddas då och då. Trådlösa in-ear modeller – särskilt av helt trådlös True Wireless-typ – kan ha en batteritid på ända ner till 3 timmar, medan over-ear- och on-ear-modellerna kan nå upp till 30 timmar eller mer.

Om speltiden betyder väldigt mycket för hur du upplever användningen av dina hörlurar, så den kan vara väl värd att kontrollera innan du väljer trådlösa hörlurar.

Comply skumadaptrar – bättre ljud och bättre komfort för en billig peng

De allra flesta av dagens in-ear-lurar levereras med små silikon- eller gummiadaptrar som du trycker rakt in i hörselgången. Det är väldigt viktigt att de här öronadaptrarna sluter helt tätt, annars får du ingen ordentlig bas.

De smarta adaptrarna av Comply-skum är tillverkade i memoryskum så att de utvidgar sig och anpassar sig helt perfekt efter hörselgången. Det betyder optimal ljudkvalitet och optimal komfort när du lyssnar i dina in-ear-hörlurar. Förbättringen kan vara dramatisk jämfört med standardadaptrarna, så du är nästan skyldig dig själv att testa det här lilla extra tillbehöret.

 

Kom in, känn och lyssna – det betalar sig

På HiFi Klubben tar vi ditt val av hörlurar lika seriöst som val av anläggning och högtalare. Därför vill vi gärna att du kommer in i vår butik och testar ljud, passform och finish på de olika modellerna.

Hörlurar är något väldigt personligt, och de ska naturligtvis passa din stil och din smak. För många användare är designen viktig, och det har absolut betydelse om dina fingrar rör vid plast eller läder och metal. Skillnaden märks också på priset.

När du provar ett par hörlurar kommer du ganska snabbt att känna om de passar dig. Det är nästan som att prova ett par nya skor – det ska både se rätt ut och kännas rätt. Rätt hörlurar kommer att följa dig under många år, så kom förbi butiken och låt oss hjälpa dig att hitta dem!

Specialhörlurar för sport och hifi

Det är inte alla uppgifter som klaras med en schweizarkniv eller allt-i-allo. Ibland behövs en specialist som är otroligt vass inom sitt eget fält. Det gäller även inom hörlurar, där speciella behov kräver en speciell lösning – med de fördelar och begränsningar detta innebär.