Hopp til innhold

Så väljer du
rätt
hörlurar

Ett par bra hörlurar är en oumbärlig följeslagare som kan fylla ditt liv med skön musik och läckert ljud överallt. Här är en guide till hur du hittar precis rätt modell för ditt behov.

Alla hörlurar du hittar på HiFi Klubben är av hög kvalitet. Men de har också alla sina styrkor och begränsningar. Riktar du till exempel in dig på ett speciellt behov eller finns det en gyllene kompromiss för just dig? Här nedan kan du se några av de saker som du kan fundera över innan du bestämmer dig. Du är också varmt välkommen att komma in på HiFi Klubben och lyssna de olika modellerna med dina egna öron. Vi står redo att hjälpa dig hela vägen.

Så väljer du
rätt
hörlurar

När du ska välja hörlurar ska du börja med att fundera på vad du först och främst ska använda dem till. Det finns otaliga modeller att välja mellan och ett par hörlurar som är grymma hemma på soffan är inte nödvändigtvis bästa valet för en tur över Atlanten eller på gymmet. Eller omvänt.

Populära
hörlurar

Vad betyder
True Wireless?

True Wireless är in-ear-hörlurar helt utan kablar. De två öronsnäckorna sitter fritt i varsitt öra, och när du inte använder dem kan du stoppa dem i fickan i laddningsetuiet som medföljer. Utbudet av True Wireless ökar med en rasande fart och du kan välja mellan ett flertal modeller som alla har sin styrka när det gäller träning, ljudkvalitet, samtal, brusreducering, batteritid, design med mera. Batteritiden var en utmaning i de första True Wireless-modellerna, men i dag har de flesta öronsnäckor gott om ström så att du kan lyssna på musik hela dagen.

Trådlösa
hörlurar
ger frihet

 • Njut av musik överallt utan irriterande kablar
 • Välj fritt mellan ett otal modeller, både i full storlek och som öronsnäckor
 • Mängder av grymma funktioner för musik, brusreducering, samtal och träning
 • Mycket lång batteritid i många modeller
 • Varför välja
  hörlurar
  med kabel?

 • Du glömmer konstant att ladda dina trådlösa hörlurar så att de dör i tid och otid.
 • Du vill ha en lösning som är så enkel, stabil och ekonomisk som möjligt.
 • Du vill spara ström på telefonen, t.ex. för att du ska vara på stan länge.
 • Du satsar på kompromisslös audiofil ljudkvalitet, eventuellt tillsammans med en separat hörlursförstärkare.
 • Vilka hörlurar passar
  bäst till musik?

  Om du siktar på att få det absolut bästa ljudet så går det inte att komma undan hörlurar med kabel. Head-fi handlar om riktigt stort hifi-ljud och öronkåpor stora som tekoppar och kablar långa som hopprep gör bara det hela än mer spännande. En del entusiaster betalar utan att blinka lika mycket för ett par hörlurar som andra lägger på en bättre begagnad bil. Men du klarar dig som tur är med mindre och måste inte nödvändigtvis släpa runt på en kabel.

  Bluetooth har blivit mycket bättre på senare år och tillverkarna har också blivit riktigt bra på att fylla trådlösa hörlurar med bra ljud. Både in-ear-lurar och modeller i full storlek kan spela musik trådlöst strålande hifi-kvalitet, och det är i stor utsträckning upp till personligt tycke och smak om den ena eller andra modellen låter bäst. Gillar du ett tungt och fysiskt ljud med massor av bas, eller föredrar du en mer avskalad klang som är ”hifi-mässigt rätt”? Kom förbi butiken – så hittar vi tillsammans de hörlurar som tar din musikupplevelse till skyhöga höjder.

  Noise Cancellation / ANC
  – stäng ute ljud från omgivningen

  En rad trådlösa hörlurar – särskilt over-ear-modeller, men även allt fler True Wireless-snäckor – har aktiv elektronisk brusreducering (Active Noise Cancellation/ANC). ANC är en liten genialitet som dämpar ljudet från din omgivning vilket ofta är riktigt skönt, särskilt när du reser med tåg, buss eller flyg.

  Via en inbyggd mikrofon fångar dina hörlurar upp störande ljud från omgivningen och bekämpar dem genom att skicka in ett ”motbrus” i musiksignalen. Det är otroligt effektivt, särskilt mot ljud på tåg, flygplan och andra transportmedel där du är omgiven av motorljud och barnskrik. Brusreducerande hörlurar har i regel också ”hear-through” eller ”transparency”, där du bara behöver trycka på en knapp för att höra vad stewarden, kollegerna eller dina barn försöker säga till dig. ANC drar lite ström, men kan i gengäld göra underverk för både din musikupplevelse, din koncentration och ditt lugn.

  Vilka hörlurar passar bäst till
  sport och träning?

  De flesta användare som vill ha musik i öronen under sport och träning väljer True Wireless direkt. Många modeller tål allt det damm och den vätska de kan utsättas för – inklusive en vända under kranen efter träningen. Men det finns flera andra möjligheter om du inte nödvändigtvis måste spola bort smuts och svett från öronsnäckorna.

  Du kan till exempel välja en True Wireless med extra bra ljud för musik eller samtal, även om den inte är 100 % vattentät. De flesta modeller klarar utan problem en regnskur – de tål bara inte att hamna helt under vatten. Du behöver bara ta en promenad längs gatan eller i närmaste park för att upptäcka att väldigt många utan problem använder sina hörlurar i full storlek utomhus. Men för tuffare användning är ett par robusta öronsnäckor normalt sett det bästa alternativet.

  Vilka hörlurar passar
  bäst till telefonsamtal?

  Nästan alla trådlösa hörlurar – både i full storlek och som öronsnäckor – har inbyggda mikrofoner och kontroller för telefonsamtal och röststyrning. Det samma gäller de utdöende in-ear-lurar med kabel där funktionerna normalt sett sitter på kabeln. Alla modeller har sin egen lösning på hur kontrollerna ska sitta, och det kan vara stor skillnad på samtalskvaliteten i bägge ändar av linjen.

  Det kan vara svårt att läsa sig till hur bra ett par hörlurar fungerar för samtal. Om det betyder mycket för dig så rekommenderar vi att du kommer förbi någon av våra butiker och provar. Då kan du vara säker på att du får en lösning där både ljud och funktionalitet tillgodoser dina behov.

  De senaste
  hörlurar

  Lyssna
  innan du handlar

  Dina hörlurar ska självklart passa för just ditt behov, din stil och din smak. På HiFi Klubben kan du prova ljud, passform och finish på de olika modellerna innan du bestämmer dig – och vi står redo att hjälpa dig. Då blir det mycket enklare att välja rätt.
  Hitta butik