Hopp til innhold

Dolby Atmos – stort surroundljud
till film och gaming på din TV

Film och gaming med Dolby Atmos-surroundljud är en fantastisk upplevelse. Och du kan haka på tåget även om du bara har en TV i vardagsrummet. I dag behöver du nämligen inte en stor anläggning med massor av högtalare för att få ljud i tre dimensioner.

Dolby Atmos – få stora ljudupplevelser med din TV

Du har säkert upplevt Dolby Atmos på bio, när flygplan och rymdskepp har flugit över dig och du instinktivt duckat för att inte plötsligt bli av med huvudet. Dolby Atmos utvecklades ursprungligen för världens bästa biografer, och därför är det faktiskt helt galet att du i dag kan uppleva samma ljud hemma i ditt eget vardagsrum framför din TV.

Det som är revolutionerande med Dolby Atmos är att man har lagt till högtalare i taket som en helt ny dimension i ljudet. Det ger en fantastiskt livfull 3D-ljudbild som nästan kan få dig att lätta i soffan när du sitter och ser filmer som till exempel Gravity, där systemet verkligen kommer till sin rätt.

Om du är lycklig ägare till en nyare spelkonsol som PlayStation 5 eller Xbox Series X så bara måste du uppleva dina spel med Dolby Atmos. Tekniken suger in dig i handlingen och ger dig en helt annan och mycket häftigare upplevelse, oavsett om du gillar fantasy, Formel 1 eller skjutspel. Här har inte ens de bästa gaming-headseten något att sätta emot.

Massor av film och spel att välja mellan

Många konsolspel och ett flertal nyare filmproduktioner – till exempel på Blu-ray eller video-streamingtjänster (Netflix, Apple TV, Disney m.fl.) – har redan Dolby Atmos-ljudspår, och nya tillkommer varje dag. Så det finns tonvis med bra material där ute, och med en smart TV har du bäddat för storslagna ljudupplevelser med Dolby Atmos surround.

Äkta Dolby Atmos-surround – fantastiskt biografljud i ditt eget vardagsrum

Även om det på senare år kommit ut smarta Dolby Atmos-kompatibla soundbar-högtalare för TV på marknaden (läs mer om dem längre ned), så finns det fortfarande inget som slår äkta vara. I en riktig Dolby Atmos-hemmabio har du högtalare framför dig, bakom dig och i taket. Det ger dig en helt fantastisk och medryckande ljudupplevelse både till film, TV och gaming, och en sådan anläggning kan även spela musik i strålande kvalitet. En schyst konsert i full surround är en upplevelse som kan ge dig gåshud gång på gång.

Om din receiver har Dolby Atmos kan du fritt välja om du vill ha en traditionell surround-hemmabio med två sidohögtalare (7.1), eller om du vill byta ut sidohögtalarna mot två takhögtalare och få en äkta Atmos-upplevelse (5.1.2). Gränsen för en fullt utbyggd Atmos-uppsättning för hemmabruk är normalt sett 7.2.4 kanaler (2 fronthögtalare + centerhögtalare + 2 sidohögtalare + 2 bakhögtalare + 2 subbasar + 4 takhögtalare). Det kräver en tung receiver för att driva så många kanaler, men du måste inte gå all-in. Atmos behöver inte vara dyrare eller mer komplicerat än en vanlig hemmabio.

De flesta nyare receivrar har fina inbyggda hjälpguider som steg för steg får din uppsättning att spela perfekt. Så även om surround har blivit bättre och mer avancerat än någonsin så är det också smidigare än någonsin. Det är riktigt härligt!

Men högtalarna i taket då?

Det stora hindret med Dolby Atmos är monteringen av takhögtalarna, om du till exempel har ett betongtak eller bor i lägenhet. Har du ett sänkt tak är det lättare, men annars finns det speciella högtalare som konstruerats för att stå ovanpå dina fronthögtalare och spela ljudet från Atmos-kanalerna. Det fungerar faktiskt riktig bra och kan ofta lösa problemet.

TV och soundbar – Dolby Atmos på ett smidigt sätt

En äkta surround-hemmabio är fortfarande nummer ett om du vill ha en autentisk filmupplevelse. Men i dag kan du faktiskt komma en bra bit på vägen med en bra TV plus en soundbar som stödjer Atmos.

En TV-soundbar med Dolby Atmos kan ”förstå” Atmos-ljudsignalen och fördela ljudet till de inbyggda högtalarna i soundbar-högtalaren. En liten del av ljudet manipuleras digitalt och reflekteras från tak och väggar, och det är detta ljud som ger dig 3D-känslan. Det är enormt komplicerat rent tekniskt, men som tur är behöver du inte bekymra dig om det. Männen i vita rockar har redan tagit hand om den biten.

En bra Atmos-soundbar kan få det att kännas som att ljudet kommer från alla håll – inklusive från ovan – även om det bara sitter en enda högtalare under din TV. Det är rätt imponerande och gör film och gaming på TV:n mycket roligare. Du behöver inte fundera över anläggning och högtalare och kan styra alltsammans från din TV-fjärrkontroll lika enkelt som om det bara var TV:n du styrde. Om du älskar film, gaming och surroundljud men inte kan installera en separat anläggning med kablar och högtalare i vardagsrummet så har du en given lösning här.

Även om du kan få fint ljud från en Atmos-soundbar så ska du dock också vara medveten om att lösningen trots allt har sina begränsningar. Du får inte samma kroppsliga närvaro och exakta 3D-upplevelse i ljudet som med en äkta Atmos-anläggning, och om musik har stor betydelse i ditt liv så kan det vara värt att fundera på en bra stereoanläggning eller ett par aktiva högtalare istället. Då får du en mycket mer naturlig och tillfredsställande musikåtergivning och kan fortfarande få strålande TV-ljud som är väldigt smidigt att styra.

Auro 3D och DTS:X – andra vägar till fantastisk surround

Slutligen är det värt att nämna att Dolby Atmos inte är det enda surroundformatet som arbetar i höjdled. I en del avancerade surroundprodukter kan du även hitta de konkurrerande systemen Auro-3D och DTS:X som i mångt och mycket påminner om Dolby Atmos.

Om det ska vara riktigt bra kan ett DTS:X Pro-system styra ända upp till 32 kanaler i ett IMAX Enhanced-system som matchar ljudet i de bästa biosalongerna. De tyngsta av Denons hemmabioreceivrar är redo att hantera samtliga av dessa ljudsystem, så här är det nästan bara fantasin (och din plånbok) som sätter gränserna.

Denon AVC-X6700H Hemmabioreceiver
Denon AVC-X6700H
Hemmabioreceiver
34 998:- / st.

Fråga oss om surround

Som du kan se finns det mängder av möjligheter att få en fantastisk surround-upplevelse i 3D oavsett om du siktar på en äkta Dolby Atmos-hemmabio eller någon av de andra lösningarna. Vi har också ett bra urval av högkvalitativa videoprojektorer om du vill gå all-in och bygga en fulländad dedikerad hemmabio. Du är alltid välkommen att titta förbi HiFi Klubben och berätta om dina drömmar och önskemål. Så ska vi nog hitta precis rätt lösning för ditt behov och din budget.