Hopp til innhold
Vill du ha biosalongskänsla hemma i vardagsrummet med ett absolut minimum av apparater, högtalare och kablar? Då kan en TV-soundbar med Dolby Atmos vara lösningen.

Dolby
Atmos 
vad är det?

Dolby Atmos är ett avancerat surround-ljudformat som lägger till en höjdkänsla i din surround-upplevelse, där ljudet redan innan kommer framifrån, bakifrån och (kanske) från sidan. I riktiga biosalonger och seriösa hemmabiografer monterar man separata Atmos-högtalare i taket för att få ett riktigt omslutande 3D-ljud men man kan också klara sig med mindre än så. Det är här en soundbar-högtalare med Dolby Atmos kommer in i bilden. Den hottar upp ditt TV-ljud – och ljudet är halva upplevelsen när du kollar film eller spelar spel.

Vad är en
Dolby Atmos
soundbar?

Fler och fler av dagens soundbar-högtalare har någon form av inbyggd surround, och här är Dolby Atmos blivit väldigt populärt. Låt oss säga det med en gång: Även den bästa Dolby Atmos-soundbar kan inte riktigt mäta sig med ett äkta Atmos-system men du har fortfarande en mängd möjligheter att få en bra surround-upplevelse utan att skära hål i taket och fylla vardagsrummet med högtalare och kablar.

De minsta och billigaste soundbar-högtalarna skapar ’virtuell surround’ genom att manipulera ljudsignalen så att den upplevs som mer omslutande. Om du bara vill ge ditt TV-ljud ett lyft så enkelt och diskret som möjligt så kan det här vara en väldigt budgetvänlig lösning som fungerar bra. Under alla omständigheter är det mycket bättre än ljudet från TV:ns egna inbyggda högtalare.

Och om du lägger lite mer på det så börjar det bli kul också. Då kan du nämligen få en soundbar med inbyggda Atmos-högtalare som är speciellt dedikerade till att ge dig den rätta 3D-upplevelsen. De flesta av de här modellerna fungerar genom att skicka upp ljudet från Atmos-kanalerna i taket så att det reflekteras ner mot din lyssningsposition och ger dig en höjdkänsla i ljudbilden. Det finns också seriösa soundbar-högtalare som kan ge en väldigt bra Atmos-känsla utan att vara beroende av väggar och tak. Det kan ibland vara en fördel, särskilt i stora rum eller om du har väldigt högt till taket.

En del soundbar-högtalare spelar ”bara” ljudet i två kanaler (stereo), men det kan absolut låta riktigt bra, särskilt om du även spelar musik på din soundbar. Om musiken får stort utrymme i ditt liv rekommenderar vi dock en riktigt stereolösning istället för en soundbar. Det ger dig en musikupplevelse på en helt annan nivå, och TV-ljud i bra stereo är också en sann fröjd för örat.

Trådlösa
bakhögtalare
och subbas

Dolby Atmos-soundbar-högtalare skiljer sig mycket åt när det kommer till storlek, pris och ljudkvalitet. De allra största kan ha 10 eller ännu fler inbyggda högtalare men då är priset också därefter, och de tar rejält med plats under din TV.

Om du vill ha stort Atmos-bioljud utan att behöva titta på en enorm soundbar så kan du istället välja en mindre modell och komplettera den med separata trådlösa surround-bakhögtalare och en separat trådlös baslåda för den djupaste basen. På så sätt får du det bästa av båda världar eftersom du får ett omslutande ljud från alla sidor utan att behöva dra fler kablar runt rummet. En sådan setup kan fås för förvånansvärt lite pengar, och om du funderar på en smidig och välspelande Atmos-lösning så kan det vara den perfekta kompromissen. Om budgeten är tajt kan du eventuellt börja med soundbar-högtalaren och bygga på med resten senare.

Var får jag
Dolby Atmos-ljud?

Det finns ett par saker som ska vara på plats för att du ska få Dolby Atmos hemma i vardagsrummet. Din soundbar måste nämligen ha en Atmos-signal att jobba med, och det kan du få på flera sätt. Netflix, HBO, Disney+ och andra video-streamingtjänster erbjuder Atmos-surroundljud på många av sina titlar, men du behöver ett Premium/4K-abonnemang för att utnyttja det (om det finns flera att välja mellan).

Du kan få ännu bättre Atmos-ljud om du köper dina filmer på Blu-ray och har din spelare kopplad till TV:n. På Blu-ray hittar du de absolut bästa och mest högupplösta surround-ljudspåren, och det är en av anledningarna till att många inbitna filmentusiaster fortfarande väljer att köpa sina filmer på skivor. Men du kommer väldigt nära med ett bra streaming-abonnemang. Många nyare spel till Xbox och PC har också Dolby Atmos-ljudspår, och du får mycket lättare att leva dig in i spelar om du är omgiven av stort ljud.

Slutligen ska du se till att din TV har en HDMI-anslutning som stödjer den så kallade eARC-funktionen. Om din TV har några år på nacken har den möjligtvis bara standard-ARC (Audio Return Channel) och då kan du inte överföra Atmos-ljud från TV till soundbar. Du kan fortfarande få vanligt 5.1-kanals surround-ljud men Atmos kräver eARC. Fast det stödjer som tur är de allra flera nyare TV-apparater.

Kom in på HiFi Klubben och låt oss visa dig några av de smarta möjligheter som finns. Ofta går det att ordna både enklare och billigare än du tror!

Behöver jag
ATMOS?

Ett par aktiva stereohögtalare med inbyggd förstärkare är en enkel, elegant och ytterst välspelande väg till bättre TV-ljud. Du får till på köpet en komplett hifi-anläggning till all din musik. Här finns det ingen soundbar som hänger med.
Läs mer