Hopp til innhold
Ett par aktiva stereohögtalare med inbyggd förstärkare är en enkel, elegant och ytterst välspelande väg till bättre TV-ljud. Du får till på köpet en komplett hifi-anläggning till all din musik. Här finns det ingen soundbar som hänger med.

Aktiva
högtalare
vad är det?

Högtalare med inbyggd förstärkare – även kallat aktiva högtalare – blir allt mer populära, och det är inte så konstigt. Här är nämligen förstärkaren och övrig elektronik inbyggd i högtalarna. På så sätt kan du lyssna på otroligt läckert TV-ljud i äkta hifi-kvalitet utan extra apparater i hyllan.

En lång rad nyare aktiva högtalare har inbyggd HDMI-port, vilket är helt genialt för TV-ljud. Via HDMI kan du nämligen koppla in din TV, få optimal digital ljudkvalitet och reglera ljudstyrkan via TV:ns fjärrkontroll. På så sätt får du både stort ljud och smidig användning, och med automatisk på/av sköter allt sig själv. Du behöver inte fundera över något annat än att njuta av bra TV-ljud.

Ljudet från ett par bra aktiva högtalare är helt i nivå med en traditionell stereoanläggning och du får tonvis av smarta möjligheter på köpet. Spela musik trådlöst från din telefon med Bluetooth, koppla högtalarna direkt till din skivspelare eller använd dem till gaming direkt från datorn – aktiva högtalare fixar allt!

Vilka aktiva
högtalare
ska du välja?

Aktiva högtalare är en grym lösning för dig som älskar att lyssna på din anläggning men helst slipper se den. Du kan få ett par bra aktiva högtalare med HDMI till samma pris som en billig TV-soundbar, men ljudet är otroligt mycket bättre. I andra änden av skalan kan du få avancerade aktiva High End-högtalare som kan mäta sig med de bästa traditionella anläggningarna på marknaden.

Precis som med vanliga (passiva) hifi-högtalare får du ett mer fylligt ljud och mer råstyrka i takt med att högtalarna blir större rent fysiskt. Men som tur är finns det hjälp att få om du föredrar dina högtalare kompakta och diskreta. De flesta aktiva högtalare har nämligen anslutning för en separat subbas, och den kan du placera praktiskt taget var du vill i vardagsrummet. Då får du med de allra djupaste tonerna i ljudbilden utan att du behöver titta på ett par stora golvhögtalare, och din ljudupplevelse får ett rejält lyft när filmexplosioner och bastrummor även känns i kroppen.

Stereo eller
surround
vad är bäst?

De flesta aktiva högtalare är ”bara” byggda för att spela i stereo, alltså två kanaler. Men låt inte det avskräcka dig. Det gör nämligen allt mycket enklare, och jämfört i kronor får du mycket bättre ljud för pengarna jämfört med en motsvarande soundbar-lösning. Filmljud och TV-ljud fungerar strålande i stereo, och om du dessutom lyssnar mycket på musik så är stereolösningen än mer suverän. Här får du nämligen riktig hifi!

Men ok – om du nu absolut vill ha surround och det samtidigt ska vara så billigt som möjligt, så får du titta på andra lösningar, till exempel en Atmos-soundbar eller en traditionell hemmabio i budgetklassen om du inte räds lite kablar. De flesta aktiva högtalarpar behöver också kopplas ihop inbördes med en kabel eftersom all elektronik sitter i den ena högtalaren. Men till och med 100 % trådlösa högtalare behöver ju en strömkabel för att spela, så i praktiken har det inte så stor betydelse.

DALI EQUI
trådlös surround
och suverän hifi

DALI EQUI är en familj av fullt trådlösa, aktiva hifi-högtalare och tillbehör som ger dig otaliga möjligheter att bygga upp en trådlös stereo- eller hemmabioanläggning som passar perfekt för just ditt behov. Redan i grundversionen får du trådlöst stereoljud i toppklassig hifi-kvalitet och via den geniala HDMI-modulen kan du på ett otroligt smidigt sätt få TV-ljud och möjlighet till äkta trådlöst hifi-surroundljud i ända upp till 7 kanaler. DALI EQUI är ett kompromisslöst hifi-högtalarsystem för dig som vill ha allt det bästa från den traditionella och den trådlösa hifi-världen i ett och samma system.

Stort
TV-ljud
på stereoanläggningen

Precis som aktiva högtalare har en rad nyare stereoanläggningar också fått HDMI-ingång för TV-ljud. Det ger dig både optimal digital ljudkvalitet och väldigt smidig hantering eftersom du får automatisk på/av och kan reglera ljudstyrkan med din TV:s fjärrkontroll. Med den här lösningen kan du helt fritt välja vilka högtalare du ska koppla in, och systemen finns från budgetklass ända upp till galet häftig High End-klass. Det kan aldrig bli helt fel med en bra stereolösning, särskilt inte om musiken också har en viktig plats i ditt liv. Här nedan visar vi några välspelande kombinationer, men det finns en mängd andra att välja bland.

Kom in på HiFi Klubben och låt oss visa dig några av de smarta möjligheter som finns med aktiva högtalare och stereoanläggningar med HDMI. Då kommer ditt TV-ljud verkligen att låta riktig hifi!

Stereosystem
för TV-ljud

Så får du
biosalong
hemma i vardagsrummet

Vill du veta mer om hemmabio? Se här hur enkelt du kan få mycket bättre ljud till din TV. Det finns massvis av läckra lösningar att välja från, både för små och stora behov. Kom ihåg: ljudet är halva upplevelsen.
Läs mer