Hopp til innhold
Joachim har alltid älskat ljud och bild. Alltsedan han byggde egna stereohögtalare har han också varit intresserad av tekniken. Idag har han troligen ett av de mest välutrustade husen i Stockholm när det gäller ljud.

Vi besökte Joachim i hans hus utanför Stockholm. Han har varit medlem i Hi-Fi Klubben i många år – och även varit en trogen kund.

Joachims film och musikintresse väcktes ordentligt när en god vän berättade om Laserklubben – en förening för människor som var intresserade av Laserdisc, föregångaren till DVD. Han vän lockade också med en Prologic-utrustning. Det var i detta sammanhang Joachim köpte sin första hifi-utrustning.

- Hi-Fi Klubben på Söder i Stockholm har hjälpt mig mycket genom åren med mina olika ljudprojekt, säger Joachim. Även så nu när jag byggde om mitt femte hus med ljud från grunden. Ett nytt element för mig var att ta steget till inbyggnadshögtalare i senaste huset. Ljudet blev mycket bättre än jag trodde var möjligt.

 

Biorum efter biorum

Joachim köpte sitt första hus 2001. Då anlade han också sitt första biorum med ljudprodukter från Hi-Fi Klubben. Efter det har det blivit fyra hus till och en växande samling utrustning. De första åren var fokus mer på film och att skapa en ultimativ tittar och lyssnar miljö. Successivt har intresset för musiklyssning ökat och idag, i hans femte biorum, är designen i allt väsentligt optimerad för allra bästa ljud.

- Jag hade mycket hjälp både av Johan på Hi-Fi Klubben samt ljudingenjören Ingvar Öhman när jag ritade mina biorum, säger Joachim. Mitt senaste rum hade aldrig blivit så bra utan dem.

Ingvar Öhman är inte helt okänd i svenska ljudkretsar och anses vara en erkänd expert på akustik. Han har bland annat varit engagerad i utvecklingen av studiomonitorn Guru från Uppsala.

Ljudvandringen

Det var med spänning vi började promenera genom Joachims hus för att se och förstå alla installationer. Vi började i köket där ljudet kommer över köksbordet från fyra inbyggnadshögtalare från DALI. Jag måste medge att ljudet från dessa var imponerande stort . Att bygga in högtalarna i taket är verkligen en elegant lösning när ljudet, och ljudkällan, kommer andra hand. Som Joachim riktigt påpekade så konsumerar vi musik/ljud olika i olika sammanhang.

I andra ändan av det stora rummet hittar vi en TV med en komplett ljudutrustning till. Stereo- och centerhögtalare samt subwoofer från DALI igen. Bakom TV-väggen har Joachim byggt ett teknikrum med egen ingång för att enkelt komma åt utrustningen.

- I teknikcentralen kan jag gömma undan känslig utrustning så den blir mindre utsatt, säger Joachim. Samtidigt är det lätt att komma åt för byten, omkopplingar mm. Men jag har bara en ljudkälla och det är mediaspelaren inne i biorummet. Musiken kommer hit streamad med Bluesound.

I teknikcentralen har Joachim också gömt den subwoofer som är synkroniserad med inbyggnadshögtalarna över matplatsen.

Nästa steg i vår vandring blir de två sovrummen man passerar på väg till biorummet. Det är dels Joachim och Agnes sovrum med två inbyggnadshögtalare, också DALI, dels också Josefines barnkammare med likaså två inbyggda högtalare.

- Hela familjen har blivit van att alltid ha musik omkring sig – men olika musik för olika stämningar, säger Joachim. Det är stor skillnad på vad man spelar i köket när vi har gäster på middag, eller vad jag sätter på när jag skall koppla av i biorummet.

Hjärtat i huset

Slutet av vår vandring blir biorummet som för Joachim är hjärtat i huset. Det märks att han har skaffat sig erfarenhet från fyra tidigare biorum. Det märks också att mer fokus hamnat på ljudet i detta rum.

- Jag var på en visning på Hi-Fi Klubben när DALI var på besök för ett par år sedan och stiftade då bekantskap för första gången med DALIs highend-högtalare EPICON 8, säger Joachim. Det var verkligen kärlek vid första ögonkastet.

Biorummet är verkligen genomtänkt akustiskt. Allt från de fyra stora ljudabsorbenter som sitter på väggarna kamouflerade till filmaffischer för Star Wars och Alien till den speciella, genomsläppliga bakväggen med lameller och 40 cm isolering. I bakväggen sitter också Joachims andra teknikcentral. En hög stapel med NAD-produkter med hårddiskspelaren i centrum som ljudkälla för hela huset.

Som två vackra skulpturer i det finaste trä står de två EPICON 8 högtalarna. Joachim får något mjukt över sig när han rör vid dem. De kompletteras med en EPICON centerhögtalare samt en mycket avancerad subwoofer. Vi kan naturligtvis inte vänta med att få provlyssna på anläggningen. Det är inte svårt att övertala Joachim att sätta på någon av hans favoritlyssningslåtar.

Vi slår oss ned i varsin biofåtölj. Redan efter fyra takter i Eagles Hotel California förstår jag varför han valt denna som en kritisk testlåt. Allt från de enskilda instrumentens ganska nakna toner till när basen kommer in med trummor och basist är en häftig ljudupplevelse. Som sagt – det är nog inte svårt att bli kär i DALIs EPICON. För mig har de ett fantastiskt ljud i klass med betydligt dyrare produkter på marknaden. Ljudbilden för tankarna till giganter som Wilson och Sonus Faber.

 

Analogt eller digitalt

Jag kan naturligtvis inte låta bli att diskutera den klassiska frågan om ljudkällor med Joachim. Highend marknaden är idag delad mellan analoga fantaster som spelar vinyl och använder rörförstärkare samt de som löpt linan ut och har en helt digital kedja med högupplösta, digitala ljudfiler.

Joachim tvekar inte när han får frågan. Han har för längesedan avskaffat sina gamla vinylskivor och äger ingen skivspelare. Hans musiklyssnande går i två etapper. Han lyssnar mycket på WiMP för att testa och hitta ny musik, men inte för seriös lyssning. När han hittar något han tycker om skaffar han den som CD och rippar den i hårddiskspelaren från NAD.

Här någonstans går förmodligen skiljelinjen mellan highend och lowend. Allt fler musikälskare väljer att konsumera sin musik direkt från streaming som Spotify eller WiMP. Men kvaliteten på den musiken skiljer sig inte mycket från mp3-filer. Highendlyssnaren kräver en musikkvalitet i minst CD-kvalitet, det vill säga en upplösning på 16bitar med en sampling rate på 44 000 herz. Många går ännu längre och skaffar idag högupplöst musik i masterkvalitet, 24 bitar och en samplingrate på 96 000 herz eller mer.

Problemen uppstår att skaffa musik i hög upplösning. Flera av de stora seriösa musikmärkena har skaffat egen distribution av högupplöst musik. Som till exempel Linn, Bower & Wilkins och Naim. Sedan finns ett antal portaler på nätet där man kan köpa och ladda ned flac-filer i hög upplösning som eClassical, HD Tracks m fl.

- NAD har verkligen gjort det enkelt att använda deras produkter, säger Joachim. När jag stoppar in en CD i hårddiskspelaren får jag genast två val. ”Spela” eller ”Rippa”. Man behöver inte vara så teknikkunnig för hanteringen.

- Utvecklingen av den digitala tekniken och inte minst streamingprodukterna från Bluesound har verkligen underlättat för musikälskare idag, säger Joachim. Jag har succesivt digitaliserat hela min ljudsamling och lagt den på den 3 TB stora hårddisken från NAD. Trots att det ligger musik motsvarande minst 500 cd-skivor har jag knappt börjat utnyttja hårddisken.

Tillbehören viktiga

Det är ganska tydligt att Joachim inte lämnat något åt slumpen när han valt sin utrustning. han har också haft god hjälp på vägen av Hi-Fi Klubben på Söder i Stockholm. Men även när det gäller kablage och andra tillbehör så har han varit noggrann.

- Merparten av mina kablar mellan olika delar av utrustningen är original från NAD eller Denon, säger Joachim. Bara när det gäller vissa högtalarkablar har jag dragit ned på ambitionsnivån. Jag har trots allt 250 meter kabel i huset.

Den digitala utvecklingen har också besparat oss många av de olika fjärrkontroller som legat och samlat damm i våra lyssningsrum. Idag styr Joachim all utrustning från en iPad från Apple med hjälp av NADs app för detta.

- Det är fantastiskt att kunna se och komma åt hela min musiksamling på en skärm, säger Joachim. Det blir så mycket enklare att få överblick och att spela skivor som annars skulle samlat damm i en hylla.

Det absolut bästa

Jag avslutar med att fråga Joachim vad som är det absolut bästa med hans femte bio- och lyssningsrum.

- Den största skillnaden är genom min satsning på absolut highend, säger Joachim. Om jag jämför med billigare anläggningar så känns det som jag har artisten eller gruppen mitt i rummet. Det innebär också att mina högtalare är perfekt synkroniserade med subwoofern och ger en fantastisk, tight basgång – överhuvudtaget en stram frekvensgång hela vägen.

RUBICON LCR
DALI RUBICON LCR
On-wall-högtalare
31 996:- / Par
NAD M50.2
Musikstreamer
49 998:- / St.
M27
Flerkanalig effektförstärkare
42 998:- / St.
EPICON 8
DALI EPICON 8
Golvhögtalare
219 996:- / Par