Hopp til innhold

Deep dive

Varför dessa
högtalare
kommer att få dig att häpna

Vestlyd är ett danskt högtalarmärke med mottot ”Live Louder”. Deras Power Monitors bär referenser till klassisk retrodesign och har ett ljud som är framtaget för att blåsa omkull dig med bas, öppenhet, dynamik och live-känsla.

Varför dessa
högtalare
kommer att få dig att häpna

Vad är det som gör Vestlyd till något utöver det vanliga? Henrik Reinholdtsen är VD på Nordic Hi-Fi och har varit med om att ta fram och utveckla de här grymma högtalarna. Här honom berätta historien här.

”The best moments in life are the loudest.” Så sa Vestlyd själva när de 2022 lanserades som ett nytt danskt högtalarmärke. Vestlyd är designade i Danmark av Nordic Hi-Fi som ursprungligen var en del av HiFi Klubben men som i dag är ett självständigt företag med ett eget utvecklingsteam.

Det är ingen tillfällighet att valet av namn blev just Vestlyd. ”Vest” berättar att högtalarna har utvecklats på den danska västkusten, och det går också en röd tråd till det monitorlika ljud som bland annat har gjort en rad gamla JBL-högtalare till vintage-klassiker. De här högtalarna utvecklades ursprungligen i Los Angeles på den amerikanska västkusten.

Det var också ett genomtänkt beslut att inkludera ordet ”ljud” i namnet. Fokus på ljudkvaliteten är nämligen enormt i de här högtalarna. Vestlyd är skapat utifrån en beundran av klassiska monitorhögtalare där dynamik, ljudtryck och livekänsla betyder mer än design. Till skillnad från idag, då de flesta prylar designas med inställningen att estetik är viktigast medan ljudet är något sekundärt.

Högtalarna från Vestlyd är både seriös hifi och underhållning i toppklass, och de krossar allt som har den minsta gnutta tendens till billigt burkljud. Oavsett om du spelar hiphop, elektroniskt, arenarock, klassiskt, storband eller något annat, så får du en dynamik som fullständigt väller ut i rummet omkring dig. Ljudet mejslas fram med en slagkraftighet och styrka som känns. Men även med en klarhet i detaljerna som får allt att presenteras i luften rakt framför dig. Vestlyd är kort sagt en unik produkt som kommer att ge eko i hela högtalarbranschen.

Koaxial
hela ljudet från ett enda element

Högtalarna från Vestlyd är byggda utifrån den så kallade koaxial-principen, där diskanten är monterad mitt i det stora baselementet. Det betyder att systemet fungerar som ett enda stort högtalarelement där allt ljud utgår från en och samma punkt. Det eliminerar fasförskjutningar mellan bas och diskant, och eftersom baselementet samtidigt fungerar som ett horn är det också en väldigt effektiv konstruktion. Allt detta är sådant som bidrar till en väldigt ”snabb” och monitorlik klang.

Baselementet har Vestlyd designat och optimerat själva för att uppnå högsta möjliga output med lägsta möjliga förvrängning. De har använt avancerad mätutrustning och FEA-datorsimuleringar (Finite Element Analysis) för att optimera alla element, från talspole till membran. Deras iögonenfallande ”waveguide” mitt i elementet är tillverkad i massivt aluminium, och tillsammans med en kraftig aluminiumring inuti motorsystemet minimerar detta självinduktion och andra förvrängningseffekter.

Den här originella lösningen eliminerar särskilt kritisk intermodulationsförvrängning, och det är en av anledningarna till att en Vestlyd-högtalare alltid spelar rent och utan förvrängning, även om du spelar bastung musik med en ljudstyrka på konsertnivå.

Om du undrar kring den synliga limfogen innerst på membranet runt waveguiden så är det varken fel eller dåligt. Via datorsimuleringar har Vestlyd kommit fram till att limning från utsidan ger största möjliga styrka i det kritiska område där talspolen är fäst vid membranet. Det här ger en lägre förvrängning, särskilt vid stora membranrörelser.

Baselementets stora membran ger diskanten en betydligt bättre akustisk belastning for diskanten än vad som är möjligt med ett traditionellt diskanthorn. Delningsfrekvensen kan därför läggas mycket lågt så att det viktiga mellanregisterområdet också kommer på plats. Du får inte det ”hängmatteljud” med en stor dipp i mellanregistret som du kan uppleva med vissa liknande stora tvåvägshögtalare. Hela registret hänger ihop vackert och musikaliskt, och du kan njuta av all slags musik på en Vestlyd-högtalare – inte bara rock och techno.

Galet stark
och oförvrängd diskant

Diskanten är ett specialdesignat kompressionselement med en kompression på endast 2:1. Det ger en betydligt lägre förvrängning än motsvarande konstruktioner som kan ha en faktor på ända upp till 5:1. För att bevara den höga effektiviteten har Vestlyd utrustat elementet med ett exklusivt och ultrakraftfullt neodymmagnetsystem som du mycket sällan stöter på i den här prisklassen.

Diskanten har membran av laminerat titan och det otroligt effektiva kylningssystemet ser till att elementet kan leverera ett extremt högt ljudtryck utan förvrängning – utan att sprängas. Diskant-modulen är elegant integrerad med koaxialelementets bakplatta och kan skruvas av och på för hand utan att du behöver använda lödkolv.

Bas och diskant är så fint avstämda till varandra 15-tumsversionen att det räcker med ett väldigt enkelt delningsfilter av första ordningen till diskanten. Det massiva baselementet spelar utan delningsfilter upp till omkring 1 100 Hz, där det rullar av naturligt och diskanten tar över. Det ger en mer direkt och öppen återgivning, vilket är en stor del av förklaringen till de fina musikaliska kvaliteterna från denna grymma tungviktare.

Bra ljud
i hela rummet

Normalt sett är koaxial-högtalare väldigt riktningsbestämda och måste vinklas in mot lyssnaren för att skapa en sweet spot. Men Vestlyd har prioriterat en bra spridning av ljudet, och därför får du en betydligt bredare lyssningsfönster än du normalt sett får med högtalare av den här typen. Hemligheten ligger i högtalarens specialdesignade ”waveguide” som är placerad i mitten av baselementet. Linsen är tillverkad i massivt aluminium och hjälper till att ge en övertygande återgivning av mellanregister och diskant, samtidigt som det stora elementet levererar djup och slagkraftig bas.

Hela koaxialelementet i en Vestlyd-högtalare är designat för att ha stor – och inte minst linjär – spridning i såväl det lodräta som det vågräta planet. Både diskanten och waveguiden är designade för att skicka ljudet mot basmembranet och membranets välvda form bidrar till att ”dra” ut ljudet mot kanten. Här hjälper ringen kring baselementet till att reducera diffraktionstendenser. Hela kedjan från diskantelement till kabinett är kort sagt designat för att uppnå bästa möjliga spridning och högsta möjliga musikalitet i ljudet utan att priset sticker till väders.

Tung bas
ska kännas inte läsas

Du undrar kanske hur det kommer sig att ett enda 15-tums baselement är så bra på att ge ett ljudtryck som känns i magen? Faktum är att mätt i membranyta så motsvarar 15 tum mer än 2 stycken 10-tumselement, så saker och ting har sin naturliga förklaring. En sådan bestyckning ser du sällan i dag, och då rör det sig ofta om högtalare som är ännu större än V15C. Utifrån det perspektivet är Vestlyd-högtalarna nästan kompakta. Det samma gäller V12C, där 12-tumselementet motsvarar mer än 2 stycken 8-tumselement.

Ett annat ställe där de tekniska specifikationerna ska läsas rätt är när det gäller frekvensområdet. För V15C anges en nedre frekvensgräns på 36 Hz (-6 dB), och på pappret är det inte särskilt imponerande för en så pass stor högtalare. Men dessa 36 Hz har mätts upp på ett väldigt tekniskt sätt i ett ljuddött rum. Ute i ett riktigt lyssningsrum kommer V15C att spela djupare och siffran säger inte mycket om upplevelsen. En annan viktig teknisk detalj är att högtalarna har en väldigt ”förstärkarvänlig” impedanskurva som inte heller utan vidare kan utläsas ur specifikationerna.

Den relativt höga frekvensgränsen är ett medvetet val från Vestlyds sida. Den djupaste basen i området 20–35 Hz upplevs nämligen mest som ”muller” när du spelar musik, och det krävs enorma mängder energi att återge det vid höga ljudstyrkor. Det här gäller särskilt om du vill att kabinettet ska vara mindre än en frysbox. Av samma anledning ser du många subbasar med 1 000 inbyggda watt eller mer – bara för att de ska ha en chans att återge dessa riktigt djupa mullrande toner.

Den bas som känns i magen och ger ett tryck i bröstet ligger främst i området 70–80 Hz, och det är den basen som ger dig konsertkänsla när du skruvar upp på anläggningen. Genom att prioritera det här frekvensområdet har Vestlyds ingenjörer gjort det enklare att driva högtalarna med en vanlig anläggning – och att uppnå sanslösa ljudtryck med en råstark anläggning. En Vestlyd-högtalare håller också frekvenskurvan utan nämnvärd förvrängning även när du spelar dånande högt. De flesta mindre högtalare ger dock upp när du kommer över 95 dB.

Så testa att bortse från tekniska data en stund. Kom istället förbi någon av våra butiker och låt oss ge dig en Vestlyd-demo på fullt ös. Leta gärna fram några låtar med massor av djupbas som du vill utmana högtalarna med. Till exempel testklassikern ”Limit to your Love” av James Blake, som kan tvinga ner de flesta högtalare på knä med sin ultradjupa synthbas. Sedan kan du prova att jämföra med andra modeller som kanske går djupare på pappret. Vi tror att du kommer att bli överraskad över den massiva fysiska upplevelse Vestlyd bjuder på. Tung bas ska nämligen kännas – inte läsas!

Vestlyd
– tillbaka till rötterna

Se när Andreas berättar om de nya Vestlyd-högtalarna. Det blir en resa tillbaka till autentiska ljudupplevelser där bas, dynamik och öppenhet betyder mer än kompakt design. Här kan du höra och känna musiken med hela kroppen – du är skyldig dig själv att provlyssna!

När den verkligen ända
upp till toppen?

Som du kan se finns det många fördelar med att göra högtalare på Vestlyd-vis, och om du satsar på ”fun factor” och live-känsla så är de i en klass för sig. Vestlyd kan spela otroligt högt med mycket låg förvrängning, och du får ytterst svårt att hitta något bättre på det området. Särskilt om du dessutom tar med priset i beräkningen.

Vestlyd är också extremt robusta. Du får inga siffror på hur stor belastning de tål i antal watt – vilket det heller inte är någon större mening med – men du kan lita på att de tål tillräckligt. Det här ligger på en helt annan nivå än vanliga alternativ som dessutom kostar MYCKET mer. Så länge du bara ser till att mata Vestlyd med en oförvrängd musiksignal så kan de klara nästan vad som helst.

Det finns dock vissa begränsningar som är värda att nämna om du vill ha ut det maximala av dina Vestlyd-högtalare. Som tur är kan du enkelt kringgå vissa av dem genom att vara lite noggrann när du ställer upp dina högtalare. Den stora gummi-upphängningen på baselementet ger till exempel bättre bas än den platta vågupphängningen på en typisk PA-högtalare. I gengäld ger detta också en viss diffraktion som påverkar frekvensomfånget från diskanten. Vestlyd låter därför bäst när de inte pekar direkt mot lyssnaren – då är diffraktionen nämligen mindre. Men tack vare den fina spridningen behöver du heller inte vinkla dem in mot lyssningspositionen (toe-in).

För att få en stor känslighet i en (relativt) liten högtalare som också ska spela djup bas, så ligger mellanregistret lite längre fram i ljudbilden än på många andra högtalare. Vestlyd kan därför låta lite ”tunna” eller ”råa” om du ställe dem för långt ifrån väggen bakom dem. Högtalarna är medvetet avstämda för att stå nära inpå en bakre vägg, och så länge du följer den rekommendationen faller ljudbilden automatiskt på plats som det är tänkt.

Slutligen så kostar det en rejäl slant att hitta komponenter till ett delningsfilter som tål 1 000 watt eller ännu mer. Därför har delningsfiltret i Vestlyd en väldigt enkel design med så få komponenter som möjligt. Det är den viktigaste anledningen till att ljudet kanske inte är lika polerat och ”korrekt” som det du kan hitta i en del (betydligt) dyrare alternativ. Det får du leva med – men i gengäld garanterar vi att du kommer att ha väldigt kul med Vestlyd varje gång du startar din anläggning.

Även för
professionell
användning

Högtalarna från Vestlyd är så robusta och har så höga prestanda att de även kan vara ett bra val i många professionella sammanhang där du behöver spela högt, men samtidigt rent. Här kommer renodlade PA-högtalare till korta eftersom tillverkaren ofta har kompromissat med upplösningen för att uppnå ett större ljudtryck. De kan spela högt, men det är också allt. Du skulle aldrig orka lyssna på ett sådant ljud hemma i vardagsrummet.

Med Vestlyd får du den råstyrka du behöver utan att behöva göra avkall på stort ljud. Det betyder att du plötsligt kan få en helt annan, läckrare musikupplevelse på gymmet eller i spinningsalen, aulan, körsalen, föreningslokalen, sällskapsrummet, dansstudion, replokalen och på andra ställen där du vill ha ljud som verkligen känns i kroppen.

För att göra det ännu enklare att använda Vestlyd-högtalare professionellt är de utöver vanliga banan-/skruvkontakter dessutom utrustade med Neutrik Speakon-terminaler. Speakon är väldigt utbrett i professionella ljudsammanhang och gör det möjligt att koppla in och koppla ur högtalarna på ett ögonblick med en matchande kabel. Det här är en detalj som verkligen visar att Vestlyd har tänkt igenom saker och ting. Det robusta utförandet i konstläder berättar samma sak – Vestlyd är byggda för att användas!

Vestlyd
Live Louder
Part 1

Vestlyd är ett nytt danskt högtalarmärke som lanseras under sloganen ”Live Louder”. Deras powermonitorer är framtagna för att blåsa omkull dig med bas, öppenhet och dynamik. Live Louder!
Läs mer

Titta på videon
Vestlyd
En konsert i ditt eget vardagsrum

Vestlyd handlar om att ta musiken på allvar. Att vara på plats, känna musiken i kroppen och låta gåshuden breda ut sig. Den upplevelsen vill vi gärna dela med dig.