Hopp til innhold
Kompakt högtalare (par)

DALI EPICON 2

52 795,98par
Nypris 65 996:-Spara 13 200,02
 Produkten finns på HiFi Klubben Uppsala

HiFi Klubben Uppsala
Sysslomansgatan 14
751 11 Uppsala

 18122565
 [email protected]

EPICON-serien levererar ett ljud så rent och utan förvrängning att du glömmer tid och rum. En sällsynt High End-upplevelse för musik och filmljud.

Läs mer:

Beskrivning

DALI EPICON 2 – kompakt High End-stativhögtalare i absolut världsklass

 • Extremt realistisk, exakt och välupplöst ljudbild
 • Kompakta mått
 • Ytterst fin bas och dynamik i förhållande till storleken
 • Exklusiv finish i lack eller äkta trä
 • Specialdesignat stativ finns som extra tillbehör

EPICON 2 är stativmodellen i DALI:s exklusiva EPICON-serie. Den är en ytterst elegant och kompakt High End-högtalare som på ett nästan magiskt vis får kan få musiken att uppstå fritt i rummet. Här utnyttjas fördelarna med tvåvägsprincipen till sista droppen och om du kan leva utan golvmodellernas råstyrka kan du få helt sublima musikupplevelser.

EPICON 2 är bestyckad med ett 6,5-tums bas-/mellanregisterelement som nästan motsvarar det som sitter i EPICON 6, inkl. den unika Linear Drive SMC-magnettekniken. Härutöver får den exklusiva softdome-diskanten sin del av äran för den fantastiskt luftiga och musikaliska återgivningen.

Magiska prestanda i ett kompakt kabinett

Den mest iögonenfallande skillnaden mellan EPICON 2 och övriga modeller i serien är att DALIs med tiden ikoniska hybrid-diskantmodul här har utelämnats till fördel för en enda 29 mm softdome-diskant. Detta har varit nödvändigt för att uppnå de kompakta måtten. Av samma anledning är EPICON 2 också bara utrustad med ett enda 6,5-tums bas-/mellanregisterelement.

I gengäld har samspelet mellan de två elementen optimerats till den milda grad att dina häftigaste drömmar kommer att infrias från en tvåvägshögtalare. Du kommer att uppleva en enastående klarhet i mellanregistret, där instrument och röster frigörs helt från högtalaren, helt utan antydan till aggressivitet. Stereoperspektivet är fantastiskt brett och djupt, med en otrolig exakthet som gör att du helt kan leva dig in i musiken och njuta av inspelningens alla detaljer oavsett genre.

Basen och dynamiken är övertygande på en nivå som nästan strider mot naturlagarna för en så här kompakt högtalare, och även om du får klara dig utan banddiskanten för de allra högsta frekvenserna, så har softdome-diskantens prestanda finjusterats så till den milda grad att du aldrig kommer att sakna varken luft eller mikrodetaljer i musiken – det här är en äkta High End-upplevelse på alla fronter!

Som en extra bonus är EPICON 2 tillika väldigt lätt att ha att göra med. Dels tack vare sina kompakta mått, men också tack vare att den förnäma akustiska kopplingen till rummet gör uppställningen avsevärt mindre kritisk än med många alternativ i High End-klassen. Det betalar sig naturligtvis fortfarande att finjustera placeringen exakt, men du får ljud i den absoluta toppklassen redan efter några få minuters pusslande med uppställningen.

Återupptäck dina favoritband med EPICON

Avsätt en timme och ta med dig några favoritskivor och upplev EPICON 2 i någon av HiFi Klubbens utvalda butiker. När du väl har hört EPICON 2 avslöja alla sina kvaliteter kommer du inte att tvivla en sekund på att DALI har skapat en ny referens i High End-klassen. Att EPICON 2 dessutom jämfört med många alternativ ställer avsevärt lägre krav både när det gäller plats, förstärkareffekt och pris gör den bara ännu bättre.

EPICON 2 finns med finish i svart pianolack, svart eller vit matt satinlack samt högglanslackerad valnöt och en jakarandaliknande högglansfinish (Ruby Macassar). Specialdesignat golvstativ finns som extrautrustning.

DALI EPICON – vägen till musikens hjärta

Med EPICON-serien har DALI skapat en ny referenshögtalare som är frukten av 30 års intensivt utvecklingsarbete. EPICON innebär världspremiär för DALIs unika och patentsökta Linear Drive SMC-magnetsystem. Linear Drive ger en enastående låg förvrängning från dynamiska högtalarelement, vilket gör att du kommer närmare en helt naturlig musikåtergivning än du gjort någonsin tidigare.

Perfekt musikförmedling utan skryt

EPICON är en kompromisslös High End-högtalare helt utan ”skryteffekt”. Men skenet bedrar – efter några få minuter kommer du nämligen att du upptäcka att EPICON gör precis det en High End-högtalare ska göra, nämligen att återge alla detaljer i musiksignalen helt utan att färga eller förvränga dem. Märk väl, utan att bli överdrivet analytisk som många dedikerade monitorhögtalare kan bli.

Ljudet från EPICON kan inte lokaliseras till två högtalare framför dig. Musiken andas och flyter fram obesvärat, basen uppstår i rummet istället för ”i lådan”, och du upptäcker ett överflöd av fina detaljer som kommer att hjälpa dig att återupptäcka all din favoritmusik, precis så som den spelades in. EPICON återger det den blir ombedd att spela – i övrigt tiger den. På så sätt uppnår du den eftertraktade ”svarta” bakgrund till musiken som är målet med all seriös High End.

Linear Drive och SMC – ett unikt magnetsystem

DALIs unika och patentsökta Linear Drive Magnet System i bas-/mellanregisterelementen är den mest revolutionerande nyheten i EPICON. Linear Drive omfattar både en ny utformning av magnetmotorn och ett nytt magnetmaterial, SMC (Soft Magnetic Compounds).

SMC är baserat på pressat järnpulver och har en så pass låg förmåga att leda elektricitet (1 000–10 000 gånger lägre än järn) att det inte uppstår någon förvrängning till följd av virvelströmmar (icke linjär, frekvens- och hastighetsberoende bromsning) i spolens kärna. Kort sagt har SMC linjära magnetiska egenskaper i hela frekvensregistret och eliminerar på så sätt en lång rad förvrängningsprodukter som traditionella magnetsystem får kämpa med. Samtidigt är materialet formbart och kan gjutas i precis den form man vill ha.

Andra finesser i Linear Drive är aluminiumringarna kring polstycket, som stabiliserar de elektriska egenskaperna i talspolen oavsett hur långt den vandrar. Kronan på verket är den extremt genomtänkta geometrin och dimensioneringen av talspole och polstycke, som utgör en helt unik och välfungerande magnetmotor. När du hör hur kristallklart EPICON återger röster och instrument blir det väldigt tydligt hur mycket förvrängning andra konstruktioner genererar i bas/mellanregister.

Utöver den extremt låga förvrängningen medverkar Linear Drive också till att ge högtalarelementen en jämnare och mer ”förstärkarvänlig” impedanskurva utan de dykningar och fasvinklar som kan göra att en del konkurrerande produkter kräver väldigt mycket ström. Det betyder dels att delningsfiltret kan arbeta mycket mer optimalt och dels att du får friare händer när du ska välja förstärkare. Självklart bör du fortfarande välja en förstärkare av toppkvalitet för att få ut det bästa av EPICON, men det behöver inte vara den allra kraftigaste du kan hitta.

Suveräna DALI-element

Det gjutna aluminiumchassiet i EPICON-elementen är aerodynamiskt utformat och tillåter extrema membranrörelser utan luftkompression. Samtidigt ger den speciella blandningen av träfiber och papp ett styvt och lättrörligt membran utan resonansproblem. Själva monteringen av frontbaffeln har optimerats via CNC-frästa utskärningar som gjort det möjligt att ge luften ännu friare passage bakom elementen.

Luftens fria rörelse och den väldigt följsamma kantupphängningen är två av grundpelarna i DALIs low-loss-princip som ger dig en enastående detaljrikedom och respons vid alla ljudstyrkor och vid alla typer av musik. En EPICON-högtalare behöver inte ”sparkas igång” som många andra högtalare – musiken flyter lätt och obesvärat, och den eftertraktade tredimensionella ljudbilden framträder tydligt även om du bara spelar lugn bakgrundsmusik.

EPICON-seriens exklusiva hybrid-diskantmodul som används i EPICON 6, EPICON 8 och EPICON VOKAL omfattar ett ventilerat polstycke, en stor bakre kammare och avancerad dämpning. allt för att eliminera de sista resterna av kompression och förvrängning. Hybrid-diskanten kombinerar fördelarna med dome- och bandprincipen så att du får både tålighet, stor horisontell spridning och en silkeslen och otroligt luftig diskantåtergivning som till och med kan mäta sig med de bästa elektrostatkonstruktionerna.

Samspelet mellan dome och band ställer väldigt höga krav på att systemet finjusteras exakt. Det här är en konst som DALI har blivit mästare på efter att i många år ha arbetat enligt just denna princip. EPICON-domen håller extremt hög kvalitet och har en geometri som är precis rätt för att elementet ska rulla av mjukt efter hand så att banddiskanten omärkligt kan ta över de allra högsta frekvenserna och ge ljudbilden den sista avgörande luftigheten.

Exklusiv högglansfinish i äkta trä eller svart pianolack

En högtalare i världsklass ska naturligtvis ha en finish som ligger på samma nivå. Utöver pianolack i svart högglans finns EPICON i exklusiv svart eller vit matt satinlack, högglanslackerad valnöt eller en jakarandaliknande högglansfinish (Ruby Macassar). Kabinettens träfaner har valts ut noggrant så att högtalarna i varje par matchar varandra. Den fantastiska högglansfinishen har skapats i hela tio lager lack, och på så sätt uppnås ett suveränt djup och en jämn glans. Med en total tjocklek på hela 2 mm bidrar lacken också i till att stabilisera kabinettet och göra finishen stark och tålig.

Extremt styvt och resonansdött kabinett

EPICON-kabinettet rymmer en lång rad avancerade lösningar som gynnar både design och ljudkvalitet. Frontbaffel, sidor och topp har formpressats via en särskild process som baseras på värmelaminering, vilket ger en utformning som totalt sett ökar styvheten och drastiskt minskar resonanser i kabinettet. Samtidigt elimineras stående vågor eftersom man undviker parallella ytor. De välvda sidorna utgörs av hela sex lager hoplimmade MDF-plattor som förankrats i kabinettets 53 mm tjocka ryggrad.

I golvmodellerna är EPICON-kabinettet uppdelat i två separata kammare invändigt så att båda baselement har en egen kammare. Det här gör att de två elementen kan finjusteras individuellt utan någon ömsesidig påverkan. Detta är också anledningen till att du hittar två basreflexportar på baksidan – en för varje kammare.

Dämpningsmaterial och stadga har placerats precis där det gör som mest nytta – på alla andra ställen har fri luftgenomströmning fått högsta prioritet. Detta gör att både dynamiken och de förnäma Low-loss-kvaliteterna kan komma till sin fulla rätt. En del andra tillverkare har ett helt annat tillvägagångssätt när de dämpar sina kabinett, men DALI har för länge sedan bevisat att deras princip fungerar i praktiken och kompletterar helhetstänkandet kring low-loss-tekniken.

I golvmodellerna har det direktlödda delningsfiltret placerats i en egen separat kammare i botten av kabinettet för att inte komponenterna ska påverkas mekaniskt – vilket även leder till att man undviker förvrängning. På baksidan sitter några av marknadens bästa och kraftigaste terminalskruvar, oavsett prisklass, och de tillåter alla tänkbara typer av kabelanslutningar, samtidigt som de säkerställer optimal kontakt under högtalarens livstid.

Made in Denmark

EPICON-serien har utvecklats, tillverkats och byggts för hand i Danmark. För EPICON har till och med själva högtalarelementen tillverkats internt, vilket har varit en förutsättning för att man skulle kunna uppnå högtalarens fantastiska prestanda. Den fackmannamässiga stoltheten bakom arbetet, plus en rigorös kvalitetskontroll, garanterar att du kan ställa en helt perfekt produkt i vardagsrummet. 

Vår
Expertbedömning

Fördelar

 • Extremt realistisk, exakt och välupplöst ljudbild
 • Kompakta mått
 • Ytterst fin bas och dynamik i förhållande till storleken
 • Kan placeras relativt nära bakomliggande vägg
 • Inte lika strömkrävande som en del alternativ
 • Exklusiv finish i lack eller äkta trä
 • Specialdesignat stativ finns som extra tillbehör

Begränsningar

 • Ingen hybrid-diskantmodul
 • Mindre råstyrka än golvmodellerna i EPICON-serien
 • Kräver utrustning i toppkvalitet för att komma till sin fulla rätt

Tekniska specifikationer

Frekvensomfång (-3 dB)47 - 30000 Hz
KabinettkonstruktionBasreflex
Bi-wireJa
Känslighet87 dB
Delningsfrekvens3100
Impedans (ohm)4
Diskant29mm Soft dome
Baselement1x 6.5 tums Low-loss med träfibermembran (SMC)