Hopp til innhold
Cerwin-Vega
Golvhögtalare (par)

Cerwin-Vega XLS-215

13 996:-par

Produkten är inte längre tillgänglig i vald färg eller variant

Megagolvmodell för dig som inte tycker det kan bli för högt. Den här högtalaren kan leverera ljudtryck som på en mindre festival i ditt vardagsrum.

Läs mer:

Beskrivning

Cerwin-Vega XLS-215 – en brutal och skrämmande rockhögtalare

XLS-215 är toppmodellen i Cerwin-Vegas XLS-serie. Det är en fullständigt hänsynslös högtalare som kan spela öronbedövande högt med en brutal och tung bas. XLS-215 är inte högtalaren för dig som vill ha ”korrekt” eller superdetaljerat ljud. Den är konstruerad för att spela högt – extremt högt. Om du spelar pop, rock eller techno på det här monstret kan du få byxbenen att börja fladdra och känna ett tryck i magen som är fullt i klass med hur det är på livekonserter. Och det gäller även i stora rum om du förfogar över tillräckliga mängder watt.

XLS-215 är ordentligt förbättrad jämfört med föregångaren CLS-215. Grunden är fortfarande två 15-tumselement i ett enormt, nästan 140 cm högt kabinett, men på insidan har det verkligen hänt saker och ting. Kabinettet är extra uppstagat i bassektionen och delningsfiltret är helt nytt, så XLS-215 både låter bättre och belastar förstärkaren mindre. Spänn fast säkerhetsbältet och förbered magen på att ta emot knytnävsslagen från fyra 15-tumsbasar – samtidigt!

Ju fler watt desto bättre...

Trots den enorma storleken och de stora baselementen är XLS-215 lätt att driva. Det beror på de mycket effektiva elementen som ger en känslighet på hela 95 dB. I princip kan du spela öronbedövande högt med en förstärkare på bara 60–80 watt, men om du verkligen vill utnyttja högtalarnas kvaliteter så ska du ha en solid och strömstark förstärkare som lämnar 100 watt eller mer – gärna mycket mer!

XLS-215 slukar all effekt du kan förse den med – den låter bara bättre och bättre i takt med att du matar den. Och skulle du till slut lyckas ta i för mycket så har högtalaren en inbyggd säkringskrets som skyddar mot överbelastning. Fast innan den löser ut har antagligen dina öron hissat vit flagg för länge sedan…

Cerwin-Vega XLS-215 finns i svart utförande.

Allmänt om Cerwin-Vega XLS-serien

Bokstäverna XLS i Cerwin-Vegas nya högtalare är en förkortning för eXtremely Large Sound och det är precis vad det handlar om. Precis som föregångarna i CLS-serien är de nya högtalarna fullproppade med alla de egenskaper som gjort denna legendariska amerikanska tillverkare så världsberömd: de spelar kolossalt högt och trycker till med stenhård bas.

De förbättrade elementen och de nya mellanregister- och diskanthornen rycker fram dina favoritband till scenkanten, och med extra styva kabinett (XLS-215) och nyutvecklade basportar är ljudet renare och mer välupplöst än någonsin, även på låg volym (om det mot förmodan skulle bli aktuellt). Nu har du alla möjligheter att göra musiklyssningen till en fest, oavsett om du vill njuta av hela härligheten själv eller vara generös och dela med dig till grannarna.

Seriösa och stabila element

Elementen i XLS-serien är byggda med kraftiga magneter och helgjutna korgar av aluminium. En stabil korg är mycket viktigt eftersom elementet utsätts för extrema krafter vid höga ljudtryck. Om inte korgen är tillräckligt styv så kan ljudet förvrängas och basåtergivningen bli mindre exakt. Men det är ingen risk när det är Cerwin-Vega som ligger bakom – om det är någon som kan bas, så är det dessa halvgalna amerikaner!

Mellanregistret återges av ett högeffektivt och kraftigt 6,5-tumselement. För att det ska kunna hänga med de stora baselementen på höga volymer så sitter det monterat i en hornkonstruktion. Det ökar elementets känslighet och gör att det spelar högre utan att det behöver tillföras extra energi. Även diskanten sitter i ett horn. Precis som för mellanregistret ökar det känsligheten, och ger dessutom en bättre spridning av ljudet. Cerwin-Vega kallar hornkonstruktionen för Optimized Waveguide och den innebär att ljudvågorna från diskant- och mellanregistret integreras på ett optimalt sätt, vilket ger en perfekt sammanhållning av de höga frekvenserna

XLS-golvmodellerna kan drivas med bi-wiring och bi-amping. Bi-amping kan vara en riktigt god idé om du vill ha en helt ren återgivning av mellanregister/diskant, eftersom den extra förstärkaren inte behöver bekymra sig om de effektslukande baselementen.

XLS eller VE?

Hi-Fi Klubben har två kompletta högtalarserier från Cerwin-Vega i sortimentet: XLS- och VE-serien. XLS-högtalarna har en något mer balanserad frekvensgång, som inte fokuserar mest på bas och diskant. De kan spela minst lika högt som sina kusiner i VE-serien, men har en mer linjär frekvensrespons så att diskanten inte riskerar att bli för vass – inte ens vid öronbedövande volymer. Även basregistret tjänar på den jämnare återgivningen eftersom det blir mer utsträckt i djupbasen.

Det är nog ingen som skulle vilja gå så långt som att hävda att XLS-serien tillhör ”High End-klassen” – högtalarna är helt enkelt alldeles för roliga. Men de har musikaliska kvaliteter som passar till annat än stenhård rock och techno. Och när det gäller förmågan att sluka effekt och förvandla energin till ljud, kan man nog tryggt säga att de tillhör ”High-klassen”!

Massiv underhållning för hela kvarteret

Cerwin-Vega handlar om fest och underhållning på högsta nivå. Tillsammans med en kompetent förstärkare får du en anläggning som gör att kan du se fram emot många års massiva upplevelser, för att inte tala om lystna blickar från avundsjuka vänner. Men de kolossala krafterna bör användas med ett visst mått av försiktighet – och tänk på att skydda öronen! Högtalarnas extrema egenskaper i kombination med alltför roliga fester och filmkvällar kan orsaka hörselskador – och skrämma barn, vuxna och sällskapsdjur i hela grannskapet!

Vår
Expertbedömning

Fördelar

  • massiv bas Gjutet aluminiumchassi på basenheten klarar extrema ljudtryck kan drivas med bi-wiring/bi-amping säkringskrets

Begränsningar

  • tar gott om plats kräver en del effekt för att låta optimalt

Videos om Cerwin-Vega XLS-215

Unboxing

Tillbehör till Cerwin-Vega XLS-215

Tekniska specifikationer

Frekvensomfång (-3 dB)38-20.000 Hz
Känslighet95,3 dB
Impedans6 ohm
Storlek diskant1"
Storlek mellanregister6.5"
Storlek bashögtalare15"