Hopp til innhold
DALI
Center

DALI RUBICON VOKAL

22 498:-st.
Vit högglans
Förväntad i lager den 26 juni 2024.
Produkten ingår i ett system/paket
Fullända din RUBICON-hemmabio med seriens centerhögtalare som kombinerar imponerande prestanda med en relativt kompakt storlek.

Läs mer:

Beskrivning

DALI RUBICON VOKAL – centerhögtalaren till din RUBICON-hemmabio

 • Fullständigt öppen och oansträngd återgivning av dialog, detaljer och filmeffekter
 • Relativt kompakta mått
 • Hybrid-diskant och SMC-magnet i bas-/mellanregisterelement
 • Kan användas tillsammans med både kompakta modeller och golvmodeller i RUBICON-serien
 • Exklusiv finish i högglanslack eller äkta träfaner
RUBICON VOKAL är RUBICON-seriens centerhögtalare som på ett imponerande sätt hanterar dialog och filmeffekter i din RUBICON-hemmabio, oavsett om du använder en kompakt modell eller den stora RUBICON 8 i frontkanalerna.

De två bas-/mellanregisterelementen är bägge på 6,5 tum och har membran i äkta träfiber precis som resten av serien. Den rymmer även DALIs unika SMC-magnetsystem och Low-loss-teknik, så du får kristallklar återgivning av röster, instrument och effekter vid varje ljudstyrka.

Med en bredd på endast 58 cm är högtalaren avsevärt mindre än motsvarande modell i toppserien EPICON, men den har fortfarande en storlek som gör att kabinettet kan hjälpa till med basåtergivningen. Diskanten ombesörjs av DALIs exklusiva dubbla hybrid-diskant, som ger en suveränt välupplöst ljudbild helt utan aggressivitet. Det säkerställer dessutom en optimal ljudfördelning även om du inte sitter precis mitt mellan högtalarna.

RUBICON VOKAL finns med exklusiv finish i svart högglans, vit högglans, rosso eller valnöt.

RUBICON – High End-kvaliteter för prismedvetna entusiaster
RUBICON-serien är resultatet av ett långt och mödosamt arbete för att överföra kvaliteterna i DALIs kostsamma EPICON-serie till en ny serie för mer prismedvetna entusiaster. DALI har kombinerat de tekniska landvinningarna från EPICON med sina andra väl beprövade tekniker och skapat en helt ny produkt med nya och unika lösningar. På så sätt kommer du förbluffande nära fullblodsupplevelsen med EPICON fast till ett väsentligt lägre pris.

Linear Drive och SMC – ett unikt magnetsystem
Bas-/mellanregisterelementen i RUBICON bygger på en ny och enklare version av DALIs revolutionerande och patentsökta "Linear Drive"-magnetsystem som utvecklades till EPICON. Linear Drive omfattar både en unik konstruktion av magnetmotorn och ett nytt magnetmaterial, SMC (Soft Magnetic Compound).

SMC är baserat på pressat järnpulver och har en så pass låg förmåga att leda elektricitet (1 000–10 000 gånger lägre än järn) att det inte uppstår någon förvrängning till följd av virvelströmmar (icke linjär, frekvens- och hastighetsberoende bromsning) i spolens kärna. Kort sagt har SMC linjära magnetiska egenskaper i hela frekvensregistret och eliminerar på så sätt en lång rad förvrängningsprodukter som traditionella magnetsystem får kämpa med. Samtidigt är materialet formbart och kan gjutas i precis den form man vill ha.

I RUBICON har DALI kapslat in SMC-polstyckena i en skårad och mycket exakt kalibrerad kopparmantel som sedan omges av en mycket kraftig ferritmagnet. En enkel, genial och patentsökt konstruktion som på flera områden är nästan lika linjär som den påkostade EPICON-versionen. När du hör hur kristallklart RUBICON återger röster och instrument blir det väldigt tydligt hur mycket förvrängning andra konstruktioner genererar i bas-/mellanregistret.

Utöver den extremt låga förvrängningen medverkar Linear Drive också till att ge högtalarelementen en jämnare och mer "förstärkarvänlig" impedanskurva utan de dykningar och fasvinklar som kan göra att en del konkurrerande produkter kräver väldigt mycket ström. Det betyder dels att delningsfiltret kan arbeta mycket mer optimalt och dels att du får friare händer när du ska välja förstärkare. Självklart bör du fortfarande välja en förstärkare av toppkvalitet för att få ut det bästa av RUBICON, men den behöver inte nödvändigtvis vara den kraftigaste du kan hitta.

Suveräna DALI-element ännu en gång
Bortsett från det något enklare magnetsystemet bygger bas-/mellanregisterelementen i RUBICON-serien på samma teknik som i EPICON. Det gjutna aluminiumchassiet är aerodynamiskt utformat och tillåter extrema membranrörelser utan luftkompression. Samtidigt ger den speciella blandningen av träfiber och papp ett styvt och lättrörligt membran utan resonansproblem.

Luftens fria rörelse och den väldigt följsamma kantupphängningen är två av grundpelarna i DALIs low-loss-princip som ger dig en enastående detaljrikedom och respons vid alla ljudstyrkor och vid alla typer av musik. En RUBICON-högtalare behöver inte "sparkas igång" som många andra högtalare – musiken flyter lätt och obesvärat, och den eftertraktade tredimensionella ljudbilden framträder tydligt, även om du bara spelar lugn bakgrundsmusik

Två diskanter i perfekt harmoni
Hybrid-diskanten kombinerar fördelarna med dome- och bandprincipen så att du får både tålighet, stor horisontell spridning och en silkeslen och otroligt luftig diskantåtergivning som till och med kan mäta sig med de bästa elektrostatkonstruktionerna.

Samspelet mellan dome och band ställer väldigt höga krav på att systemet finjusteras exakt. Det här är en konst som DALI har blivit mästare på efter att i många år ha arbetat enligt just denna princip. RUBICON-seriens softdome-diskant håller extremt hög kvalitet och har en geometri som är precis rätt för att elementet ska rulla av mjukt så att banddiskanten omärkligt kan ta över de allra högsta frekvenserna och ge ljudbilden den sista avgörande luftigheten.

Softdome-diskanten är gjord för att kunna fungera helt på egen hand i RUBICON 2. Den är därför byggd som en ultra-lättviktskonstruktion som sträcker sig oerhört högt upp i frekvens. En bidragande orsakerna till att DALI lyckats med detta är de använder en kopparklädd aluminiumtråd i talspolen i stället för ren koppar. Denna ultralätta talspole arbetar i en väldigt kraftig ferritmagnet som styr alla rörelser med järnhand.

Styvt och resonansdött kabinett med perfekt timing
RUBICON-kabinettet är synnerligen solitt byggt. Den enkla och stilrena grunddesignen är starkt inspirerad av den populära stativhögtalaren MENTOR MENUET, även om både utförande och tekniska lösningar ligger på en högre nivå. Alla ytor är gjorda av MDF (Medium Density Fibreboard) och elementen är fastskruvade direkt på den 25 mm tjocka baffeln. Finishen håller toppklass och det går att välja mellan svart eller vit högglanslack och äkta träfaner (valnöt eller rosenträ).

Invändigt är RUBICON-kabinetten uppdelad i separata kammare så att det inte uppstår tryckskillnader mellan element som delar samma volym. Det här gör att varje element kan finjusteras individuellt, utan att påverka varandra. Detta är också anledningen till att du hittar flera basreflexportar på baksidan – en för varje kammare.

Dämpningsmaterial och stadga har placerats precis där det gör som mest nytta – på alla andra ställen har fri luftgenomströmning fått högsta prioritet, detta gäller även placeringen av basreflexporten direkt bakom varje element. En del andra tillverkare har ett helt annat tillvägagångssätt när de dämpar sina kabinett, men DALI har för länge sedan bevisat att deras princip fungerar i praktiken och kompletterar helhetstänkandet kring low-loss-tekniken.

Längst ner i kabinettet sitter det exklusiva delningsfiltret direkt bakom terminalerna, så att den elektriska signalen blir så kort som möjligt. Själva terminalskruvarna är av mycket hög kvalitet och klarar alla tänkbara typer av kabelanslutningar, samtidigt som de säkerställer optimal kontakt under högtalarens livstid.

Made in Denmark
RUBICON-serien har utvecklats, tillverkats och byggts för hand i Danmark. Bas/mellanregisterelementen med den banbrytande tekniken är byggda i DALIs egen fabrik, vilket har varit en förutsättning för alla fantastiska höga prestanda. Den fackmannamässiga stoltheten bakom arbetet, plus en rigorös kvalitetskontroll, garanterar att du kan ställa en helt perfekt produkt i vardagsrummet.

Vår
Expertbedömning

Fördelar

 • Fullständigt öppen och oansträngd återgivning av dialog, detaljer och filmeffekter
 • Relativt kompakta mått
 • Hybrid-diskant och SMC-magnet i bas-/mellanregisterelement
 • Kan användas tillsammans med både kompakta modeller och golvmodeller i RUBICON-serien
 • Möjlighet till bi-wiring
 • Exklusiv finish i högglanslack eller äkta träfaner

Begränsningar

 • Inte marknadens mest kompakta centerhögtalare

Videos om DALI RUBICON VOKAL

Tillbehör till DALI RUBICON VOKAL

Tekniska specifikationer

Frekvensomfång (-3 dB)49 - 34000 Hz
KabinettkonstruktionBasreflex
Bi-wireJa
Känslighet89,5 dB
Delningsfrekvens1700 / 14000
Impedans (ohm)4
Diskant29mm Soft dome
Diskant (2)17x45mm Band
Baselement2x 6.5 tums Low-loss med träfibermembran (SMC)

Rekommenderade produkter

RUBICON LCR
DALI RUBICON LCR
On-wall-högtalare
31 996:- / Par