Hopp til innhold

Centerhögtalare

15 produkter
RUBICON VOKAL
DALI RUBICON VOKAL
Center
16 998:- / 22 498:- / St.
Visar 15 produkter utav 15

 

 

Centerhögtalare

En centerhögtalare placeras mitt under skärmen/duken i din hemmabio. Den återger framför allt dialog och ljudeffekter i filmljudet och är väldigt viktig för klarheten i ljudet. Centerhögtalaren bör matcha fronthögtalarens klangkaraktär, och rekommendationen är att välja högtalare från samma tillverkare.

Centerhögtalaren - hjärtat i ditt surroundsystem

Centerhögtalaren utgör grunden för hela ditt surroundsystem. Det är skräddarsytt för att ge dig kristallklara dialoger och speciella ljudeffekter, så att du inte går miste om något när du tittar på film.

För att säkerställa en optimal ljudupplevelse i de olika ljuden, bör du alltid välja en centerhögtalare från samma tillverkare och, om möjligt, samma serie som dina fronthögtalare. De tre högtalarna utgör tillsammans det primära ljudet, så det är viktigt att de passar bra ihop. 

Det mest optimala är att dina bakre högtalare och din subwoofer också är från samma tillverkare och serie, men dessa återger inte samma detaljer som fronthögtalarna och centerhögtalarna, så det är inte uteslutet att använda högtalare från en annan tillverkare eller serie.

Skapa äkta bio-känsla med Hi-Fi hemma i vardagsrummet

Ett surroundsystem är oumbärligt för dig som vill skapa en äkta bio-känsla där hemma, här spelar centerhögtalaren en viktig roll.

Centerhögtalarens främsta uppgift är att återge röster och dialog, så du bör inte kompromissa med den här delen av ditt surroundsystem. Om du har en begränsad budget, är det därför bättre att spara någon annanstans än just här, eftersom en billig centerhögtalare kan ge oklara dialoger och grumligt ljud i allmänhet. Om du väljer en centerhögtalare från vårt sortiment är du säker på en hög standard och bra ljudkvalitet.

Om du redan har en bra centerhögtalare, men upplever problem med t.ex. oklara dialoger och grumligt ljud, kan det bero på centerhögtalarens placering. Har du placerat högtalaren i en möbel under din TV, som inte är anpassad för det, kan det förvränga ljudet och orsaka problem när du tittar på film.

Du kan enkelt hitta fina möbler där du kan placera din centerhögtalare - och andra högtalare - utan att kompromissa med ljudupplevelsen. Du kan t.ex. titta på vårt urval av Clic-möbler, i dansk design och med stilrena linjer, som ger dig en praktisk och snygg förvaring av dina högtalarsystem, utan att göra avkall på ljudkvaliteten. Med det smarta möbelkonceptet kan du kombinera olika delar efter dina behov, så att du kan bygga exakt den möbel du önskar. 

Om du gillar idén med hemmabio, men inte är så förtjust i att ha högtalare i vardagsrummet, kan en soundbar vara ett bra alternativ. En soundbar är en elegant, avlång högtalare som placeras under din TV, och som passar perfekt till slanka TV-apparater som de flesta har idag. Tänk dock på att du förlorar en del av ljudupplevelsen om du avstår från högtalare runt omkring i rummet. Därför är en soundbar främst ett designval för dem som inte prioriterar själva ljudupplevelsen lika högt, och därför kan tänka sig att sänka ljudkvaliteten till förmån för en extra elegant lösning.  

Hitta den storlek och monteringslösning som passar dig

Centerhögtalare - liksom alla andra typer av högtalare - finns i olika storlekar. När det gäller ljud kan du (nästan) alltid gå efter mottot "ju större desto bättre". Om din centerhögtalare ska kunna följa med i snabba actionfilmer, behöver du en av de stora centerhögtalarna för att inte mista djupet i ljuden.

De flesta tillverkare producerar färdiga system, vilket också är det främsta skälet till att vissa centerhögtalare är större än andra - de ska kunna mäta sig med tillhörande golvhögtalare. Om du inte har golvhögtalare utan istället ett par kompakthögtalare kan du nöja dig med en mindre centerhögtalare - men var uppmärksam på att en mindre högtalare producerar ett mindre ljud.  

Din centerhögtalare kan monteras på väggen med ett väggbeslag, alternativt kan du placera den på en hylla eller en möbel under din TV. Det viktigaste är att centerhögtalaren placeras centralt i ditt system, dvs. mitt under TV-skärmen eller duken.

Ett av de mest populära märkena för tillfället är DALI, som bl.a. ligger bakom en superelegant, slank vägghögtalare, där beslagen ger dig möjlighet att placera högtalaren horisontellt eller vertikalt, beroende på vad du föredrar. DALI har tänkt på detaljerna ner i minsta detalj, du kan till och med rotera logotypen på centerhögtalaren så att den matchar den riktning du placerat högtalaren i.

Bowers & Wilkins ligger också bakom några riktigt bra modeller. Med deras väl utförda design, behöver du inte gömma undan dina högtalare i olika möbler. En centerhögtalare från detta märke är snygg och pryder alla väggar, så den kan ingå som en aktiv del av din inredning - antingen genom att välja en iögonfallande modell eller en mer diskret variant, som smälter in i resten av din inredning.

Till vissa högtalare medföljer ett beslag, så du behöver inte besluta dig för var centerhögtalaren ska placeras innan du köper den. Om beslag inte följer med, kan det köpas i efterhand. På så sätt kan du testa både en väggmonterad och en stående lösning innan du bestämmer vilken placering som passar bäst för dig.

Kom in och prova

Tycker du det är svårt att komma fram till vad centerhögtalare ska användas till, och vilken du ska välja, står vi alltid redo med en hjälpande hand och goda råd.

I din HiFi Klubben-butik har du möjlighet att prova de olika centerhögtalarna, så att du kan höra skillnaden mellan olika modeller, storlekar etc. Det är alltid en bra idé att se och prova högtalaren fysiskt innan du bestämmer dig, så har du de bästa förutsättningarna för att välja rätt centerhögtalare för ditt hem.

Kom och prova vårt breda urval - vi är alltid redo att svara på frågor om det skulle behövas.