Hopp til innhold
28 996:-par
High Gloss Black
Förväntad i lager den 24 juni 2024.
Om du vill ha en kompakt stativhögtalare hittar du inget bättre än den här. Äkta hifi och snygg finish i lack eller äkta träfaner.

Läs mer:

Beskrivning

DALI RUBIKORE 2 – avancerad och exklusiv kompakt hifi-högtalare

 • Mycket kompakta mått för att vara en seriös hifi-högtalare
 • Ytterst neutral, exakt och välupplöst ljudbild vid alla ljudstyrkor
 • Tekniker ärvda från flaggskeppet DALI KORE
 • Överraskande lätt att driva, även för mer genomsnittliga förstärkare
 • Exklusiv finish i lack eller äkta träfaner

RUBIKORE 2 är stativmodellen i RUBIKORE-serien. Här får du enastående musikaliska kvaliteter i ett elegant och kompakt kabinett med exklusiv finish. Du kan njuta av den suveränt exakta ljudbild som är typisk för välkonstruerade tvåvägshögtalare, och om du kan leva utan golvmodellernas råstyrka så är det bäddat för riktigt stora musikupplevelser.

Till skillnad från sina större syskon är RUBIKORE 2 bara bestyckad med en diskant, nämligen samma förnäma 29 mm softdome-diskant som övriga modeller har. Den här lösningen är vald för att kunna hålla nere yttermåtten. I gengäld håller elementen och finjusteringen så hög klass att du fortfarande får ett suveränt brett, rymligt och välupplöst stereoperspektiv.

Imponerande nog har det blivit plats för samma exklusiva 6,5-tums SMC Clarity Cone-element för bas/mellanregister som du hittar i golvmodellerna. Det levererar en imponerande djup och dynamisk bas från det kompakta kabinettet och är perfekt integrerat med diskanten, så du kommer aldrig att sakna detaljer i musiken. Skillnaden upp till golvmodellerna handlar främst om fysisk upplevelse och förmåga att hantera stora lyssningsrum.

RUBIKORE 2 finns med finish i lack eller äkta träfaner. Golvstativ finns separat.

RUBIKORE – High End-kvaliteter för prismedvetna entusiaster  

Med RUBIKORE har DALI jobbat hårt och målinriktat för att överföra kvaliteterna från sina påkostade High End-modeller KORE- och EPIKORE till en ny serie för mer prismedvetna entusiaster. Om du är ett DALI-fan kommer du utan tvekan att känna igen seriens grundläggande kabinettdesign från de populära RUBICON-modellerna, men RUBIKORE rymmer så många nyheter att du lugnt kan den som en helt ny högtalarserie med prestanda på en betydligt högre nivå.

Linear Drive och SMC – ett unikt magnetsystem

Bas-/mellanregisterelementen i RUBIKORE bygger på en förenklad utgåva av DALIs revolutionerande och patentsökta magnetsystem ”Linear Drive” som ursprungligen utvecklades till EPICON och senare förfinades till KORE och EPIKORE. Linear Drive omfattar både en unik konstruktion av magnetmotorn och det revolutionerande magnetmaterialet SMC (Soft Magnetic Compound).

SMC är baserat på pressat järnpulver och har en så pass låg förmåga att leda elektricitet (10 000 gånger lägre än järn) att det inte uppstår någon förvrängning till följd av virvelströmmar (icke linjär, frekvens- och hastighetsberoende bromsning) i spolens kärna. Kort sagt har SMC linjära magnetiska egenskaper i hela frekvensregistret och eliminerar på så sätt en lång rad förvrängningsprodukter som traditionella magnetsystem får kämpa med. Samtidigt är materialet formbart och kan gjutas i precis den form man vill ha.

I RUBIKORE har DALI kapslat in SMC-polstyckena i en skårad och mycket exakt kalibrerad kopparmantel som sedan omges av ett mycket kraftigt dubbelt ferrit-magnetsystem. Det här är en både enkel och genial konstruktion som på flera punkter är nästan lika linjär som den påkostade EPICON-versionen. När du hör hur kristallklart RUBIKORE återger röster och instrument blir det väldigt tydligt hur mycket förvrängning andra konstruktioner genererar i bas-/mellanregistret.

Utöver den extremt låga förvrängningen medverkar SMC också till att ge högtalarelementen en jämnare och mer ”förstärkarvänlig” impedanskurva utan de dykningar och fasvinklar som kan göra att en del konkurrerande produkter kräver väldigt mycket ström. Det betyder dels att delningsfiltret kan arbeta mycket mer optimalt och dels att du får friare händer när du ska välja förstärkare. Självklart bör du fortfarande välja en förstärkare av hög kvalitet för att få ut det bästa av RUBIKORE, men det behöver inte vara den allra kraftigaste du kan hitta.

Clarity Cone – suveränt ljud vid varje ljudstyrka

Bortsett från det lite enklare magnetsystemet bygger bas/mellanregister-elementen i RUBIKORE i mångt och mycket på samma teknik som du hittar i DALIs dyrare High End-serier. Det gjutna aluminiumchassiet är aerodynamiskt utformat och tillåter extrema membranrörelser utan luftkompression. Samtidigt ger den speciella blandningen av träfiber och papp ett styvt och lättrörligt membran utan resonansproblem.

Clarity Cone-membranen på bas/mellanregister-elementen är precis som på EPIKORE tillverkade i en helt ny kombination av papp och träfiber. Det relief-aktiga mönstret ger en finare och mer linjär övergång i de höga frekvenserna där det överlappar diskanten. Det här ger bättre synergi mellan mellanregister och diskant och ger på så sätt mer ”clarity” – därav namnet. Samtidigt reduceras stående resonans (förvrängning på själva membranet). Och allt detta sker utan att lägga till ett enda gram extra i vikt.

De nya membranen är ett litet men viktigt steg i DALIs Low-Loss-princip som går igen i alla deras högtalare. De kraftiga baselementen kan utan problem återge de mest våldsamma urladdningarna i musiken ända upp till förstärkarens yttersta gräns, samtidigt som de också kan reagera på de allra svagaste signalerna utan att ändra karaktär. En RUBIKORE-högtalare behöver inte ”sparkas igång” som många andra högtalare – musiken flyter lätt och obesvärat, och den eftertraktade tredimensionella ljudbilden framträder tydligt även om du bara spelar lugn bakgrundsmusik.

Två diskanter i en perfekt parkombination

Hybrid-diskanten kombinerar fördelarna med dome- och planar-magnetostat-principen så att du får både tålighet, stor horisontell spridning och en silkeslen och otroligt luftig diskantåtergivning som till och med kan mäta sig med de bästa elektrostatkonstruktionerna. Samspelet mellan dome- och planar-diskant ställer väldigt höga krav på att systemet finjusteras exakt. Det här är en konst som DALI har blivit mästare på efter att i många år ha arbetat enligt just denna princip.

Den 29 mm stora RUBIKORE-softdome-diskanten är kraftigt inspirerad av den avancerade EVO-K-diskanten i DALI KORE. Den håller extremt hög kvalitet och har en geometri som är precis rätt för att elementet ska rulla av mjukt så att banddiskanten omärkligt kan ta över de allra högsta frekvenserna och ge ljudbilden den sista avgörande luftigheten.

Den ultralätta talspolen arbetar i en väldigt kraftig ferritmagnet som styr alla rörelser med järnhand. Precis som i KORE och EPIKORE är elementet byggt så exakt och välkylt att man har kunnat utelämna den magnetiska olja som normalt sett återfinns i talspolegapet för uppnå helt fri rörelse och hög effektivitet. Ytterligare inspiration från EVO-K-diskanten hittar du i den gjutna aluminiumfrontplattan och den dämpade bakre kammaren som eliminerar resonans från membranens baksida.

Styvt och resonansdött kabinett med perfekt timing

RUBIKORE-kabinettet har en ytterst solid konstruktion. Alla ytor är tillverkade i MDF (Medium Density Fibre), och elementen har skruvats direkt in i den 25 mm tjocka frontbaffeln. Finishen håller toppklass, med möjlighet att välja mellan lack och äkta träfaner. 

Invändigt är kabinettet på golvmodellerna uppdelat i separata kammare så att det inte uppstår tryckskillnader mellan element som delar samma volym, vilket också minimerar stående vågor inne i kabinettet. Det här gör att varje element kan finjusteras individuellt, utan att påverka varandra. Precis som på EPIKORE har varje kammare en egen reflexport av den nya Continuous Flare-typen som helt saknar raka linjer. Det optimerar luftgenomströmningen, gör porten mer linjär och eliminerar resonans och portljud. Allt är sådant som bidrar till att ge en märkbart renare basåtergivning.

Dämpningsmaterial och stadga har placerats precis där det gör som mest nytta – på alla andra ställen har fri luftgenomströmning fått högsta prioritet, detta gäller även placeringen av basreflexporten direkt bakom varje element. En del andra tillverkare har ett helt annat tillvägagångssätt när de dämpar sina kabinett, men DALI har för länge sedan bevisat att deras princip fungerar i praktiken och kompletterar helhetstänkandet kring low-loss-tekniken.

Längst ner i kabinettet sitter det exklusiva direktlödda delningsfiltret direkt bakom terminalerna, så att den elektriska signalen blir så kort som möjligt. De exklusive Mundorf-kondensatorerna är samma som de du hittar i DALIs extrema KORE-toppmodell. Detsamma gäller SMC-KORE-spolarna med kärnor i SMC som drastisk minskar förvrängningen jämfört med vanliga kärnor i järn (RUBIKORE 8/6).

Själva terminalskruvarna är av mycket hög kvalitet och klarar alla tänkbara typer av kabelanslutningar, samtidigt som de säkerställer optimal kontakt under högtalarens livstid. Bortsett från RUBIKORE ON-WALL är alla modeller förberedda för bi-wiring/bi-amping.

Made in Denmark

RUBIKORE-serien har utvecklats, tillverkats och byggts för hand på DALIs egen fabrik i Danmark. DALI är danskägt med mer än 40 års erfarenhet och är en av fåtalet högtalartillverkare i världen som själva kan tillverka sina högtalare från start till färdig produkt.

Bas/mellanregister-elementen med den banbrytande tekniken är tillverkat in-house i DALIs egen fabrik, vilket har varit en förutsättning för att kunna uppnå högtalarens enastående prestanda. Den fackmannamässiga stoltheten bakom arbetet, plus en rigorös kvalitetskontroll, garanterar att du kan ställa en helt perfekt produkt i vardagsrummet. Här har du en produkt som kommer att ge dig enastående ljudupplevelser under många år framöver.

Vår
Expertbedömning

Fördelar

 • Mycket kompakta mått för att vara en seriös hifi-högtalare
 • Ytterst neutral, exakt och välupplöst ljudbild vid alla ljudstyrkor
 • Tekniker ärvda från flaggskeppet DALI KORE
 • Inte lika strömkrävande som en del alternativ
 • Exklusiv finish i lack eller äkta träfaner
 • Utvecklad, designad och tillverkad i Danmark
 • Golvstativ finns separat

Begränsningar

 • Naturliga begränsningar i det allra djupaste basregistret och stora rum

Tekniska specifikationer

Frekvensomfång (-3 dB)50-26.000 Hz
Känslighet87 dB
Impedans4 ohm
Delningsfrekvens2800 Hz
Storlek diskant29mm
Tweeter typeSoft dome
Storlek bashögtalare6.5"