Hopp til innhold
Denon
Hemmabioreceiver

Denon AVC-X8500H

39 998:-st.

Produkten är inte längre tillgänglig i vald färg eller variant

Världens första 13.2-kanaliga hemmabioreceiver. Ett kompromisslöst och audiofilt monster som hanterar en extrem hemmabio helt överlägset.

Läs mer:

Beskrivning

Denon AVC-X8500H – 13.2-kanals hemmabioreceiver med 150 audiofila watt i L/R-monoblock, 32-bitars signalbehandling och extremt tung och solid konstruktion

 • Extra strömstark L/R-separerad monoblock-förstärkardel med 13 kanaler och audiofila kvaliteter
 • Audiofil signalbehandling med 32-bit DDSC-HD och AL32 Multichannel Processing, inkl. 32-bitars uppsampling av ljud
 • Inbyggd HEOS-funktion för multiroom-ljud
 • Google Assistenten (kräver Google Home-enhet)
 • 3 x HDMI ut med Zone/Dual-funktion
 • Extremt tung och stabil konstruktion med tre lager tjockt chassi och front i aluminium
AVC-X8500H är världens första äkta 13.2-kanals hemmabioreceiver. En råstark, audiofil och 23 kilo tung extremt solid pjäs med hela 150 hifi-watt* och kompromisslös förstärkardel. Denna är konstruerad i L/R-separerade monoblock placerade kring en central transformator med enorma strömresurser och en egen vikt på över 8 kilo. Utgångstransistorerna är även de av en extra strömstark typ som tagits fram särskilt för Denon.

AVC-X8500H är mycket mer än bara en kraftigare storebror till Denons AVR-receivrar. Den är en extremt avancerad hemmabioreceiver med ett ymnighetshorn av nya lösningar med audiofila kvaliteter som kommer att ge dig en ultimat upplevelse med både musik och dagens mest avancerade flerkanaliga filmljud. Ambitionsnivån är så hög att Denon har valt att tillverka AVC-X8500H på sin egen exklusiva Shirakawa-fabrik i Japan för att ha fullständig kontroll över alla detaljer.

Med 13.2 kanaler kan du bygga ut till en bokstavligt talat svindlande hemmabio via de nya 3D-surroundformaten Dolby Atmos, DTS:X och Auro-3D (kommande uppgraderingar är gratis). På så sätt kan du uppnå en realism du aldrig tidigare hört i ditt filmljud. Två extremt kraftfulla Griffin DSP:er och nya kretslayouter ger en mycket enklare och mer direkt signalväg, och AL32 Processing samplar upp alla ljudsignaler till 32-bit, så du får en mycket finare signalbehandling och därmed ett hörbart bättre ljud. Alla dessa läckra detaljer bidrar till att ta dina film- och musikupplevelser till den exklusiva ligan. Den har också fått en extra läcker design med front och frontlucka i extra tjockt aluminium.

Tänk på att AVC-X8500H inte har en inbyggd FM-radio och därför är det i traditionell terminologi en surroundförstärkare snarare än en receiver. Å andra sidan får du inbyggd internetradio där du hittar de flesta stationer du känner till från FM eller DAB - plus tiotusentals stationer från hela världen. En mycket mer flexibel och modern radiolösning!

Inbyggd HEOS-funktion och ett otal avancerade möjligheter
En riktigt läcker egenskap hos AVC-X8500H är att den har inbyggd HEOS-funktion för multiroom-ljud och helt utan extra apparater ger dig direkt tillgång till all världens musik via ett allt större antal streamingtjänster och tiotusentals radiostationer på internet. Du får tillgång till allt via HEOS dedikerade app, och på det här sättet får du perfekt integrering och optimal ljudkvalitet.

AVC-X8500H ger dig också avancerad digital videobehandling med 4K-uppskalning och HDMI 2.0 inklusive Dolby Vision/HLG, HDR och HDCP 2.2. Det här betyder kort sagt att AVC-X8500H är helt förberedd för 4K/Ultra HD-bildmedierna så att du kan njuta av ultrahögupplösta filmupplevelser i full kvalitet.

Obs! De 150 watt som anges har uppmätts som faktiska hifi-watt (8 ohm, 20–20 000 Hz, låg förvrängning, två kanaler i drift). Om man mäter på samma sätt som vissa konkurrenter (med ett pip på 1 kHz i en enda kanal) så levererar AVC-X8500H hela 210 watt. Ha det i åtanke när du jämför olika produkter!

NYHET: AVC-X8500H är förberedd för röststyrning via Amazon Alexa** och eARC för överföring av Dolby Atmos via HDMI från tv (kommande gratis firmware-uppgradering). Utöver det här kommer Denon längre fram att erbjuda en komplett HDMI 2.1 uppgradering mot betalning (exakt funktionalitet och pris har ännu inte fastställts).

** Röststyrning kräver att du har en separat enhet med Alexa-stöd kopplad till ditt nätverk tillsammans AVC-X8500H, exempelvis en röststyrd högtalare eller din smartphone. Denon har ännu inte aktiverat röststyrning i Sverige.

Denon AVC-X8500H finns i svart eller silver (Premium Silver).

150 hifi-watt, monoblock och extremt tung och solid konstruktion
AVC-X8500H är en äkta 13-kanalsreceiver som har konstruerats med 13 identiska effektblock på 150 watt med specialframtagna, extra strömstarka utgångstransistorer (DHCT). Höger- och vänsterkanalerna är åtskilda i två separata sektioner med var sin kraftig kylfläns i aluminium och en massiv transformator på hela 8 kilo placerad i mitten. De olika analoga och digitala sektionerna i förstärkaren är också helt åtskilda från varandra och en rad separata strömförsörjningar hjälper till att garantera en helt ren strömförsörjning till alla kretsar.

Med den här flotta bestyckningen kan du driva ett komplett surround-högtalarsystem i 4 ohm utan någon risk för överbelastning. För att komplettera kylflänsarna vid hög belastning har Denon valt att bygga in fläktkylning i AVC-X8500H. Naturligtvis styrs kylningen på ett intelligent sätt så att din film- eller musikupplevelse inte störs av onödigt fläktljud.

Den mekaniska konstruktionen har gjorts extremt solid och vibrationsfri för att alla komponenter ska få optimala arbetsförhållanden. Av den anledningen är chassiet konstruerat i hela tre lager för optimal styvhet, och en 2 mm tjock kopparplatta hjälper utgångstransistorerna att transportera bort värmen vid hög belastning.

Avancerade audiofila lösningar i enkel layout
Hela signalvägen i AVC-X8500H har gjorts så kort som möjligt för att uppnå maximal ljudkvalitet. Det här omfattar användning av två nya avancerade Griffin Dual-Core DSP:er, andra nya starka mikroprocessorer, nydesignade multilagerkretsar och avancerade SMD-moduler (Surface Mount Devices).

Den viktiga D/A-omvandlingen utförs av en 32-bitars HD-version av Denons unika D.D.S.C.-krets och högkvalitativa stereo-D/A-omvandlare (32 bit/192 kHz). I alla kanaler får du också Denons exklusiva AL32 Processing som samplar upp alla digitala ljudsignaler – t.ex. 16-bitarssignalen från cd-skivor – till 32-bit. Denna väldigt höga upplösning ger en mycket mer precis signalbehandling och därmed ett hörbart bättre ljud, oavsett om du lyssnar på musik eller ser en film med spännande ljudbild.

Dolby Atmos, Auro 3D och DTS:X – tre vägar till det ultimata bioljudet
Med Dolby Atmos kan du få samma ljudsystem i din hemmabio som används i världens bästa biografer. En lång rad nyare filmproduktioner – t.ex. på Blu-ray – har faktiskt redan Dolby Atmos-information i ljudspåret. Det är inget du hör i en vanlig HD-hemmabio, men många effekter och annan ljudinformation har faktiskt producerats för att skickas till extra Atmos-högtalare, som vanligtvis placeras i taket – bara du har den dekoder som behövs.

De inbyggda 13.2 kanalerna gör att du kan bygga upp en komplett surround-bio med två subbasar och extra Atmos-högtalare (7.2.6 eller 9.2.4) utan att du behöver koppla in några extra effektförstärkare. Om du vill ha en kompromisslös hemmabio kommer Dolby Atmos att ta dig till nästa nivå!

Auro-3D har tagits fram för att utgöra ett alternativ – och en direkt konkurrent – till Dolby Atmos, och det handlar även här om att skapa en ny höjddimension i ljudet. I Auro 3D skapas det extra "skiktet" genom att front- och sidokanalerna kompletteras med extra högtalare i taket. Genom att anpassa balansen mellan topp och botten skapar man en ljudbild med en extra djupkänsla. I en fullskalig 13.2-kanals Auro-3D-installation lägger man till ytterligare en så kallad VOG-kanal i taket i ljudbildens centrum ("Voice of God").

Det tredje av dessa 3D hyper-surround-format är DTS:X, som AVC-X8500H också stödjer från start. Du har verkligen alla möjligheter och kan välja precis det format och den konfiguration du föredrar.

Suverän användarvänlighet och fjärrstyrning via app
Redan under installationen får du nytta av ett elegant och genomtänkt grafiskt användargränssnitt. När du ansluter AVC-X8500H till tv:n första gången startar Denons Setup Wizard som steg för steg guidar dig genom alla de inställningar som behöver göras för högtalare, rumskorrektion, nätverk och anslutningar. Högtalarterminalerna sitter vågrätt, vilket gör att du ser allt från ovansidan, och de nya färgkoderna gör också allt mycket enklare. Det medföljer även etiketter så att du kan färgkoda dina kablar på motsvarande sätt.

Pricken över i är Denons fjärrstyrnings-app (2016 AVR Remote) som finns till både iOS och Android. Här får du verkligen full kontroll över allt som sker på anläggningen, inklusive Spotify. Du kan bl.a. sköta konfigurering och uppspelning, samt navigera bland musik som du har på din dator/nätverkshårddisk, inkl. albumomslag. Via appen kan du till exempel styra din Blu-ray-spelare, och eftersom det sker via HDMI-CEC-funktionen fungerar det i de allra flesta fall oberoende av märket på din spelare.

Bluetooth, wifi, Spotify Connect och AirPlay – trådlös musikstreaming på alla tänkbara sätt
Utöver HEOS (som klarar de allra flesta streaming-behov, inkl. internetradio) har AVC-X8500H också inbyggd trådlös nätverksfunktion (wifi). Om du har en iOS-enhet (Apple iPhone eller iPad) med minst iOS 7 kommer du att få uppleva att nätverkskonfigureringen går mycket smidigare än tidigare. Denons Setup Wizard guidar dig genom ett par enkla steg, sedan överförs alla nätverksinställningar trådlöst till receivern. Denna kopplar därefter upp sig på ditt nätverk helt utan att du behöver skriva in nätverks-ID, lösenord och liknande.

Du får dessutom inbyggd Bluetooth som gör att både du, din familj och dina vänner smidig kan spela musik på anläggningen direkt från mobil, smartphone eller surfplatta. Det är bara att välja  receivern som spelare på din bärbara apparat – sen spelar musiken. R eceivern går själv igång och slår över till rätt ingång när du väljer den via Bluetooth (den minns upp till 8 enheter) och du kan till och med spela i ett annat rum (zon 2) direkt från din smartphone.

Spotify Connect är en helt genial lösning för dig som redan gillar Spotify-appen. Här fungerar din smartphone som fjärrkontroll till Spotify, inte som musikspelare. Det ger dig mycket bättre batteritid och stabilitet jämfört med att till exempel strömma via AirPlay, och du kan styra musiken från Spotify-appen som du säkert redan är väl bekant med.

Via AirPlay kan du trådlöst strömma all musik du har på din iPhone/iPod touch/iPad till anläggningen i full cd-kvalitet. Det här omfattar även streamingtjänster och streamingappar som inte stöds av HEOS. Du kan också strömma musik du har i iTunes på datorn till AVC-X8500H, och via nätverksfunktionen kan du strömma musik direkt från din PC eller nätverkshårddisk (NAS).*

Audio Zone 2 med HEOS och HDMI Zone 2 för maximal flexibilitet
Ett annat sätt att få multiroom-funktionalitet är via zon 2-funktionen på AVC-X8500H eftersom du här kan skicka vidare all musik till en anläggning i ett annat rum, oavsett vilken källa musiken kommer ifrån. Du kan spela via HDMI, cd-spelare, Spotify, USB, nätverk, digitala eller analoga ingångar – kort sagt vilken källa du vill. I nästan alla konkurrenter är du knuten till analoga signalkällor i zon 2, vilket gör funktionen praktiskt taget oanvändbar.

Om du t.ex. har ett 7.1-högtalarsystem kopplat till AVC-X8500H kan du använda övriga förstärkarkanaler till att driva extra högtalare i andra rum. Du kan välja en självständig signalkälla för den extra zonen och exempelvis lyssna på musik i sovrummet medan familjen ser på film i vardagsrummet. Och något som gör det hela extra läckert är att de tre zonerna också ingår i HEOS-systemet som en grupperad multiroom-zon, där du kan reglera ljudstyrkan individuellt i varje zon via HEOS-appen!

Kronan är HDMI Zone 2 som du kan använda till att skicka vidare både bild och ljud digitalt från HDMI-ingången till ett annat rum via HDMI. Det här kommer väl till pass om du till exempel vill spela upp samma film i köket som du spelar i hemmabion. En komplett HDMI-signal – inklusive flerkanalsljud – skickas till den extra zonen, så med en extra anläggning där kan du faktiskt driva ännu en hemmabio från AVC-X8500H.

Få det bästa ut av förlustfria ljudformat
Om du tänker i seriösa audiofila banor klarar du dig inte utan de förlustfria FLAC- och FLAC HD-formaten som AVC-X8500H stödjer både via nätverk och via USB. Och om du t.ex. lyssnar på liveskivor eller klassisk musik kommer du att uppskatta att AVC-X8500H kan spela "gapless", dvs. helt utan paus mellan låtarna. Du kan även spela bitstream/DSD och AIFF, och om du helt vill slippa påverkan från den digitala signalbehandlingen – t.ex. vid kritisk musiklyssning – kan du via Pure Direct-funktionen koppla bort alla kretsar som inte behövs för musikåtergivningen.

Clock Jitter Reducer för helt rent digitalt ljud
Den så kallade jitter-förvrängningen är en stor anledning till att det kan vara avsevärt stor skillnad mellan ljudkvaliteten från bra och dåliga digitala komponenter, däribland cd-spelare, Blu-ray-spelare m.m.

Jitter är en digital förvrängning i tidsdomänen och uppstår bl.a. till följd av osynkroniserad "klockning" mellan spelare och förstärkare/receiver. Klockningen styr exekveringen av de digitala processerna i t.ex. D/A-omvandlaren, och om klockningen i signalkällan och förstärkaren inte är synkroniserade till 100 % uppstår tidsförkjutningar i signalen vilket går ut över ljudkvaliteten.

AVC-X8500H är utrustad med Denons egen Clock Jitter Reducer-krets. Det här minskar avsevärt förekomsten av jitter i de digitala ljudsignaler som kommer via exempelvis koaxiala eller optiska ingångar. Fördelen är att du får en hörbart renare och mer exakt ljudåtergivning.

Tre HDMI-utgångar, avancerad videobehandling, 4K-video och bara en enda HDMI-kabel till tv:n
AVC-X8500H har hela tre HDMI-utgångar, inkl. HDMI Zone 2, och via HDMI-ingången på fronten kan du på ansluta kamera, spelkonsol m.m. på ett ögonblick utan att behöva sträcka dig ner och rota bakom apparaterna i hyllan. Utöver det här får du hela 8 HDMI-ingångar med HDCP2.2, HDMI-repeater, omvandling från analog video till HDMI och uppskalning ända upp till 4K/60 Hz Ultra-HD-upplösning.

I praktiken betyder allt det här att du kan ansluta alla dina analoga och digitala bildkällor till  receivern (inkl. 3D och 4K) och skicka bilden vidare till din tv eller projektor i bästa möjliga kvalitet via en enda kabel. Med Audio Return Channel kan du till och med skicka tillbaka ljudet från din tv via samma HDMI-kabel, även inklusive Dolby Atmos-information via den nya eARC-funktionen. Enklare eller snyggare kan det nästan inte bli.**

För att markera den seriösa HDMI-videobearbetningen har Denon utrustat AVC-X8500H med en av dagens mest avancerade videoprocessorer, som stödjer bästa möjliga bildkvalitet i HDMI 2.0-standarden. Därför stöds också framtida 4:4:4 Pure Color sub-sampling, Dolby Vision/HLG, HDR och BT.2020 pass-through för utökad färgrymd.

Audyssey MultEQ-XT32 – otroligt exakt rumskorrektion med två subbasar
AVC-X8500H är utrustad med High End-tekniken Audyssey MultEQ-32XT som ger en extremt exakt och högupplöst digital rumskorrektion i ända upp till åtta mätpositioner i rummet. Samtidigt kan systemet kalibrera och rumskorrigera två separata subbasar, vilket gör att du kan få en fantastiskt djup och exakt basåtergivning i din hemmabio. De två subbasarna behöver inte ens vara likadana eller symmetriskt placerade.

Audyssey LFC, Dynamic Volume och Dynamic EQ ger enkel användning
Audyssey LFC är en "grannvänlig" funktion som på ett raffinerat sätt anpassar basen så att den fortplantar sig så lite som möjligt i väggarna och därmed stör grannarna så lite som möjligt. Observera att lyssningsupplevelsen i rummet ändå inte påverkas mer än högst nödvändigt.

Audyssey Dynamic Volume är en smart funktion som övervakar ljudstyrkan hos programmaterialet och ser till att den ljudnivå du valt bibehålls konstant – även om du byter signalkälla eller kanal på tv:n. Den gör också att du inte längre konstant behöver skruva upp och ner i takt med reklampauserna. Audyssey Dynamic EQ är en avancerad digital "loudness" som anpassar ljudet till en låg volym.

Obs! Ovannämnda funktioner är tänkta som hjälpmedel i vissa situationer, t.ex. på kvällen när barnen gått och lagt sig. Om du vill ha en optimal hifi-upplevelse kan (och bör) du koppla ifrån dem. Det här är lyckligtvis ganska enkelt, och du kan spara upp till fyra personliga grundinställningar så att du snabbt och enkelt kan skifta mellan de optimala inställningarna för t.ex. film, musik och kvällslyssning.

* Avspelning från NAS-disk förutsätter att denna är utrustad med Media Server-funktion.
** Kräver att tv:n också stödjer Audio Return Channel.

Vår
Expertbedömning

Fördelar

 • 13.2-kanalig förstärkare med 15.2 Pre Out
 • Audiofil och extra strömstark förstärkardel uppbyggd i L/R-separerade monoblock
 • Specialframtagna DHCT-utgångstransistorer (Denon High Current Transistors)
 • Audiofil signalbehandling med 32-bit DDSC-HD, AL32 Multichannel Processing och 32-bitars uppsampling av ljud
 • Stödjer Dolby Atmos, DTS:X och Auro-3D, och receivern skiftar själv automatiskt (Auro-3D kommer som gratis uppgradering längre fram)
 • Digital Audyssey XT32-rumskorrektion
 • Inbyggd HEOS multiroom-funktion med internetradio
 • Apple AirPlay 2, Spotify Connect, TIDAL, Qobuz med stöd för Roon, tvåvägs Bluetooth
 • Finish i äkta aluminium
 • Guldpläterade RCA-terminaler
 • HDR och fullt HDCP2.2-stöd
 • eARC för överföring av Dolby Atmos via HDMI från tv (kommande gratis uppgradering)
 • Stödjer Dolby Vision/HLG
 • 3 x HDMI ut med Zone/Dual-funktion
 • Clock Jitter Reducer
 • Skivspelaringång (MM)
 • Avancerad videouppskalning till 4K/60 Hz
 • Många anslutningsmöjligheter, även för analoga bildkällor
 • Inbyggd Bluetooth, wifi med AirPlay och Spotify Connect
 • HDMI Zone 2 (ljud/bild)
 • Audio Zone 2/3 med HDMI plus optisk/koaxial och analog anslutning
 • Avancerat grafiskt användargränssnitt med konfigureringsguide
 • ISFccc-bildkalibrering för ISF-certifierade installatörer
 • Stödjer streaming av DSD och FLAC/FLAC HD
 • Kan fjärrstyras via Denon 2016 AVR Remote-app och HEOS-appen (iOS/Android)
 • HDMI-ingång på fronten
 • Smart ECO-läge ger energibesparingar på upp till 50 %
 • Programmerbar fjärrkontroll med LCD-display

Begränsningar

 • Tar en del plats (48 cm djup)
 • Endast en USB-ingång (på framsidan)
 • En del lösningar med separat processor/effektförstärkare kan erbjuda ännu mer flexibilitet och råstyrka

Tillbehör till Denon AVC-X8500H

Tekniska specifikationer

Förstärkarkanaler13

Rekommenderade produkter

RUBICON LCR
DALI RUBICON LCR
On-wall-högtalare
31 996:- / Par