Hopp til innhold
En riktig surround-hemmabio spelar skjortan av även den bästa soundbar. Här får du riktigt häftiga filmupplevelser, det är inte svårt, och priset börjar på en nivå där alla kan vara med.

Surround-hemmabio
vad är det?

I en riktig surround-hemmabio kommer ljudet både framifrån och bakifrån så att du är omgiven av ljud och lever dig in i allt som händer oavsett om film, serier, konserter eller gaming står på programmet. Surround-hemmabion är för dig som vill ha en upplevelse som träffar rakt i hjärtat, och i dag behöver du inte längre projektor, duk, mörkläggning och en hylla fylld med Blu-ray- och DVD-skivor för att få en härlig filmupplevelse med ljud i surround. Din TV och en video-streamingtjänst räcker gott för att komma igång.

Den stora fördelen med en äkta hemmabio är att alla ljudkanaler återges av riktiga hifi-högtalare som är placerade på rätt plats i förhållande till ljudbilden och med rätt inbördes avstånd. Det ger dig en stor, exakt och övertygande ljudbild som vida överträffar den du får från en vanlig soundbar-lösning. Du får kort sagt den upplevelse som producenten har kämpat med i inspelningsstudion för att ge dig. Din kropp får dessutom uppleva djup och rejäl bas från en riktig subbas. Här finns det ingen soundbar som hänger med.

Hemmabio
system

Vad behöver jag för att få en
surround
hemmabio?

Det enklaste surround-systemet är en klassisk 5.1-setup, det vill säga:

 • En 5.1-kanalig hemmabioreceiver
 • 2 x fronthögtalare
 • 1 x centerhögtalare
 • 2 x surround-bakhögtalare
 • 1 x subbas
 • Är det inte
  besvärligt
  med surround?

  Kanske tänker du att en surround-hemmabio med separata högtalare är både dyrt och besvärligt. Men du kan faktiskt få en komplett lösning med receiver, högtalare och subbas för samma pengar som du måste betala för en bra soundbar, och ljudet är så mycket bättre att du knappt kommer att tro dina öron. Du kan givetvis få hemmabiosystem som är både större, bättre och dyrare, men det är helt upp till dig. Du kommer riktig långt med en lösning i budgetklassen.

  I en riktig hemmabio måste högtalarna kopplas till anläggningen med kablar, och det tar lite tid. Så är det – men värre är det alltså inte. Du placerar högtalarna där de ska vara, sedan drar du kablarna längs golvlisten eller var det nu är smartast att dra dem i just ditt vardagsrum. Om du väljer en smal och diskret kabel går det att ordna nästintill osynligt, och i grund och botten är det inte annorlunda än om du hade skaffat ett par nya lampor till vardagsrummet. De är ju normalt sett inte heller trådlösa.

  Riktig surround-hemmabio är bättre och enklare än någonsin.

  När högtalare och kablar är på plats så ska systemet bara konfigureras, men du behöver inte vara ingenjör för att få saker och ting att fungera. De flesta nyare receivrar har fina inbyggda elektroniska hjälpguider som steg för steg får din uppsättning att spela perfekt. Så även om surround har blivit bättre och mer avancerat än någonsin så är det också smidigare än någonsin. Det är riktigt härligt!

  Kom ihåg: Konfigureringen behöver bara göras en gång. Men i gengäld kommer du att njuta av ett fantastiskt surroundljud i åratal – med en otroligt härlig, autentisk biosalongskänsla varje gång du startar en bra film eller serie. Tro oss, det är i allra högsta grad värt ansträngningen. Om du ändå skulle köra fast så står vi naturligtvis redo att hjälpa dig med råd och vägledning på HiFi Klubben.

  Surround är till för alla!

  Hemmabio
  receiver

  Antalet kanaler säger inte nödvändigtvis något om ljudkvaliteten, och om du väljer en välbyggd 5.1-kanalig receiver med ett bra högtalarsystem så kan du få riktigt bra surroundljud för förvånansvärt lite pengar. Du kan också gå ett steg längre och välja en 7-kanalslösning där du lägger till två sidohögtalare för att få en ännu mer omslutande surround-ljudbild. Då är du redo för otroligt fina ljudupplevelser i din hemmabio, och det går fortfarande att ordna för en rimlig slant.

  Musik låter också bra i en riktig hemmabio.

  Du behöver för övrigt inte skaffa hela din hemmabio-setup på en gång om budgeten är lite tajt. Du kan lugnt bygga upp din hemmabio i etapper och till exempel börja med en bra hemmabioreceiver och ett par bra fronthögtalare. I nästa omgång kan du lägga till centerhögtalare och subbas, och sedan när projektet ska fulländas avrundar du med surround-bakhögtalare eventuella sidohögtalare. På så sätt blir det mer hanterbart att bygga upp precis rätt lösning.

  Om du väljer att börja med en tyngre receiver får du bättre ljud och fler finesser hela vägen – även till musik i stereo – samtidigt som du får möjlighet att utöka till mer avancerad surround senare, till exempel Dolby Atmos.

  Var får jag mitt
  surroundljud
  ifrån?

  Det är enkelt att få flerkanaligt surroundljud, särskilt när det inte behöver vara med Dolby Atmos. Netflix, HBO, Disney+ och de andra video-streamingtjänsterna erbjuder 5.1-kanaligt standard-surroundljud med Dolby Digital på väldigt många titlar, och till skillnad från Atmos behöver du inte ett Premium/4K-abonnemang för att utnyttja det (om det finns flera att välja mellan).

  Din TV behöver heller inte vara av allra senaste modell. Så länge den har standard-ARC (Audio Return Channel) så kan du lugnt överföra vanligt surroundljud till anläggningen. Det är bara Dolby Atmos som kräver den mer avancerade eARC-funktionen.

  Om du fortfarande har en spelare (DVD eller Blu-ray) så hittar du nästan alltid ett äkta surround-ljudspår på skivan, och detsamma gäller om du spelar spel på din TV från PlayStation, Xbox eller PC. Även utan Atmos låter det riktigt bra, och du får mycket bättre möjligheter att leva dig in i filmen, konserten eller spelet när du befinner dig mitt i ljudbilden.

  Många titlar på YouTube har i dag också någon form av surroundljud som du kan använda på nyare TV-apparater (2021 och framåt) eller via någon av dagens populära kompakta streaming-enheter (Chromecast, Apple TV m.fl.). Ljudkvaliteten på YouTube varierar dock avsevärt och att komma igång kan kräva lite tålamod. Prova dig fram – det kan absolut vara värt besväret.

  Kom in på HiFi Klubben och låt oss visa dig några av våra häftiga lösningar för en riktig surround-hemmabio

  Mycket nöje
  och fråga oss!

  Denna lilla guide kan naturligtvis inte basvara alla dina frågor om hemmabio. Och det är naturligtvis en stor fördel att prova de olika alternativen i verkligheten innan du bestämmer dig. Därför är du alltid välkommen att titta in på Hi-Fi Klubben och få råd och tips – vi hjälper dig mer än gärna.
  Hitta butik

  Så får du
  biosalong
  hemma i vardagsrummet

  Vill du veta mer om hemmabio? Se här hur enkelt du kan få mycket bättre ljud till din TV. Det finns massvis av läckra lösningar att välja från, både för små och stora behov. Kom ihåg: ljudet är halva upplevelsen.
  Läs mer

  10 anledningar att
  uppgradera
  din hemmabioreceiver

  Inget slår en riktig surround-hemmabio när du vill ha riktigt stora upplevelser med film, TV och gaming. Med de senaste hemmabioreceivrarna från Denon är du redo för allt – både i dag och i morgon!
  Läs mer