Hopp til innhold

NAD Master Series
M33

NAD introducerar nu sitt nya flaggskepp i NAD Masters Series – streaming-förstärkaren M33. Och det här är inte småpotatis! Som vår kollega och Product Specialist Thomas Holm från Lenbrook & DALI sa när han hade hört den: ”Den här förstärkaren ligger i den absoluta toppen på listan över de bästa integrerade förstärkare jag någonsin har hört. Och det gäller oavsett typ och prisklass.”

M33 sätter ett helt nytt benchmark för hur en NAD-förstärkare kan göras, och samtidig ett tydligt benchmark för vilken klass D-förstärkare som helst på marknaden. Förstärkaren använder det senaste inom global state-ofthe- art-teknik för förstärkardesign – och det hörs.

NAD
Master Series M33

M33 sätter ett helt nytt benchmark för hur en NAD-förstärkare kan göras, och samtidig ett tydligt benchmark för vilken klass D-förstärkare som helst på marknaden. Förstärkaren använder det senaste inom global state-ofthe- art-teknik för förstärkardesign – och det hörs.
Köp här

FÖRETAGET BAKOM HETER PURIFI – TEKNIKEN KALLAS EIGENTAKT

Den nya NAD Masters M33 är den första integrerade förstärkare i världen som använder en helt ny typ av analog klass D-teknik från företaget Purifi. Purifi är ett företag som utvecklar plattformar för klass D-förstärkare samt högtalarelement. Företaget är nytt och grundades av de tre största legenderna inom ljudbranschen:

Bruno Putzeys från Belgien – uppfinnaren av Hypex och de ”självsvängande” förstärkarkonstruktioner vi känner till från Hypex UcD- och nCore-teknikerna som redan används i många av våra NAD-förstärkare. Lars Risbo från Danmark är en annan av grundarna. Lars uppfann Equibittekniken tillsammans med Peter Lyngdorf – något som gjorde det möjligt att utveckla världens första heldigitala förstärkare 1998, kallad TacT Millenium. Lars har fler än 40 patent inom digital förstärkarteknik och har samarbetat med bland annat Texas Instruments i många år innan han kastade sig över Purifi.

Sist men inte minst ingår även Peter Lyngdorf i teamet bakom Purifi. Peter är i mångt och mycket en levande legend i branschen, en legend som har haft en hel del varumärken under sina vingar genom åren. Exempelvis HiFi Klubben, NAD, DALI, Gryphon, Snell Acoustics, Lyngdorf Audio, Steinway Lyngdorf och nu även Purifi antingen startades, ägs eller har ägts av Peter.

VAD ÄR PURIFI EIGENTAKT

Det som rent grundläggande gör Purifis plattform annorlunda är frånvaron av förvrängning, samt förmågan att driva vilken högtalarbelastning som helst utan att någonsin ändra förstärkarens uteffekt och dess egenskaper. Förvrängningen är så pass låg att Purifi-teamet var tvungna att utveckla ett helt nytt sätt att mäta harmonisk förvrängning och brus eftersom nivån helt enkelt var lägre än det grundbrus som fanns i dagens konventionella mätutrustning.

Enligt ingenjörerna har Purififörstärkarna lägre förvrängning och brus än de allra bästa D/A-omvandlarna som finns på marknaden – och det när du mäter vid 100 watt. För att illustrera vad det här innebär i siffror, så är THD+N mätt vid 100 W lika med 0,00017 % – mätt över hela frekvensområdet.

MINNESEFFEKT OCH HYSTERES

Under utvecklingen av förstärkarna snubblade Purifi-teamet över något nytt. De upptäckte att komponenterna i förstärkarens utmatningsfilter led av en slags minneseffekt på grund av det magnetfält som genereras när ström flyter genom spolarna. En effekt som kunde ”komma ihåg” vissa av transienterna och skicka ljud genom komponenterna tillbaka i tidsdomänen i förhållande till nästa signal som var på väg, och därmed påverka nya transienter som passerade genom kretsen och skapade förvrängning. Det uppträdde som väldigt små och avlägsna smällar och brumljud som störde ljudet.

Purifi-teamet låter berätta att det är den här effekten som är den främsta orsaken till att en klass D-förstärkare har ett grovkornigt och inte högupplöst ljud. Fenomenet i sig kallas hysteres – ej att förväxla med hysteri. Hysteres är en välkänd effekt inom fysiken, och används generellt som ett uttryck för när något ändrar karaktär beroende på någon stigande eller fallande påverkan utifrån. Ett fenomen som bland annat också högtalartillverkaren DALI erkänner och försöker hantera med sin patenterade SMC-högtalarteknik.

Men Purifi upptäckte att den här effekten går djupare och har en mer negativ påverkan på ljudet än man tidigare har känt till inom förstärkartekniken. Genom att placera output-spolarna i feedback-loopen och dra nytta av ingående efterforskningar kring intelligenta algoritmer, hade teamet plötsligt lagt grunden för Eigentakt-tekniken. Och med den kan Purifi ta bort störande artefakter i ljudet med >75 dB lägre hysteres och metallförvrängning jämfört med vilken annan klass D-design som helst på marknaden. Resultatet? En förvrängningsnivå som nästan inte går att mäta och en magiskt klar och exakt återgivning av ljudet.

NAD:S IMPLEMENTERING AV PURIFI I M33

Implementeringen av tekniken i M33 utförs på NAD:s eget utvecklingscenter, där ingenjörerna har en licens från Purifi att tillverka modulerna själva. M33 innehåller därför heller inga ”off the shelf”-standardmoduler. Allt har designats och byggts av NAD:s team av erfarna ingenjörer. NAD säger själva:

”Det här upplägget ger oss stora fördelar vid implementeringen av själva modulerna, som anpassas för just våra specifika behov. Men det ger oss också möjlighet att specialdesigna vår egen strömförsörjning och det viktiga gain-steget i förstärkarmodulerna – en del av förstärkaren som har väldigt stor inverkan på dess totala prestanda. Det här bidrar till att få förstärkaren till en extremt hög nivå rent ljudmässigt. Nya M33 är helt enkelt den finaste förstärkare NAD någonsin har byggt. Och vi är stolta över att ha jobbat tillsammans med Purifi på det här projektet.”

Som vi skrev tidigare manglar M33 kontinuerligt ut över 200 watt i vardera kanal, oberoende av högtalarbelastning. Förstärkaren är en äkta allt-i-ettenhet med streaming och inbyggd Bluesound BluOS, inklusive fullt MQA-stöd. När BluOS-plattformen är inbyggd i systemets arkitektur på det här sättet innebär det också att du kan routa digitala och analoga ingångar från förstärkarens baksida till andra Bluesoundspelare i ditt nätverk. Det kan till exempel vara en skivspelare i vardagsrummet som du vill lyssna på ute i köket. M33 garanterar också en närmast perfekt integrering med vilket rum som helst den placeras i, tack vare det enastående inbyggda rumskorrektionssystemet Dirac Live.

FRONTPANEL

M33 är baserad på samma snygga kabinett som du kanske redan sett på övriga produkter i Masters Series. Men nu med en stor 7-tums färgdisplay (TFT) med touchkontroll – precis som på NAD:s streaming-förstärkare M10. Det här ger dig en rad läckra möjligheter, såsom albumomslag, albuminformation, dB VU-mätare i antingen stapel- eller nålformat, något som för övrigt kan ställas in individuellt för varje ingång. Via touchskärmen kan du också byta mellan ingångar bara genom att svepa på skärmen. Ganska häftigt om du frågar oss!

På fronten hittar du ett dedikerat hörlursuttag med en diskret konstruerad hörlursförstärkare. En seriös konstruktion som får head-fi-entusiasterna att jubla: Den kan nämligen driva både planar-hörlurar och studiolurar med hög impedans, och hög volt-utmatning en låg utmatningsimpedans. För dem som gärna vill njuta av sina hörlurar utan kabel, så är den integrerade tvåvägs Bluetooth aptX HD-plattformen ett enkelt sätt att få trådlöst ljud i öronen. M33 står på metall-spikes för bästa möjliga akustiska frikoppling från omgivande material – och i kartongen hittar du också magnetiska ”spike feet” så att du kan skydda underlaget från repor.

BAKPANEL OCH VIKTIGA FUNKTIONER

På baksidan av M33 hittar du mer eller mindre alla anslutningar du kan önska dig. Den har både balanserade och obalanserade ingångar, samt en väldigt högkvalitativ inbyggd MM/ MC-grammofonförstärkare. Det innebär bland annat en väldigt exakt RIAA EQ, ett intelligent infrasoniskt filter (med hjälp av utfasning), och en rejäl marginal för överbelastning. Är du en inbiten vinylentusiast bör du helt klart lyssna på den här innan du lägger en massa pengar på ett externt RIAA-steg.

Du hittar också två optiska, två koaxiala och en balanserad digital AES/EBU-ingång. M33 har givetvis också en HDMIport som stöder eARC, vilket gör att du kan koppla förstärkaren till din TV med en enda HDMI-kabel och styra förstärkaren med TV:ns fjärrkontroll. Just det, och så kan du se albumomslag på TV:n när du lyssnar på musik!

Panelen på baksidan har också två uppsättningar högtalarutgångar, så om du vill kan du köra med en bi-wire-setup, samt två subbasutgångar med fullt konfigurerbart digitalt delningsfilter. Utöver de två subbasutgångarna har du RJ45-port för en Ethernetkabel, samt en USB-ingång för att exempelvis spela upp lokala filer från ett USB-minner eller en hårddisk. Dessutom hittar du anslutningar för Bluetooth- och wifi-antenner.

M33 har också en rad anslutningar för anpassade CI-installationer, exempelvis RS232, trigger in/ut, IR-portar och en knapp för fabriksåterställning om du vill starta om förstärkaren helt. För Custom Integration bör vi nämna att BluOS öppnar upp för möjligheten till röststyrning via Amazon Alexa eller Google Assistant i framtiden. Airplay 2 säkerställer också röststyrning via Siri. M33 är fullt ut kompatibel med alla stora integreringssystem för smarta hem från företag som Apple, Crestron, Control4, Lutron, KNX och många andra.

Sist men inte minst har M33 två stycken MDC-platser för framtida uppgradering med hårdvarumoduler. Det kan till exempel vara ett extra HDMI-kretskort med fler ingångar.

M33 har givetvis också en HDMI-port som stöder eARC, vilket gör att du kan koppla förstärkaren till din TV med en enda HDMI-kabel och styra förstäkaren med TV:ns fjärrkontroll

MENYER OCH DISPLAY

Menyerna på M33 är lätta att navigera i och låter dig fritt skräddarsy enheten så som du vill att den ska vara. Alla ingångar – både lokala och molnbaserade – kan konfigureras oberoende av varandra. Det ger dig till exempel möjlighet att visa albumomslag och titlar när du streamar – och dB VU-mätare när du lyssnar på analoga ingångar. Du kan också släcka displayen helt. Menysystemet ger dig också möjlighet att övervaka inmatningen på din M33, både för nätverksläge eller mer fysiska karakteristika som till exempel temperaturmätning på de interna modulerna.

DIRAC LIVE-RUMSKORREKTION INBYGGD

Utöver den välrenommerade streaming-plattformen BluOS har M33 också Dirac Live inbyggt i systemet. Dirac är ett rumskorrektionssystem som ger dig möjlighet att mäta karakteristiken i rummet och kompensera för akustiska problem i rummet som annars har en negativ inverkan på din lyssningsupplevelse.

Dirac använder en väldigt sofistikerad metod för att tillvarata och styra den akustiska energin i rummet genom att jämföra ljudet i din lyssningsposition med originalsignalen. Men istället för att jämna ut signalen som en traditionell tonkontroll eller equalizer, så säkerställer Dirac en tidsanpassning av energin i ljudet så att allt ljud kommer fram samtidigt och organiserat i enlighet med den ursprungliga signalen. Resultatet är ett renare och mer naturligt ljud med punch och en väldigt exakt stereobild.

M33 levereras med en precisions- mikrofon för det här ändamålet. Dirac gör kort sagt M33 till ett fantastiskt verktyg för att optimera dina högtalare i ditt lyssningsrum och optimera ditt ljud precis som du vill ha det – om du vill. Med de två individuella subbasutgångarna kan M33 också dra nytta av Diracs Bass Management System som låter dig använda rumskorrektion på dina anslutna subbasar.

Ljudkvaliteten kommer att ge sig till känna så snart du startar första låten, och den är förbluffande bra! Jag har aldrig hört en förstärkare med så mycket råstyrka och överväldigande finess på samma gång.
Thomas H. P. - Product Specialist, Lenbrook & DALI

PRODUKTSPECIALISTENS EGEN UPPLEVELSE MED M33

Slutligen frågade vi produktspecialisten Thomas Holm, varför han är så förtjust i M33. Hans svar kommer här, och naturligtvis gillar tillverkaren sin egen produkt, men vi tycker att Thomas svar förtjänar att lyftas fram!

”M33 är en produkt som gör allt med överlägsna High Endprestanda. Du behöver inte en hel stapel av produkter, mängder av kabelanslutningar och olika fjärrkontroller – allt du behöver är en M33 och ett par högtalare – sedan har du en komplett High End-musikanläggning och en tvåkanalig hemmabio med allt du behöver.

Ljudkvaliteten kommer att ge sig till känna så snart du startar första låten, och den är förbluffande bra! Jag har aldrig hört en förstärkare med så mycket råstyrka och överväldigande finess på samma gång. Den hanterar komplicerade passager utan att tappa luften och kan driva några av de mest krävande högtalare till nivåer som är väldigt sällsynta för en integrerad förstärkare. Det här, i kombination med inbyggd streaming, rumskorrektion och en uppsjö av anslutningar, skulle jag vilja påstå att M33 är på väg mot Hall of Fame.”

INGET OUTPUT-BRUS

Signal-/brusförhållandet är redan väldigt imponerande på alla NAD:s klass D-förstärkare – men M33 tar det här till en helt ny nivå: Det finns helt enkelt inget brus, bara djup, mörk tystnad i kombination med det detaljerade ljudet, och det gäller på vilken volymnivå som hels. Även när du spelar väldigt lågt (inom den första watten), vilket är en stor utmaning för de flesta förstärkare. Låg förvrängning i den ”första watten” är extremt viktigt, och att ha låg förvrängning rent generellt oavsett effektnivå/ljudstyrka, gör också M33 till en perfekt partner för extremt känsliga högtalare som till exempel hornkonstruerade fullregisterhögtalare.

FULLSTÄNDIGT OPÅVERKAD AV HÖGTALARBELASTNING OCH -IMPEDANS

Traditionellt sett har alla klass-D-förstärkare olika frekvensåtergivning beroende på vilken impedans den anslutna högtalaren har. Detta händer inte med Purifi-tekniken, bland annat eftersom den arbetar med en extremt låg utgångsimpedans på under 65 uOhm. I praktiken ändrar förstärkaren därmed inte sin frekvensåtergivning, oavsett hur krävande högtalaren är eller vilken volym du spelar på.

NAD
Master Series M33

M33 sätter ett helt nytt benchmark för hur en NAD-förstärkare kan göras, och samtidig ett tydligt benchmark för vilken klass D-förstärkare som helst på marknaden. Förstärkaren använder det senaste inom global state-ofthe- art-teknik för förstärkardesign – och det hörs.
Köp här