Hopp til innhold

så får du fantastiskt ljud i ett vanligt rum

Rumskorrektion

Så, det var det. Du har offrat blod, svett och tårar på att rigga din stereoanläggning. Du har kanske lagt en hel eftermiddag på det, kanske till och med en hel dag. Du kommer säkert att göra små förändringar under den kommande veckan eller månaden för att se om du inte kan göra det lite bättre. Det ingår i processen, och ju mer du leker och provar dig fram, desto mer kommer du att älska din fina hifi-anläggning!

Men om du nu inte har plats att parkera dina högtalare tre meter ut i rummet? Om nu det enda stället du kan ställa din subbas på är bakom soffan? Med andra ord: Om du nu har ett vanligt vardagsrum? Den här guiden kan hjälpa dig en bra bit på vägen, och med rumskorrektion kan du komma hela vägen

 

 

Rumskorrektion är system som mäter hur dina högtalare uppför sig i ditt rum och anpassar det med DSP (Digital Signal Processing). Som du har lärt dig i den här guiden påverkas ljudet avsevärt av ditt lyssningsrum, och rumskorrektion är ett sätt att minimera den här effekten.

I grunden innebär det att du kan placera dina högtalare där de passar bäst i ditt vardagsrum. Rumskorrektionen säkerställer sedan att de låter stramt, balanserat, rent och mer eller mindre perfekt. Även om du har ett dedikerat lyssningsrum och har placerat högtalarna väldigt noggrant enligt den här guiden, så kan rumskorrektion i de flesta fall göra stereobilden stramare och vassare och basen djupare, mindre mullrande, och generellt sett mycket bättre.

Rumskorrektion är inte magi

Det finns flera avancerade program för rumskorrektion, och många moderna High End-förstärkare har ett inbyggt system. Denon och Marantz använder Audyssey i sina hemmabioförstärkare och -receivrar. NAD samarbetar med DIRAC som specialiserat sig på rumskorrektions-programvara för olika ändamål. Och Lyngdorf har tagit fram ett eget system som heter RoomPerfect. I den här guiden kommer vi att titta närmare på DIRAC och RoomPerfect.

Innan du börjar med rumskorrektion ska du placera dina högtalare så bra som möjligt. Du ska vara nöjd med ljudet utan rumskorrektion, för programvaran kan bara ordna de sista detaljerna. Ju mindre signalen måste ändras och räknas om, desto mer naturligt kommer din musik att låta, oavsett hur fantastisk rumskorrektionen är (och den är verkligen fantastisk). För varje steg som behöver ändras i ljudstyrka och timing, riskerar du att förlora naturlighet och realism.

Du MÅSTE inte nödvändigtvis använda rumskorrektion. Om du har en förstärkare som klarar det så kan du prova. Använd det i ett par dagar och lyssna. Om du kommer fram till att ljudet är helt okej utan rumskorrektion så är det också helt okej. Egentligen borde en bra utvecklad och noggrant installerad hifi-anläggning inte behöva rumskorrektion.

Dirac

Dirac är den rumskorrektions-programvara som används i många moderna NAD-förstärkare, från deras Masters-serie till deras förförstärkare NAD C 658 och deras hemmabioförstärkare. Inställningarna görs via en app som heter DIRAC Live. Det fina med DIRAC är att det kan justeras helt utifrån dina egna preferenser, men det betyder också att det tar lite tid att lära sig, och du behöver nog lägga en eftermiddag på det innan du är nöjd med resultatet. Med det sagt så är det ett kraftfullt verktyg som lockar fram det bästa i din anläggning. DIRAC finns i två utgåvor. Den vanliga versionen, som ingår i de flesta NAD-förstärkare, korrigerar mellan 20 Hz och 500 Hz, vilket är det område där de flesta problem som orsakas av rummet uppstår. Full Frequency-versionen jobbar ända upp till 20 kHz och kan därför också korrigera mellanregister och diskant. Om det låter spännande att kunna justera ditt system så mycket som möjligt så är det här versionen för dig.

Följ instruktionerna på nadelectronics.com/dirac-live. Koppla upp din NAD-förstärkare mot ditt nätverk, uppdatera din firmware via BluOS-appen och använd väntetiden till att ställa upp mikrofonen som medföljer. Vi rekommenderar att du använder ett mikrofonstativ eftersom mikrofonen ska stå helt stilla under mätningarna. Du kan också använda en mer avancerad USB-mikrofon, vilket ger mer detaljerade mätningar och ännu bättre resultat. Använd en bärbar dator om du har möjlighet eftersom det då blir lättare att göra justeringar senare.

 

Instruktionerna

  • Först och främst ska du säkerställa att ljudstyrkan på högtalare och subbas ligger på samma nivå. Få inte panik om det är en liten skillnad mellan höger och vänster högtalare, men var uppmärksam på ljudstyrkan hos subbasen. Välj nu din lyssningsposition. Det här ändrar avsevärt hur din DIRAC-profil kommer att låta, så prova olika.

  • Konfigurationen ”Chair” är framtagen för när du lyssnar på musik själv. Den kommer att göra ljudet väldigt stramt och kontrollerat med en helt magisk stereobild. Om du tillhör dem som rör dig medan du lyssnar så är kanske inte det här konfigurationen för dig. De andra konfigurationerna är avsedda för när du lyssnar på musik tillsammans med andra. Det kräver flera mätningar så att alla får ett mer balanserat ljud, men stereobilden blir inte lika skarp. Om du har ett stort lyssningsrum kan det vara en god idé att välja den här konfigurationen även om du normalt sett lyssnar själv, eftersom det mäter mer av ditt rum.

  • Nu är det dags att mäta. Följ instruktionerna noggrant och se till att det är helt tyst i ditt hem. Dina högtalare kommer att spela upp ett antal sweeps för att avgöra hur de låter i ditt rum. När det är klart kommer DIRAC att visa responskurvan för dina högtalare, från 20 Hz till 20 kHz. Här kan du se hur de uppför sig i ditt rum. Du kan se hur djupt de går i basen och hur subbasen tar över. Du kommer med all sannolikhet att se ett antal toppar och dalar i kurvan och de är anledningen till att vi gör det här. Resten av kurvan borde vara relativt jämn, men det kan även finnas toppar i diskantområdet. Bara lugn, det är här Target Curve kommer in i bilden! DIRAC beräknar en jämn responskurva utifrån dina mätningar. Du kommer att se en oförändrad kurva och en korrigerad kurva. De flesta toppar och dalar bör vara utjämnade och generellt sett bör kurvan vara väldigt jämn. Eftersom det är mycket lättare för förstärkaren att sänka topparna än det är att höja dalarna så kommer du fortfarande att se några dalar på den korrigerade kurvan.

  • När du trycker på ”Next” kan du spara den här profilen i din förstärkare. Nu kan du höra resultatet!

Du kan fortsätta att justera

Sannolikheten är stor att du tycker resultatet är en smula … ospektakulärt. Och det med all rätt. Diracs Target Curve är nämligen väldigt linjär. Objektivt sett är den perfekt, men det är inte så de flesta vill lyssna på musik. Därför har NAD utvecklat en egen kurva som du kan hämta från deras hemsida. Den höjer basen cirka 4 dB, vilket ger ett mycket livligare och varmare ljud. Läs in den här profilen på din förstärkare och lyssna själv. Nöjd? Fantastiskt! Då har du officiellt korrigerat din hifi-anläggning för ditt rum.

Men konceptet bakom Dirac är att du kan leka runt och justera i all oändlighet tills du är helt nöjd. Du kan skifta fram och tillbaka mellan olika profiler. Du kan dra i frekvenskurvan så att den blir precis som du vill ha den. Så om du utgår från NAD-kurvan kan du skruva upp basen med 8 dB eller till och med 10! Om du vill kan du sänka diskanten för ett mjukare och mer avslappnat ljud. Det finns inget rätt eller fel när det gäller Dirac.

RoomPerfect

Samtidigt som Dirac-tekniken är fantastisk eftersom den låter dig ändra ljudet så att det passar dig perfekt, så gör Lyngdorfs RoomPerfect det rakt motsatta. Du följer instruktionerna på förstärkaren och när du är klar är ljudet fenomenalt. Det heter ju inte RoomPerfect för ingenting!

Det går mycket snabbare att bekanta sig med RoomPerfect, men vi kan ändå presentera några tips och trick. RoomPerfect utvecklades av Lyngdorf för att fullständigt ta bort rummets akustik från ekvationen utan att skada signalen på något sätt. Därutöver skulle det vara väldigt enkelt att använda.

RoomPerfect använder en egen mikrofon som medföljer alla Lyngdorf-förstärkare. Du får till och med ett mikrofonstativ i kartongen! RoomPerfect kommer att be dig placera mikrofonen i öronhöjd på din lyssningsposition. Anläggningen kommer du att spela ett högt ljud som innehåller alla frekvenser i en signal. Det påminner mycket om det sätt dina högtalare spelar musik på. När den första mätningen är klar ska du placera mikrofonen på olika ställen i ditt rum. När du gör det kommer RoomPerfect att lära sig hur dina högtalare interagerar med ditt rum. Systemet visar en Room Knowledge Percentage (kunskap om rummet i procent), och när den når 100 tillför inte nya mätningar mycket mer kunskap om rummet. Du kan dock fortfarande göra ljudet stramare med ytterligare mätningar.

Du kan ändra hur RoomPerfect låter genom att mäta strategiskt istället för på måfå. Exempelvis kan du välja att uteslutande mäta inom det område du lyssnar från. På så sätt tar RoomPerfect inte med hela rummet i sina beräkningar, om du ändå bara sitter i ett visst hörn när du lyssnar på musik. Du ska mäta ditt lyssningsrum, inte köket tolv meter bort. Det hjälper också att mäta i linje med reflexionspunkter eftersom de kommer att ha stor inverkan på klarheten i ljudet. Placerar du mikrofonen nära en vägg eller i ett hörn fångar den upp mer bas, och RoomPerfect kommer att ta fram en tunnare, tajtare bas. Gillar du lite mer livlighet och värme i basen bör du mäta minst en meter bort från väggar och hörn.

När du är klar kommer din Lyngdorf-förstärkare att räkna fram en ljudprofil som får ut det mesta av dina högtalare och ditt rum. Lyssna på den i ett par dagar för att ta reda på om du gillar resultatet. Du kan alltid göra en ny mätning och se hur det påverkar ljudet.

Vi ses på HiFi Klubben

Nu är du klar! Du har placerat ut dina högtalare noggrant, lyssnat, justerat, lyssnat, applicerat rumskorrektion och lyssnat igen. Din anläggning har aldrig låtit bättre och du kommer att älska den mer för varje dag som går. Chansen är stor att dina hifi-äventyr inte slutar här! Du kommer fortfarande att göra små justeringar långt efter att du konfigurerade din anläggning första gången. Allt är en del av denna fantastiska hobby. Kom ihåg att HiFi Klubben står redo att hjälpa dig och vi lyssnar mer än gärna på dina frågor om hur du ska konfigurera din anläggning! Besök oss i närmaste butik.

Welcome Listeners!