Hopp til innhold

DALI OPTICON MK2 – True HiFi

Stora ljudupplevelser har blivit större

Har du också någon gång känt att musikupplevelsen saknar det där lilla extra, att inte alla nyanser och lager riktigt kommer till sin rätt i den totala ljudupplevelsen? Stora ljudupplevelser kan vara svåra att uppnå utan den kunskap som behövs om fysik, teknik, tillverkning, användarbehov och lyssnarens förväntningar. Under mer än 37 år har DALI förfinat sin know-how så mycket att deras hifi-högtalare idag anses tillhöra några av de absolut bästa i hela världen. DALIs säregna ljudbild lägger fokus på musiken och höjer det konstnärliga i den till en nivå du sällan ser maken till för de här pengarna. Den kontinuerliga utvecklingen av teknik, tillverkningsmetoder och användarbehov återspeglas i den löpande utvecklingen av nya produkter och ett oförtröttligt sökande efter det perfekta ljudet.

Danskt kvalitetsljud

Den dansktillverkade DALI OPTICON MK2 är ett exempel på DALIs kontinuerliga strävan efter att förbättra de små detaljerna för att väcka nyanserna i musiken till liv. Högtalarserien är en naturlig vidareutveckling av den kritikerrosade DALI OPTICON, som introducerades för cirka fem år sedan. Medan en del märken ändrar sina produkters stämning för att lägga till mer bas eller framhäva andra element, så sammanför DALI OPTICON MK2 flera tekniker för att ge en så naturtrogen ljudbild som möjligt. DALIs filosofi har alltid varit att äkta HiFi inte ändrar på artistens verk, utan ger en så ärlig och äkta upplevelse som möjligt.

DALI OPTICON MK2 – High End-teknik med fantastiskt ljud

En av de tekniker som kännetecknar DALI är deras patenterade Soft Magnetic Compound (SMC), som motverkar färgning och förvrängning av musiken. SMC är en High End-teknik som minimerar mekaniska förluster i högtalaren.

Ett typiskt magnetsystem i en högtalare utgörs främst av järnkomponenter. Anledningen till detta är att järn är magnetiskt ledande. Men järn leder också elektricitet. Det får till följd att medan talspolen rör sig fram och tillbaka i magnetsystemet så alstras elektriskt laddade fält kring talspolen, och om kringliggande material är gjorda av järn går mycket av den energi som alstras förlorad i systemets järnmaterial istället för att överföras till talspolen. Det här är särskilt kritiskt för de komponenter som ligger närmast talspolen. Resultatet är en förvrängning av ljudet. Det här undviker DALI med hjälp av SMC.

SMC – DALIs patent på rent ljud

Den lösning DALI har på det fysiska problemet med förvrängning är att tillsätta ett pulvermaterial av små järnpartiklar som var och en fått ett ytskikt, vilket innebär att när pulvret pressas i en form, berör ingen av de individuella järnpartiklarna varandra, och på så sätt leds inte energin bort från talspolen och förvrängning förebyggs. SMC är ca 10 000 gånger mindre ledande än järn, men det har samma goda förmåga att leda magnetism. Det vill säga, man tar bort järnets dåliga egenskaper men bibehåller de goda. DALI äger patentet på att använda SMC, och är därmed den enda högtalartillverkare som använder den här tekniken för att motverka förvrängning. Tekniken används i de flesta DALI-högtalare och är en av grundpelarna bakom de fantastiska prestanda DALI levererar.

DALIs hybrid-diskant är ett säkert kännetecken

En teknik som ligger bakom DALIs övertygande hifi-ljudbild är deras hybrid-diskant. Deras hybrid-diskant är en kombination av en banddiskant och en soft dome-diskant i en och samma modul. Hybrid-diskantmodulen används endast i DALIs high performance-serier, som EPICON, RUBICON och OPTICON. Kombinationen av diskantelement tillåter en väldigt stor bandbredd, samtidigt som de ger en bredare spridning av höga frekvenser än konkurrerande tekniker gör. Banddiskanten har ett brett frekvensomfång med förträfflig spridning av de högsta frekvenserna. Det betyder att i takt med att dome-diskanten tappar sin spridning vid de högsta frekvenserna, gör banddiskanten det inte.

Banddiskanten aktiveras mjukt kring 10 kHz och når sin fulla kapacitet från ca 15–30 kHz, vilket är långt över örats räckvidd. Det betyder att när man använder en dome-diskant tillsammans med banddiskanten uppnås en likartad spridning hela vägen från 2,5 kHz till över 30 kHz, samtidigt som diskanten är extremt linjär +/- 0,25 dB över hela frekvensområdet. Därmed är kombinationen perfekt för att ge en sublim återgivning av de höga frekvenserna.

DALI OPTICON MK2 – för alla smaker

DALI OPTICON MK2-serien består av sex olika modeller som alla är byggda in-house i Nørager i Danmark, med SMC-baserade bas- och mellanregisterelement, samt antingen 29 mm soft dome-diskant eller DALIs kännetecknande hybriddiskant. Valet av diskant beror på högtalarens fysiska storlek, samt användarbehovet. Exempelvis har hyllhögtalarna soft dome-diskant, medan de golvstående högtalarna i serien samt vokal är utrustade med hybrid-diskant.

Alla kabinett är tillverkade i resonansdöd MDF, vilket åter igen visar DALIs strävan efter att optimera ljudet. De kompromissar heller inte med sin alltid gällande Low-Loss-princip – DALI tar inga genvägar. Valet av resonansdöd MDF minimerar mekaniska förluster i högtalarna. Det vill säga att du som lyssnare får alla detaljer i ljudspåret utan någon maskering eller filt över ljudet. Med OPTICON MK2 slipper du helt enkelt ljudförluster och får istället en komplett ljudupplevelse.

Oavsett om man bor i lägenhet eller hus, om du ska ha dem på kontoret, i matrummet eller i vardagsrummet, eller om du ska ha dem till musik eller TV, eller om du behöver hänga högtalarna på väggen, så finns det en DALI OPTICON MK2 som är anpassad för ditt behov. Serien utgörs av:

Därutöver levereras de olika modellerna i flera utförande. DALI har tagit fram en elegant baffel med mjuk satinfinish som återfinns i antingen vitt eller svart på alla modeller.  Utöver de välkända svarta och vita kabinetten finns även en ny Tobacco Oak som tillsammans med den svarta satinfinishen verkligen är trevlig att vila ögonen på. Så det finns ingen anledning att inte få med ett par DALI OPTICON MK2 hem så snart som möjligt.