Hopp til innhold

DALI OPTICON MK2

Stora
hifi-ljudupplevelser

OPTICON MK2 är en komplett, dansktillverkad högtalarserie som till ett överkomligt pris ger dig imponerande hifi-prestanda för både filmljud och musik. DALI är kända för att gång på gång förfina sina välfungerande grundprinciper, och med 2:a generationen av OPTICON har de än en gång plockat fram förstoringsglaset för att utnyttja de senaste teknologiska landvinningarna för att ge dig ännu bättre ljud för pengarna.

Jämfört med den ursprungliga OPTICON-serie har både utseende och ljud förbättrats på ett antal kritiska ställen. Visuellt kan du njuta av nydesignade och satinlackerade fronter med elegant grått fronttyg på den vita versionen och en helt ny kabinettfinish i mörk ek. Den nya softdomediskanten har ärvts från den avancerade CALLISTO-serien, elementen för bas och mellanregister har fått lättare och styvare membran, delningsfiltret har uppgraderats med ännu bättre komponenter, och de nya Dual Flare-basportarna får elementen att leverera sitt yttersta när du spelar högt.

Alla dessa tekniska uppgraderingar har mätts, testats och genomlyssnats in i minsta detalj, och alla modeller har fått en ny kalibrering som får fram det allra bästa av uppgraderingarna. Som kronan på verket tillverkas alla OPTICON MK2-modeller nu parvis, så att både komponenter och kabinett tas från samma tillverkningsomgång. Detta säkerställer ytterligare att ljud och finish är perfekt matchade mellan dina högtalare. OPTICON-serien har kort sagt blivit både snyggare och bättre!

Täcker alla ljudbehov

OPTICON MK2 tillgodoser ett väldigt brett spektrum av behov. I ena änden av skalan hittar du kompaktmodeller gjorda för musikälskaren som har ont om plats eller gärna vill ta ett steg upp från budgetserien OBERON när det gäller finish och ljudkvalitet. Den andra ytterligheten – den stora golvhögtalaren OPTICON 8 MK2 – kan fylla även ett stort lyssningsrum med musik eller filmljud i riktigt ordentlig hifi-kvalitet utan att du måste belåna huset ytterligare.

Så oavsett om billigare alternativ inte är tillräckligt raffinerade eller om dyrare lösningar går för hårt åt din budget, så finns det många anledningar att bli kär i OPTICON MK2. Ljudet är i toppklass, byggkvaliteten är övertygande, designen är stilren och elegant, och du kan få en perfekt OPTICON MK2 för både stora och små behov. Resten är upp till dig.

SMC – ett unikt magnetmaterial 

SMC-elementen för bas/mellanregister i OPTICON MK2 bygger på en förenklad utgåva av DALIs revolutionerande och patentsökta Linear Drive-magnetsystem, som ursprungligen användes i EPICON och senare designades om för RUBICON-serien. DALI har patent på att använda SMC och är därmed den enda högtalartillverkare som använder den här tekniken för att motverka förvrängning.

SMC är baserat på pressat järnpulver och har en så pass låg förmåga att leda elektricitet (1 000–10 000 gånger lägre än järn) att det inte uppstår någon förvrängning till följd av virvelströmmar i spolens kärna (icke linjär, frekvens- och hastighetsberoende bromsning). Kort sagt har SMC linjära magnetiska egenskaper i hela frekvensregistret och eliminerar på så sätt en lång rad förvrängningsprodukter som traditionella magnetsystem får kämpa med. Samtidigt är materialet formbart och kan gjutas i precis den form man vill ha. Med andra ord: DALI tar bort järnets dåliga egenskaper och bibehåller de som är bra.

I den förenklade OPTICON MK2-versionen är det ”bara” själva polstycket som har ett utförande i SMC, vilket sedan omges av en väldigt kraftig ferritmagnet. Men när du hör hur kristallklart OPTICON MK2 återger röster och instrument blir det väldigt tydligt hur mycket förvrängning andra konstruktioner genererar i bas/mellanregister.

 

Utöver den mycket låga förvrängningen har högtalarelementen också en jämnare och mer ”förstärkarvänlig” impedanskurva utan de dippar och fasvinklar som kan göra att en del konkurrerande produkter kräver väldigt mycket ström. Det betyder dels att delningsfiltret kan arbeta mycket mer optimalt och dels att du får friare händer när du ska välja förstärkare. En OPTICON MK2-högtalare kan leverera strålande prestanda i en helt vanlig anläggning och blir bara ännu bättre tillsammans med riktigt bra prylar.

Suveräna low-loss-element

Bas-/mellanregisterelementen i OPTICON MK2 bygger i grunden på samma teknik som i den exklusiva RUBICON-serien. Det gjutna aluminiumchassiet är aerodynamiskt utformat och tillåter extrema membranrörelser utan luftkompression. Samtidigt ger den speciella blandningen av träfiber och papp ett styvt och lättrörligt membran utan resonansproblem. I MK2-generationen har elementen fått ett nydesignat membran som är både lättare och styvare än i den ursprungliga versionen. Resultatet är ett ännu renare ljud.

Luftens fria rörelse och den väldigt följsamma kantupphängningen är två av grundpelarna i DALIs low-loss-princip som ger dig en enastående detaljrikedom och respons vid alla ljudstyrkor och vid alla typer av musik. En OPTICON MK2-högtalare behöver inte ”sparkas igång” som många andra högtalare – musiken flyter lätt och obesvärat, och den eftertraktade tredimensionella ljudbilden framträder tydligt, även om du bara spelar lugn bakgrundsmusik.

Diskanter i perfekt harmoni

Bortsett från de kompakta OPTICON 1 MK2 och OPTICON 2 MK2 hittar du DALIs unika dubbla hybrid-diskant på samtliga modeller i serien. Hybriddiskanten kombinerar fördelarna från dome- och bandprinciperna så att man både får hög belastningstålighet, stor horisontell spridning samt en silkeslen och luftig diskantåtergivning.

Banddiskanten aktiveras mjukt omkring 10 kHz och når full prestanda i området 15–30 kHz, vilket är långt över de frekvenser som det mänskliga örat kan uppfatta. Samspelet mellan dome och band ställer väldigt höga krav på att systemet finjusteras exakt, men DALI har uppnått en likartad spridning hela vägen från 2,5 kHz till över 30 kHz, samtidigt som de får en extremt linjär återgivning inom ±0,25 dB över hela frekvensområdet.

Den nya softdome-diskanten i OPTICON MK2 har ärvts från det avancerade trådlösa högtalarsystemet CALLISTO och är av ytterst hög kvalitet. Med en diameter på hela 29 mm kan softdome-elementet spela ända ned till 2 kHz, vilket ger ett optimalt samspel tillsammans med bas/mellanregister-elementen. Membranen är samtidigt extremt lätt så att det snyggt kan rulla av där banddiskanten obemärkt tar över de allra högsta frekvenserna och ger ljudbilden den sista avgörande luftigheten. Med dessa exklusiva kvaliteter kan softdome-diskanten också fungera strålande på egen hand i de kompakta OPTICON-modellerna.

En helt ny detalj är att alla bakplattor i diskantsektionen nu har ett solitt utförande i aluminium. En exklusiv lösning som både ser läcker ut och hörbart gynnar ljudet. Den stabilare monteringen bidrar till att dämpa resonans och vibrationer, både från elementet i sig och från kabinettets insida där ljudtrycket från de större elementen trycker på.

Styvt och resonansdött kabinett med perfekt timing – Made in Denmark

Det stilrena och solida OPTICON MK2 har byggts på DALIs egen fabrik i Danmark, där alla modeller sätts också sätts ihop. Alla ytor är tillverkade i MDF (Medium Density Fibre), och elementen har skruvats direkt in i den 25 mm tjocka frontbaffeln. Det här sker via raffinerade utfräsningar som både ger en elegant försänkning, optimal stabilitet och maximal luftpassage på elementens baksida.

Kabinettets yta är klätt med högkvalitativ folie i svart ask, mörk ek eller matt vit, och fronten är lackerad i en otroligt elegant sammetsmatt finish som ger MK2-generationen ett helt nytt och exklusivt utseende.

Dämpningsmaterial och stadga har placerats precis där det gör som mest nytta – på alla andra ställen har fri luftgenomströmning fått högsta prioritet, detta gäller även placeringen av basreflexporten direkt bakom varje element. En del andra tillverkare har ett helt annat tillvägagångssätt när de dämpar sina kabinett, men DALI har för länge sedan bevisat att deras princip fungerar i praktiken och kompletterar helhetstänkandet kring low-loss-tekniken.

Invändigt har kabinettet på den stora golvmodellen OPTICON 8 MK2 delats upp i separata kammare så att det inte uppstår tryckskillnader mellan element i samma volym. Det här gör att varje element kan finjusteras individuellt, utan att påverka varandra. Detta är också anledningen till att du hittar flera basreflexportar på baksidan – en för varje kammare.

De nya Dual Flare-reflexportarna som du hittar i de flesta OPTICON MK2-modeller är byggda med en elegant avrundad profil i bägge ändar av röret, lite som mynningen på en trumpet. Detta optimerar luftens genomströmning så att det inte uppstår kompression eller förvrängning till följd av turbulens i portarna.

Längst ner i kabinettet sitter det uppgraderade delningsfiltret direkt bakom terminalerna, så att den elektriska signalen blir så kort som möjligt. Själva terminalskruvarna är av mycket hög kvalitet och klarar alla vanliga typer av kabelanslutningar, samtidigt som de säkerställer optimal kontakt under högtalarens livstid. Golvmodellerna har dubbla terminaler som ger dig möjlighet till bi-wiring om du vill ha det.

Kom in på HiFi Klubben och upplev OPTICON MK2 med dina egna öron – vi garanterar en stor ljudupplevelse!