Hopp til innhold

Vi älskar
stereo-
typer

Du går miste om väldigt mycket med bara en högtalare eftersom det helt enkelt krävs två högtalare för att återge ljud tredimensionellt i ett rum. Människan kan både avstånds- och riktningsbestämma ljud väldigt exakt eftersom vi har två öron och en väldigt komplicerad hjärna. Det gör att vi kan placera ljudet tredimensionellt så att vi med slutna ögon får en tydlig känsla för avståndet till ljudet och vilken riktning det kommer ifrån – oavsett om källan är framför eller bakom oss. För att återge den tredimensionella ljudbilden i ett ljud som är inspelat med flera mikrofoner krävs (minst) två högtalare.

Det räcker inte att bara ställa fram en extra monohögtalare någonstans i rummet. I stereo spelar de två högtalarna nämligen varsin signal, och 3D-magin och realismen uppstår först när vi sitter precis rätt mitt i ljudet och vår hjärna ”avkodar” de två signalerna. Det är därför vi på HiFi Klubben fortfarande älskar den gamla goda stereoanläggningen med två högtalare. Den är nämligen världsmästare på just det konststycket!

Inforuta

  • Stereofoni, eller bara stereo, är ljudåtergivning som har två eller flera individuella ljudkanaler som spelas samtidigt via två separata högtalare. Med stereo menas i regel två högtalare (även om det kan vara fler). Tidigare delades ljudbilden ofta upp i två delar (rösten i ena högtalaren och instrumenten i den andra), men i dag innebär användningen av stereo att ljudbilden generellt sett får ett tredimensionellt djup, samtidigt som det blir möjligt att riktningsbestämma var de enskilda instrumenten och ljuden kommer ifrån.

Världens skillnad

I och med introduktionen av stereoljud i musikinspelningar på 1950- och 1960-talet började man experimentera med stereo på allvar. Den äldre generationen minns kanske att Beatles-plattorna fanns i både mono- och stereoutgåvor. Och de tidiga stereoutgåvorna lät lite lustigt med rösten i ena högtalaren och gitarrerna i den andra. Men det blev snabbt mycket mer raffinerat, och sedan 1970-talet har det varit självklart att vi vill höra musiken tredimensionellt på samma sätt som den låter i verkligheten.

Givetvis kvittar stereo fullständigt om du står på en festivalcamping på Sweden Rock med din SOUNDBOKS och precis har insupit stora mängder alkohol eller kärlek. Men prova att uppleva skillnaden mellan en och två högtalare när du kommer hem. Det är helt enkelt världens skillnad. Så, kan du nöja dig med en högtalare? Inte om du frågar oss!

Många hälsningar från
personalen på HiFi Klubben

DALI CALLISTO
GENIAL
TRÅDLÖS HIFI

CALLISTO från danska DALI är högtalarna för dig som vill ha alla trådlösa möjligheter utan att behöva kompromissa med ljudet. Oavsett om du vill ha trådlöst TV-ljud i toppkvalitet eller audiofila musikupplevelser.
Vassa priser - se här