Hopp til innhold

Vad ska jag välja?

Streaming
MULTIROOM, AIRPLAY 2, CHROMECAST AUDIO

Vill du kunna spela musik trådlöst i flera rum och fritt välja högtalare bland alla märken? Då kan AirPlay 2 och Chromecast Audio vara två alternativ. Å andra sidan får du andra fina möjligheter med ett riktigt multiroom-system.

Chromecast Audio och AirPlay 2 är två alternativa vägar till att spela musik trådlöst i flera rum, och där du inte är tvungen att välja alla högtalare och spelare från ett och samma märke. Det ger dig stor valfrihet och massor av möjligheter, men du bör noggrant fundera igenom vad du behöver innan du väljer. Ett äkta multiroom-system kan nämligen fortfarande vara en bättre investering i det långa loppet, och med en sådan lösning får du också den bästa användarupplevelsen.

Chromecast Audio – valfrihet till ett bra pris

Chromecast – som tidigare gick under namnet Google Cast – är en teknik som utvecklats av Google. Den renodlade ljudversionen kallas Chromecast Audio och finns inbyggd i ett flertal högtalare och musikanläggningar. Alternativt kan du få Chromecast Audio i form av en prisvärd liten adapter som du lätt kopplar in på baksidan av din anläggning. Tänk på att Chromecast även finns i utgåvor som främst är avsedda för att streama TV och video (Chromecast 2/Chromecast Ultra).

Med Chromecast Audio kan du streama ljud och musik från vilken app som helst som stödjer tekniker. Och de apparna börjar bli väldigt många både när det gäller Android, Apple iOS och PC/Mac. Bara tryck på en liten ikon i din musikapp och välj en högtalare eller apparat – så spelar musiken i ett eller flera rum samtidigt beroende på hur du har konfigurerat systemet i Google Home-appen.

Chromecast är ett enkelt och välspelande sätt att komma igång med att spela musik trådlöst och i flera rum, inte minst om du spelar på en anläggning där funktionen finns inbyggd, som till exempel förstärkaren C338 från NAD. Du kan också komma väldigt billigt undan genom att bara köpa en adapter. Sen kan du bygga ut med Chromecast-högtalare eller fler adaptrar när du känner för det.

Nackdelen är att du inte kan streama flera olika låtar samtidigt från samma app via Chromecast. Därför passar systemet bäst om du bara vill kunna spela musik smidigt från din streaming-app till en eller flera högtalare på olika platser i ditt hem. Du har alltid musiken till hands på telefonen och bestämmer själv var i ditt hem den ska spela upp musiken. Det här gäller också om du vill fylla flera rum med samma musik, t.ex. när du har fest. Och bara det i sig är en revolution.

 

AirPlay 2 – streaming och multiroom för Apple-fans

AirPlay 2 är den senaste versionen av Apples AirPlay-teknik som nu har funnits på marknaden i ett antal år. En av de stora nyheterna i 2:an är avancerad multiroom-funktionalitet. Systemet kommer också att stödjas av ett flertal andra produkter från bland annat Bowers & Wilkins, B&O Play, Denon/HEOS, Bluesound och Sonos.

Som vanligt är AirPlay bara för de som använder Apple iOS på mobil och surfplatta (iPhone/iPad), men via iTunes kan AirPlay även användas med Mac och PC. För närvarande ser det ut som att det bara blir Apple Music som kommer att ge möjlighet att streama flera olika låtar samtidigt via AirPlay 2. Om du inte använder Apple-produkter kan du alltså lugnt släppa tanken på att använda AirPlay.

Med det sagt så är AirPlay 2 ganska intressant som ett mer öppet alternativ till de etablerade multiroom-systemen. Tekniken är integrerad i operativsystemet iOS, så praktiskt taget varenda app som kan spela ljud – inklusive YouTube och Netflix – kan streama ljudet direkt till högtalare och anläggningar med AirPlay 2.

Multiroom-systemet – den kompletta lösningen

Ett riktigt multiroom-system som Sonos, HEOS by Denon eller Bluesound var redan på ritbordet avsett att spela musik trådlöst i flera rum så bra som möjligt. Det ger dig flera fördelar:

  • Du kan styra både låtval och ljudstyrka i alla rum från systemets egen app.
  • Du kan fritt streama olika låtar till högtalare i olika rum, även inom en och samma musiktjänst.
  • Du kan använda systemet med både Apple- och Android-telefoner – samtidigt.
  • Både app, högtalare och spelare uppdateras löpande från tillverkaren via internet.
  • Högtalarna matchar varandra i design och funktion.
  • Du kan få lösningar för nästan alla typer av rum – plus TV-ljud.
  • Du kan börja med en enda trådlös högtalare och bygga ut när du får lust eller behoven förändras.

Med äkta multiroom blir du bunden till ett och samma märke när det gäller trådlösa högtalare och spelare, men det har också sina fördelar. Eftersom prylarna har utvecklats på samma ställe och styrs via systemets egen app ger ett sådant system en mycket mer helgjuten användarupplevelse än gör-det-själv-lösningar med Chromecast eller AirPlay 2. Och om ni är flera användare – till exempel en hel familj – är det en stor fördel att kunna spela olika typer av musik i olika rum samtidigt oavsett vilken musiktjänst du använder, och oavsett om du har Apple iOS eller Android i telefonen.

Men även riktiga multiroom-lösningar kan ha smärre begränsningar här och där, till exempel när det gäller Bluetooth, YouTube-ljud, Spotify kontra Spotify Connect, HD-ljud med mera. Under varje system kan du läsa mycket mer om deras styrkor och svagheter. Här nöjer vi oss med att konstatera att ett riktigt multiroom-system fortfarande är den bästa lösningen du vill ha en komplett, välspelande och lättanvänd musiklösning för hela ditt hem.

Produkter med Chromecast Audio

 

Produkter med AirPlay 2